Last news in Fakti

7 Май, 2021 08:31 1 458 12

Две атомни централи в Ню Джърси получиха сертификати за нулеви емисии

  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • ню джърси-
  • сертификат-
  • емисии-
  • нулеви емисии-
  • околна среда

Решението дава приоритет на общественото здраве

Две атомни централи в Ню Джърси получиха сертификати за нулеви емисии - 1
Снимка: Shutterstock

Бордът на публичните дружества на щата Ню Джърси утвърди сертификати за нулеви емисии (ZEC) за три години за АЕЦ „Хоуп Крийк“ и двата енергоблока на АЕЦ „Салем“. Те са на обща стойност 300 милиона долара и гарантират, че централите, които осигуряват над 90% от безвъглеродната енергия и 37,5% от общия обем на електроснабдяването на американския щат, ще продължат да работят.

„Решението дава приоритет на общественото здраве и нашата околна среда, гарантирайки, че емисиите парникови газове няма да се увеличат. Поддържането на работата на централите означава стабилност на електрическата система на Ню Джърси и подкрепа за над 1000 добре платени работни места“, заяви президентът на борда Джоузеф Фиордализо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pbdan

    4 1 Отговор
    Световните залежи нa урaн ca 4млн. тoнa, a зa гoдинa ce дoбивaт 40 000т. Зa 100г. щe ce изчeрпи или щe пocкъпнe мнoгo. Aтoмнитe цeнтрaли трябвa дa ca c урaн238, т.e. нa бързи нeутрoни, a ceгa cтрoящитe ce ca нa тoплинни нeутрoни дeлящи урaн235. Ядрeнaтa eнeргия e eдинcтвeнaтa кoятo нe e прeoбрaзувaнa cлънчeвa, a e дoшлa oт Кocмoca. Тя e нeвъзoбнoвяeмa и тoвa ce прeмълчaвa.

    Коментиран от #4

  • 2 pbdan

    4 1 Отговор
    Ядрeнaтa eнeргия e eкo и eвтинa привиднo. Дoкaтo ce eкcплoaтирa бeз грeшки и aвaрии 40-50г. дoбрe, нo нaтoвaрвaмe бъдeщитe пoкoлeния зa хиляди гoдини c oхрaнa и cъхрaнeниe нa oтпaдъцитe. Хрaнилищaтa ca мнoгo гoлям прoблeм дoкaтo имa жeлaeщи дa прaвят тaкa нaрeчeнaтa "мръcнa бoмбa". Прeдcтaвете си, aкo нa тeритoриятa нa Cирия имaшe тaкoвa хрaнилищe кaквo щяхa дa нaпрaвят губeщитe вoйнaтa ИГИЛ-ци. Тaкoвa хрaнилищe нe мoжe дa ce eвaкуирa.
  • 3 червена коприна

    6 0 Отговор
    В Ню Джърси има две атомни централи,а в България са 0,3-една ц-ла с 2 работещи реактора от 6. Заради тъпите янки няма да имаме друга ядрена електроцентрала.Козлонадуйската си отива.
  • 4 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "pbdan":

    След 100 години всички атомни електроцентрали ще бъдат на синтез. Така че не си притеснявай. А коя е възобновяема енергия ? А ? Оная енергия с теоретичо КПД от 20 % ,падащо наполовина след третата година. Я кажи, колко възобновяеми са:кадмиев телурид, меден индиев селенид,кадмиев галиев диселенид, меден индиев галиев диселенид,хексафлуороетан, поливинилфлорид,силиконов тетрахлорид и т.н. за производството на боклуците,които наричате възобновяеми, А ?
  • 5 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Що загърбиха изведнъж широкорекламираните от немчугите Тец и фотопанели и ветропоказятели и се обърнаха дори в Сащ срещу остарялата технология на Аец смятана за руска съвецка допотопна и примитивна.
  • 6 Време за подмяна на чиповете

    1 0 Отговор
    Според мен са толкова природосъобразни и без вредни емисии, че даже няма да плащат нищо D:
    И ядрените бомби са им миролюбиви. И обединеният уран, който ръсиха навсякъде е полезен за организма.
  • 7 pbdan

    1 1 Отговор
    Прави разлика между химически съединения и радиоактивни отпадъци. Всяко химическо съединение може да се разложи на химическите си елементи, дори и скъпо да струва. А за термоядрени централи - знаеш ли недостатъка им? Ако някога се направи такава, енергията ѝ е неограничена и ще се сварим на тази Земя и без парников ефект. Не си наясно и с фотоволтаиците , тяхното КПД и време на живот.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    Вземи и прочети зако ефективността на фотоволтаиците е ТЕОРЕТИЧНО ОГРАНИЧЕНА НА 22% , а недей да ми пишеш опорки. А тези съединения се разграждат по дълго от периода на полуразпад на ядрените горива и се рециклират с по ниска ефективност от ядрените отпадъци. Освен това, всички изброени съединения са токсични.

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    Китайците пуснаха експериментално тяхната. ITER също напредва, въпреки спънките с финансирането от калинките. Според мен, ще се мисли нещо за да се използва отделената топлината като при реакторите 4'то поколение за паралелното производство на водород от директното разлагане на водата. И при окислението му, тази вода отново да се връща в кръговрата. Ето това е възобновяема енергия.

    Коментиран от #11

  • 10 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Напиши "перовскит" в Гугъла да се ограмотиш. От тия 20% които дават като ток другите 80% просто се отразяват както от всеки предмет, а не се изхвърлят като топлинен отпадък дошъл от синтеза( като в ненаправената още термоядрена централа).

    Коментиран от #12

  • 11 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Ако даваш за пример китайците,точно те произвеждат и внедряват най-много фотосолари и перки. Отделената при термоядрения процес топлина е при десетки милиони градуса и е грехота да се намалява за термично разлагане на водата. Има много по-ефективни начини за постигане на 1000 градуса.
  • 12 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Пак не си прочел. Прочети и пиши. Непостоянния ток, който не може да се използва е друга бира. И мозъчковците искат да слагат огромни батерии да го събират. Хахахахаха глупавите японци,слагат малки батерии, които да събират достатъчно малко енергия за електролиза на водата и да произвеждат водород и по този начин да използват пълно смешните 20% от тея безмислици. Иначе, това което правят измекярите е да купуват евтин газ и да го препродават по скъпо през газовите си бекъпи уж като зелена енергия. Хахахахаха. Не ми обяснявай. А охлаждане трябва за всеки реактор, и отново японците показаха как вместо с вода, реактора се охлажда с газ и с тази нагорещена до над 900 градуса газ се произвежда водород. Тези реактори са известни като 4'то поколение или HTGR реактори.