Last news in Fakti

6 Май, 2021 19:17 1 599 17

Анкара ще преодолява спора със Саудитска Арабия след убийството на Хашоги

  • саудитска арабия-
  • турция-
  • джамал хашоги-
  • крал салман

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман обсъдиха по телефона двустранните отношения

Анкара ще преодолява спора със Саудитска Арабия след убийството на Хашоги - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще посети Саудитска Арабия следващата седмица, съобщава Ройтерс, позовавайки се на турски официални представители.

Агенцията отбелязва, че Анкара засилва усилията за преодоляване на спора със Саудитска Арабия, възникнал след убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул. Кризата в отношенията предизвика неофициален саудитски бойкот на турските стоки, който доведе до свиване на стокообмена с 98 процента.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман обсъдиха по телефона двустранните отношения. Това беше вторият разговор, проведен между Ердоган и крал Салман, за по-малко от месец, отбелязва БТА.

Според официални представители, пожелали анонимност, Ердоган и крал Салман са се споразумели по време на вчерашния разговор за среща между Чавушоглу и саудитския му колега на 11 май.

"С това посещение може да се отвори нов период в отношенията", заяви високопоставен турски официален представител.

Той добави, че разговорите ще бъдат фокусирани върху търговията, двустранните отношения и регионални въпроси, като конфликта в Либия.

Саудитското правителство не коментира информацията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefanie 🎲

    6 2 Отговор
    Супер. СА понеже убиха човека пък и след това неофициално се сърдят на Турция, че тя също се търсила заради убийство на приятел на Ердоган. Айде сега отидете и си изтъргувайте гръдната един на друг, продайте живота на убития чрез сделки за мнооого милиони, точно както САЩ направи със СА. Ма саво си мисля ако беше убит Нахални в руското посолство в Гърция да речем какво ли щеше да стане? Все пак и Хашоги беше най- върлият критик на режима в СА. Абе продажни 🇱🇷🐂 натовска система.

    Коментиран от #4

  • 2 Stefanie 🎲

    2 0 Отговор
    Супер. СА понеже убиха човека пък и след това неофициално се сърдят на Турция, че тя също се сърдила заради убийство на приятеля на Ердоган. Айде сега отидете и си изтъргувайте сръднята един на друг, продайте живота на убития чрез сделки за мнооого милиони, точно както САЩ направи със СА. Ма само си мисля ако беше убит Нахални в руското посолство в Гърция да речем, какво ли щеше да стане? Все пак и Хашоги беше най- върлият критик на режима в СА. Абе продажни 🇱🇷🐂 натовска система.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Stefanka 🎲

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Stefanie 🎲":

    Разликата между Навални и Кашоги че за бял човек си струва да протестираш но за тъмнокож арабин на никой не му пука

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ердоган клекна

    3 4 Отговор
    По време на изследователските разговори между египетската и турската делегации в Кайро, Египет поиска както изтеглянето на турските сили от Либия, така и изтеглянето на всички оръжейни системи. Кайро също поиска уважение към суверенитета на Либия и либийските институции. Докато Египет също изисква от Турция да зачита суверенните права на Гърция-Кипър, за да бъде стабилизиран районът на Източното Средиземноморие. [Разговорите бяха честни и задълбочени. Те се съсредоточиха върху двустранни въпроси, както и върху редица регионални проблеми, по-специално ситуацията в Либия, Сирия, Ирак и необходимостта от постигане на мир и сигурност в региона на Източното Средиземноморие] се казва в съвместно изявление на външните две страни министерства. Това е огромна победа за Сиси! Честито на турците..

    Коментиран от #11

  • 7 Колега

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Stefanka 🎲":

    То бял арабин няма. Южноамериканец също.

    Коментиран от #8

  • 8 Stefanka 🎲

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Колега":

    Аз споменах тъмнокож арабин то е ясно че бял арабин бял латинос бял монголоид бял евреин бял индиец бял турчин няма
  • 9 Траурен звън

    1 0 Отговор
    Какво Ердоган поиска от Меркел, и Чавушоглу от Маас. Европейски пари за заселване на имигранти в Сирийски Кюрдистан, туристи от Европа до Турция, достъп без виза за турците до Европа и да се каже на гърците да не прилагат международното морско право. Какво отговориха германците. Турците трябва да напуснат Либия, да освободят политическите затворници, и да не заплашват и тормозят европейските държави, в противен случай няма да видят европейски пари. През юни Европа ще провери дали Турция е изпълнила исканията. Засега ученичката изглежда слаба ..

    Коментиран от #10

  • 10 666

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Траурен звън":

    Дрън дрън та тряс. От трън та на глог и то по висок.
  • 11 666

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган клекна":

    Щом е казал Гръцки Кипър значи държи тезата и за Турски Кипър. Така че са на едно мнение с турците че едиственото решение за острова вече е две държави.
    След време всичко ще ви се изясни.
  • 12 Info

    3 1 Отговор
    Гръцкият външен министър Никос Дендияс на форума "Бъдеще ЕС-САЩ" на Атлантическия съвет: 'повечето от проблемите ни с Турция биха могли да бъдат решени много лесно, ако Турция приеме Конвенцията на ООН по морско право.' Гръцкият министър аргументира, че в такъв случай Атина и Анкара могат сравнително лесно да разрешат повечето проблеми, тормозещи гръцко-турските отношения. Атина и Вашингтон имат общо разбиране за морското право, каза той. Той дори се позова на примера с Китайско море, където САЩ се противопоставят на китайските претенции срещу Филипините. Никос Дендияс също се позова на ценността на ЕС, като каза, че той е призован да играе роля и че трябва да разбере, че освен като голяма икономическа сила, той трябва да бъде и голяма геополитическа сила. Гръцкият външен министър заяви, че проблемът с турската страна е, че тя бавно, но стабилно се отдалечава от достиженията на правото в областта на международния ред. Както отбеляза Никос Дендияс, този международен ред е пример, популяризиран от външната политика на САЩ. „Американският пример е за върховенството на закона, правата на човека, демокрацията и също така участието в основан на правила международен ред. Например повечето от проблемите ни с Турция биха могли да бъдат решени много лесно, ако Турция приеме Конвенцията на ООН за Морското право.“ Г-н Дендияс заяви, че кипърският въпрос е типичен пример, когато Турция отказва да се съобрази с изискванията на международното право. Както той обясни, тур

    Коментиран от #15

  • 13 Güle Güle

    4 1 Отговор
    Отказите от Либия, Египет, Саудитска Арабия, Гърция, Америка и други показват, че колкото и да ревизира политиката си Ердоган, ще бъде много трудно да се измъкнем от безизходицата, довела Турция със своите глупави действия .

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Info":

    Гърция се управлява от международни корпорации ..Гръцките политици са техни служители ..и искат газта от турски териториални води да се изкара от тях и да се продава на Гърция ..като Тецовете в България ..български въглища ,български ТЕЦ ,български служители и работници произвеждат ток за българския пазар но печалбата отива в американска компания ..цяла България храним една шепа акционери
  • 16 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Güle Güle":

    Значи Сарабия ,Либия ,Египет ,Гърция ,Кипър и Сащ са едно и също ..зад тях са една шепа акционери на оръжейни ,финансови,петролни корпорации ..те нямат национален интерес а корпоративен
  • 17 Синоними

    0 0 Отговор
    Османски марш. Ближем където сме плюли, нулево достойнство, турци сме.