6 Май, 2021 20:50 6 552 48

"Готвачът на Путин" и неговата дълга ръка

  • евгений пригожин-
  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин

Фабриката за тролове, приятели на Русия, които стават изборни наблюдатели в чужбина, се вписват идеално в новата стратегия на Кремъл за оказване на влияние

Русия се опитва прикрито да повлияе на германската политика. Но по какъв начин? Според информации на AРД и "Ди Цайт", една от следите води към руския олигарх Пригожин, довереник на Путин.

Проявата на пръв поглед е безобидна: в берлинския хотел "Хилтън" през януари се провежда международна конференция, посветена на опазването на околната среда и дигитализацията в района на Балтийско море. Организатори са една британска PR-агенция и Федералният съюз за насърчаване на икономиката и външноикономическите отношения. Заради пандемията конференцията тече предимно онлайн. В нея участват и четирима германски депутати от различни партии - по един от ХДС, ГСДП, АзГ и СвДП.

Именно за тях се предполага, че биха могли да се превърнат в проводници на руските интереси. Поне така смятат няколко европейски медии, според информация на "Ди Цайт" и предаването "Контрасти" на телевизия АРД. И Йорг Форбриг, експерт по Източна Европа в програмата "Джърман Маршъл Фонд", смята, че в случая става дума за стратегия. "Чрез използването на обикновени теми би трябвало да се създаде мрежа от по-малко известни политици и така от германската политическа периферия незабелязано да се оказва все повече влияние. Това е опит за осъществяването на първи контакти с германски партньори, за да може впоследствие връзките да се използват за оказването на конкретно влияние", казва Форбриг.

Каква роля играе "готвачът на Путин"?

Съгласно проучванията на AРД и "Ди Цайт", лобисткият Федерален съюз за насърчаване на икономиката и външноикономическите отношения, който е сред организаторите на гореспоменатата конференция, поддържа контакти с личности и организации, тясно свързани с руския олигарх Евгений Пригожин, известен и като "готвача на Путин". Твърди се, че е станал милиардер благодарение на своята агенция за кетъринг, ресторантите и държавните поръчки.

Смята се също, че той финансира т.нар. "фабрика за тролове", която се занимава с дезинформационни кампании, включително по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 година. Американското правителство е обещало награда от 250 000 долара за доказателства, които биха могли да доведат до задържането на Пригожин.

Рускиня дърпа конците?

Двете германски медии разполагат с мейли, свързани с организацията на конференцията в Берлин. В тях постоянно се среща името Юлия Берг. От октомври тя е член на Федералния съюз за насърчаване на икономиката и външноикономически отношения - членството в него струва 3000 евро годишно. Очевидно тя е връзката между германския икономически съюз и действията на Пригожин. И вероятно именно тя е организирала берлинската конференция.

Рускинята и преди е била свързвана със структурите на руските олигарси - смятана е за централна фигура в обединението AFRIC, близка до Пригожин организация, чиято цел е да увеличи влиянието на Русия в Африка. По думите на руския разследващ журналист Иля Рождественски, Берг играе водеща роля в мрежата за оказване на влияние, създадена от Пригожин. Миналата година САЩ включиха Берг в списъка с руснаците, на които налагат санкции. Основанието: заедно с други лица тя е подкрепяла "злонамерените операции на Пригожин за оказване на влияние в Европа и Африка".

Председателят на Федералния съюз за насърчаване на икономиката Михаел Шуман казва, че е научил за близостта на Берг с Пригожин от медиите. Освен това съюзът нямало как да проследи всички контакти на своите членове към и в Русия. "Над 18 години поддържаме добри отношения с Русия - няма как членовете ни да не поддържат връзки там", посочва Шуман.

Още сигнали за новата стратегия за влияние

Това обаче не е всичко: двама високопоставени съветници на Федералния съюз за насърчаване на икономиката са участвали нееднократно в мисии на AFRIC като наблюдатели на изборите в различни африкански държави.

Трима от участвалите в берлинската конференция германски депутати казват пред AРД и "Ди Цайт", че не са знаели за съществуването на връзка между мероприятието в Берлин и мрежите на Пригожин. Но пък четвъртият - Шефан Койтер от "Алтернатива за Германия" - твърди, че поддържа приятелски отношения с Юлия Берг. Двамата се запознали покрай човек от руската президентска администрация, но Койтер не знаел какво точно работи неговата позната.

Експертът по Източна Европа Йорг Форбриг очаква депутатите от Бундестага да са по-внимателни по отношение на подобни прояви. Този вид конференции представляват възможност за печелене на влияние, без връзката с Русия да се доказва еднозначно. Според Форбриг, за руснаците най-важното в случая е да намерят хора, които в дългосрочен план да се изказват положително за Русия.

Фабриката за тролове, приятели на Русия, които стават изборни наблюдатели в чужбина, и конференции като тази в Берлин се вписват идеално в новата стратегия на Русия за оказване на влияние. "Кремъл е предоставил експериментирането тук на частни лица, които са по-гъвкави. А и така би било по-лесно да се отрече, че действително става дума за оказване на влияние от страна на руската държава", казва експертът Йорг Форбриг.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо Тарабата

    10 46 Отговор
    Готвачът на Путин ще го отрови, както направи готвача на другаря Сталин.

    Коментиран от #47

  • 2 Сатана

    54 4 Отговор
    Германия никога не е имала самостоятелна политика след 1945г.Никой не влияе на васална територия подписала документ за подчинение за 150г.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така е

    57 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Медиите остават на подчинение на окупатора до 2099-та година.
    Статиите на Дойче веле се списват от ЦРУ.
  • 5 DW=пропаганда

    54 7 Отговор
    Дойче зеле трябва да бъде забранена, а всички работещи в нея - съдени до дупка.

    Коментиран от #7

  • 6 Сатана

    4 24 Отговор
    След оттеглянето си като Канцлерината на Дойчланд геносе Меркел я чака голямо кресло от дясната страна на Алексей Милер и мултимилионна заплата в Газпром.Дача в Крим и охрана като за Герой на Русия.Ангела винаги е обичала да говори на Руски език сред свои съмишленици.
  • 7 Пръц

    38 1 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    Ние сме окупирана и васална територия ,в която чуждите агент—провокатори се държат като у дома си.
  • 8 Колега

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "NAZI":

    Ти от кой концлагер изпълзя? Путин и германски политици? Са, може, някой третокласен. Я пиши, ти колко си висок? Не лъжи!
  • 9 Дойче Зеле

    5 39 Отговор
    Най обичания политик в България остава Бойко Борисов с рейтинг 99%, следван от Румен Радев с 5%, 3% за Слави Трифинов а останалите политици си делят 1%

    Коментиран от #10

  • 10 Синхуа

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дойче Зеле":

    Затова толупа се разлага и гние бавно в зайчарника.Щото мнооого го обичат от ЦСЗ южното крило.
  • 11 пешо

    24 5 Отговор
    Една комшийка каза.Така звучи статията.Сбирщайн от вярна и не вярна информация-заквасени с предположения.
  • 12 Ланс Линк

    25 3 Отговор
    Както винаги DW-истини, полуистини и откровени лъжи.Както се казва-всичко за фронта,всичко за победата
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Stefanka 🎲

    9 31 Отговор
    Дългата ръка на Кремълския октопод трябва да се отреже, небива да се позволява на Русия да диша, санкции, блокади за тях ,всичките им имигранти на Запад да ги върнем на Путин и да им предложи работа като в бедния анексиран Крим

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Б.Х

    28 6 Отговор
    Сега не мога да разбера, Русия силна ли е, слаба ли е. Уж е бензинова колонка, а управлява Германия и щатите. Тук пробили , там пробили, тези всемогъщи ли са , какво... Хайде стига сте ни занимавали с Русия. Вижте при нас какво се случва. Нека вземем управлението на държавата в наши ръце.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Stefanie 🎲

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Stefanka 🎲":

    Ма си душевно и главесто болнава 🤣🤮🤣🤮🤣🤮🤣
  • 19 да питам

    1 9 Отговор
    Кой не знае Ольгино , кой не е слушал за него ...
  • 20 Някой

    24 6 Отговор
    Дойче веле и тяхната редовна антируска статия. Пропагандисти!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 3.14К

    19 2 Отговор
    Тия от DW,бъркат такива пропагандни буломачи, че и най-гладното прасе ще ги подмине. Няма нормален човек, който би възприел толкова елементарна пропаганда, явно имат хората за.олигофтени. Ако правят мониторинг за коментарите, би трябвало да ги закрият.

    Коментиран от #32

  • 23 dfер

    14 1 Отговор
    Сорос веле ,тия гноми ги искам разстреляни !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Смехурко

    4 1 Отговор
    Абе не разбрахте ли, че отдавна той не е готвач?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Седесарят.

    16 2 Отговор
    DW,. Ме направи РУСОФИЛ...БЯХ ЗАДРЪСТЕН МУХЛАСЪЛ СЕДЕСАР..Благодаря.!!!.

    Коментиран от #44

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 кок

    9 1 Отговор
    всички простотии ли препечатвате?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Радул

    4 1 Отговор
    Тя и Меркел е руска шпионка и добре си изигра ролята !
  • 35 Хахаха

    4 3 Отговор
    Русия влияе само с това, че съществува на този свят. Будни, честни хора не се влияят от когото и
    да е- те просто припознават Русия като оплот на добро и справедливост, което самите те изповядват. Оказа се, че големите демократи са нетърпими, несправедливи и откровенно деспотични спрямо несъгласните с тях.
  • 36 Аз Негодника

    7 2 Отговор
    Най големия проблем на ЗАПАДА...Е че не може да създава учени и специалисти във всяка сфера,както руснаците...Изоставането е вече очеизвадно...Образователната им система, е един огромен провал...С тези темпове на изоставане,запада е обречен...

    Коментиран от #40, #46

  • 37 Начо Крика

    6 1 Отговор
    САЩ плаща 250 000 долара за доказателства срещу пригожин. Много интересен детайл. Първо- много евтино за такава риба, второ - защо са им доказателства, досега всичко си вървеше само с обвинения.
  • 38 Реалист плюс

    6 1 Отговор
    Западна демагогия - пълни глупости! Западни фейкс!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 39 Тити Намазов

    4 1 Отговор
    Няма доказателства, но има предположения..... Вече изморени сме, ясно че Русия е виновна във всичко!
  • 40 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Негодника":

    Ако това което пишеш е в сила за САЩ, то не важи за Западна Европа
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сандо

    0 0 Отговор
    Бий с черпака по главата,бий,бий,бий!
  • 43 Хи их хи

    4 0 Отговор
    Такова шубе от един готвач! Ами ако Путин имаше приятел гробар?
  • 44 Страхул

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Седесарят.":

    Ти си мазохист със стокхолмски синдром- руснака те клати , а ти си мислиш, че те обича платонично.Хибридните СМИ и руските тролове те плюят, а ти си мислиш, че дъжд вали!!Здрав прът си трябва тука!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Смешно е

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Негодника":

    Нобелови лауреати по страна
    Американски нобелови лауреати‎ -212
    Руски нобелови лауреати‎ -23
  • 47 Независим

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо Тарабата":

    Малки сме да определяме , лицето на две велики сили ,
    и то точно сега ,когато сме им яли и ядем,
    "попарата" и на двете страни?
    България ,трябва да си гледа личния интерес!
    Но не Бойко Борисовия, личен интерес ,
    или Ахмед Догановия?
    А не и този на "Паси"!
    Превърнати сме в "свинщина" ,
    на влиятелни глобални интереси!
    Което произвежда мега- корупция,
    в името на интересите на великите сили!
    Никога един корумпиран държавник ,
    не може да сътвори,
    собствена държавна политика ,
    зависимостта от парите не му позволява?
    Единственната ни надежда е,
    Президента, Генерал, Румен Радев?
    Личност, доказана във времето!
  • 48 Антимоль

    1 0 Отговор
    Путяру надо мочить, иначе он замочит весь мир. Он сумасшедший!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания