Last news in Fakti

6 Май, 2021 17:23 2 081 26

Зеленски благодари на САЩ за помощта срещу Русия

  • сащ-
  • украйна-
  • антъни блинкън-
  • володимир зеленски

Подробно на срещата в Киев са обсъдени въпросите за осигуряване на сигурността в Черно и Азовско море

Зеленски благодари на САЩ за помощта срещу Русия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Газопроводът "Северен поток 2", конфликтът в Донбас и Крим са основните теми на срещата между президента на Украйна Володимир Зеленски и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Киев в четвъртък, коментира украинският лидер след преговорите, той също благодари на САЩ за антируските санкции, съобщава ТАСС.

"Обсъдихме въпроса не само за окупацията на нашите територии, незаконното анексиране на Крим, обсъдихме въпроса за Северен поток 2 - това за Украйна също е много деликатен въпрос", коментира Зеленски и изрази благодарност за "мощната санкционна политика".

Зеленски е изумен от информираността на екипа на американския дипломат за случващото се в Украйна. "Въпреки факта, че това е първата среща, има чувството, че не е първата, учуден съм, че екипът на Блинкън е добре запознат със случващото се у нас ... те познават много добре ситуацията в Донбас. Благодарен съм на САЩ, че ни подкрепят".

Подробно на среща в Киев са обсъдени въпросите за осигуряване на сигурността в Черно и Азовско море, обясни Зеленски. Той добави, че имат обща представа в това отношение. "Тук виждаме и съвместни действия. Има и една основна идея", но няма да разкрие същността до двустранно споразумение.

Зеленски покани президента на САЩ Джо Байдън да посети Киев. Посещението може да се осъществи в рамките на Деня на независимостта на Украйна и платформата за преговори на Кримската платформа през август. "Ние вярваме, че това ще бъде принципно ново ниво на отношенията между Украйна и САЩ. Тази година е фундаментална за украинците, годината на 30-годишнината от независимостта, в рамките на която нашата Кримска платформа, първата платформа за помощ на Крим ... Поканих президента на САЩ и вицепрезидента".

Зеленски вярва, че Русия поддържа голямо военно присъствие на границата. Това според него говори за постоянството на заплаха за Киев. "Днес виждаме - и това се определя от нашето разузнаване и нашите професионални военни ... 3500 военнослужещи, които са започнали да се изтеглят и да напускат територията на временно окупирания Крим. Не виждаме намаление никъде другаде. Ние вярвам, че намаляването става постепенно и следователно, вероятно, може да има заплаха", каза Зеленски.

Украйна трябва да насочи усилията си към борба с корупцията и олигарсите, които са вътрешна заплаха за нейното развитие, заяви Блинкън на срещата със Зеленски в Киев.

"Външната заплаха е Русия. Но има и вътрешна заплаха - това са корупцията и олигарсите, тоест мощни хора, които преследват собствените си тесни интереси по нелегални методи за сметка на хората в Украйна. Следователно, борбата с корупцията е един от ключовите въпроси за украинския народ и решаващ за подобряване на техния живот".

Зеленски и Блинкън обсъдиха също евроатлантическите стремежи на Киев, както и реформите в страната. "Обсъдихме въпроса за евроатлантическата ориентация на Украйна и работата, която Украйна извършва за насърчаване на реформите, изкореняване на корупцията и прилагане на целите, които съществуват между нашите страни", каза Блинкън.

Блинкен смята, че заплахите от Русия, която изтегли само част от войските и техниката от границите на Украйна, остават. "Заплахите за Украйна от Русия остават. В крайна сметка Русия изтегли част от войските, но значителна част остана. И изтегли част от оборудването, но част от него остава".

Също на среща със Зеленски той каза, че Украйна е на път да възобнови и развие сътрудничеството със САЩ. САЩ обмислят да увеличат помощта за сигурност на Украйна.

Целта на посещението му в Украйна е да потвърди силата на партньорството между двете страни. "Наистина съм тук по много проста причина: да потвърдя от името на Байдън нашата ангажираност към партньорството между нашите страни, нашата ангажираност към суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост и независимост, нашата ангажираност да се ангажирате, докато продължавате да укрепвате своята демокрация, да създавате институции, да прилагате реформи и да се борите с корупцията", обясни Блинкън, преди разговори с украинския външен министър Дмитро Кулеба."

По-рано в четвъртък Кулеба коментира, че укрепването на съюзническите отношения между САЩ и Украйна в Централна Европа и Черно море е принос за сигурността на евроатлантическото пространство. "Важно е моят колега и приятел, държавният секретар Блинкън, да направи първото си посещение в тази част на Европа именно в Украйна", каза украинският министър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    43 1 Отговор
    НАДЕЖДА ВСЯКА ТУК ОСТАВЕТЕ....ХЪХЪХЪ....
  • 2 3.14К

    53 1 Отговор
    Твърдо вървим по пътя на Украйна, което е трагично.
  • 3 Хахаха

    47 1 Отговор
    На Зеленский дадо му се върти в гроба, сигурно.
    Не се страхува от Господ.
  • 4 Въпросче

    49 1 Отговор
    Укрите продадоха братята си руснаци за 5 млрд долара на янките . За колко ли би продала Украйна янките на новия си съюзник Турция ?
  • 5 НКВД

    5 25 Отговор
    58ма Гвардейска армия е в пълно бойна готовност.Чака сигнал от Київ

    Коментиран от #11

  • 6 Блинкън

    34 1 Отговор
    да внимава къде лети, да не му падне самолета случайно като на полският президент Качински.
  • 7 Путин

    6 41 Отговор
    с тоя Крим вкара Русия в задънена улица за 1000 години напред. Тая жива рана няма да зарасне скоро. Дори промениха Конституцията. Сега дори Байдън да стане президент на Русия, Крим няма как да се върне.

    Коментиран от #10

  • 8 Този президент

    40 1 Отговор
    авно не познава конституцията на своята си страна. Според нея отделянето на Кримската република от Украйна НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО. И то се случи в съответствие с тнози документ. Виж, за Косово, както каза и видното дьонме Соломончо Паси, "е друга работа". Там законност няма. Но защо ли няма и коментар от страна на "радетелите за законност"? А пък други - и нашите г зоблизци в това число - прибързаха да признаят самостоятелното съществуване на тази измислена "държавица"...
  • 9 Монгола

    39 1 Отговор
    Много мазно е протекла сбирката между господари и слуги. И никой не рзбра за какво точно клолна е благодарил на новите си господари!
  • 10 Байдън

    37 0 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    По задънена улица от това че САЩ не могат даси покриват задълженията няма. Дори и президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин да стане прзидент на САЩ, не може да оправи задълженията на щатите към банките. Изхода е само един фалит и рецесия!
  • 11 ЕДНА РУСКА РАКЕТА

    30 1 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    е взела 58ма на прицел, шанса на укрите е нулев!!!
  • 12 Къде е Ялта?

    29 1 Отговор
    А Блинки подари ли заешко краче на Володимир за късмет защото ще му трябва спешно?

    Коментиран от #21

  • 13 MARUSIA

    34 1 Отговор
    Евроатлантическитежстремежи на Киев??!! От Киев случайно да не копаят канал до Атлантическия океан? Жалкарска история с плачевен край!
  • 14 Дългият

    33 1 Отговор
    Байдън ще прати синчето да нагледа имотите.
  • 15 Професора

    27 2 Отговор
    А пипнаха тръбата за,, Северен поток 2 "Киев ще свърши като Картаген!
  • 16 Гост

    29 1 Отговор
    Дебилчето Зеленски бил учуден от информираността на Плискин, защото не може да събере кратката световноизвестна информация, че правителството в Киев е съставено от служители на Сащ и престъпници на Шорош, които изпълняват заповедите на Фашистингтон.
  • 17 Циганин

    27 1 Отговор
    Не може европейските лидери да не са наясно че САЩ си гледа само своите интереси и въобще не ги е грижа за техните страни. Срещу тия напечатани хартийки Украйна предава цялата си икономика и инфраструктура на янките и не ми се вярва Зеленски да е толкова сляп че да вижда фактите. Американците ни държат всички на полусъединител само за да ни използват като пушечно месо при конфликт с Русия. Който не е съгласен да вдигне ръка.
  • 18 Мим

    28 1 Отговор
    Първо Зеленски явно е зелен и много се е объркал,ако мисли,че Крим е временно окопиран.Той не е окопиран,а се е пресъеденил към Русия и част или територия на Русия..Второ никой пък няма да пита него за северен поток 2 ,тъй като той никакъв не е да казва и ред други глупости.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ББД

    19 0 Отговор
    Искат независимост, да връщат подареното от Русия

  • 21 Брендица

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Къде е Ялта?":

    Ялта в Крим или имаше дискотека Ялта в София. Не стм я посещавала
  • 22 Казак поркан

    17 0 Отговор
    Много са им пробити кофите на тези куркулята продажни А комика президент е трагедия .Вместо да си оправя държавата, както се фукаше във филма, си е събул гащите да го оправят него.
  • 23 егор

    13 0 Отговор
    наверное здорово лизать задницу у сша !!!
  • 24 Циник-Безделник

    10 0 Отговор
    Нито Блинкън, нито хохолския президентин имат нещо общо със СП2. Интересно какво толкова коментират....
  • 25 Аналитик плюс

    4 1 Отговор
    Зеленски си е "зелен" - затова благодари за няма за що....
  • 26 ManofTomorrow

    0 2 Отговор
    Ако не си бяхте дали ядрените оръжия на СССР, нямаше да има нужда САЩ да ви спасява сега.
Новини по държави: