Last news in Fakti

22 Май, 2021 15:52 1 353 21

Атомната енергия ще има значителен принос за намаляване на въглеродните емисии

  • атомна енергетика-
  • въглеродни емисии-
  • емисии-
  • аец-
  • атомни централи-
  • климатични промени

Призив за пълна трансформация на това как произвеждаме и използваме енергията

Атомната енергия ще има значителен принос за намаляване на въглеродните емисии - 1
Снимка: Shutterstock

Дългоочакваният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) , който разглежда как светът да направи преход към енергийна система с нулеви емисии до 2050 г., призовава за „пълна трансформация на това как произвеждаме и използваме енергията“. В същото време документът „Нулеви емисии до 2050: Пътна карта за глобалния енергиен сектор“ характеризира предложеният от агенцията път за достигане до нулеви емисии като „технически най-постижим, рентабилен и социално приемлив“.

Предложението на МАЕ разчита на възобновяемата енергия, но оставя отворена врата и за атомната енергия, която, според доклада, ще има „значителен принос“ и „ще осигури „жизнено важна основа за преход“.

Според документа, ангажиментите, поети до този момент от световните правителства, няма да успеят да постигнат необходимото намаляване на въглеродните емисии до нула до 2050 г. и да ограничават нарастването на температурата в глобален мащаб до 1,5°C. Пътят към нулеви нетни емисии „остава тесен и изключително предизвикателен“, предупреждават експертите в доклада и изисква всички участници – правителства, бизнес, инвеститори и граждани да предприемат действия още тази година и всяка следваща, за да не се изплъзне постигането на целта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпионс

    9 1 Отговор
    А лидери там са Руснаците.

    Коментиран от #7

  • 2 ударник

    8 2 Отговор
    "Всеки гражданин - със слънчев панел " . А зимата всички в Южното полукълбо.
  • 3 Рунцайс

    2 0 Отговор
    После ще му мислим .

    Бабо Мравке хате джас
    тичам щурчо за халяс
    а ти где с таз гъдулакси
    днес калинката булакси
    тагалопески на тутурну
  • 4 Коментар

    4 7 Отговор
    Аххахахахаха, значителен принос за намаляване на въглеродните емисии, НО за сметка на отработеното ядрено гориво, което трябва да се съхранява на специално място! И, ако само един контейнер с отработено гориво се спука, може да отрови територия почти колкото България!!! За опасността от повреди, пожари и земетресения няма да споменавам, но иначе щели да намалят въглеродните емисии?????

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    И какво да правим ? Да караме на кюмюр ли ?

    Коментиран от #6

  • 6 Коментар

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Мне, ще караш на велосипед и на юрган!
  • 7 Ломбардов

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпионс":

    Явно не си гледал сериала Чернобил ? 10 серии по 1 час, тогава руските реактори са били единствените без работеща защита, да , за 35 години са наваксали и сега са топ ?

    Коментиран от #9, #10

  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    9 0 Отговор
    На екологичните нидерландци им показаха изследване според което, ако цялата нужна ел енергия я добиват от соларки и перки - то няма да им стигне цялата територия за толкова ЕЦ‼Интересно ‼
  • 9 Скорпионс

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ломбардов":

    То щото филма го правиха краварите. Да не говорим че при Чернобил грешката беше на Украинците , но Руснаците го запечатаха реактора за един месец.

    А Фокушима 10 години продължава да бълва радиация но за там филм няма !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Накамура

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ломбардов":

    Гледал ли си филма "Годзила"?
    По истински случай е . За аварията във Фокушима !
  • 11 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Скорпионс":

    Ха, "бълва" в един резервоар. И ще бъде пречистена преди да е изпусната водата. Ай у ....

    Коментиран от #13, #15, #16

  • 12 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    енженере, ай у ....
  • 13 Скорпионс

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Месеци след аварията във Фукушима на бял свят излизат потресаващи разкрития. Оказва се, че в атмосферата е било изхвърлено най-голямото измервано досега количество радиоактивни газове. Фукушима е по-страшна от Чернобил.???!!!

    В атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобилската катастрофа. Радиоактивните газове ксенон-133 и криптон-85 могат да попаднат чрез дихателните пътища в човешкия организъм.

    Коментиран от #17

  • 14 българин

    4 0 Отговор
    Да ама нашата атомна енергия е на привършване. А това което произвежда АЕЦ се продава на българските дупедавци на ниски цени, а те го препродават. До преди герберистите изнасяхме за съседите, а след тях, ще купуваме от съседите на тройно и четворно по висока цена. Те си взеха комисионните за унищожението, а народа ще плаща скъпия ток.
  • 15 Скорпионс

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Специална комисия, назначена от парламента на Япония, заключи през 2012 г., че инцидентът във Фукушима е „резултат от тайно споразумение между правителството, регулаторите и Tokyo Electric Power Co“ и липсата на управление.

    Събитията в ядрената електроцентрала Onagawa, разположена на 64 километра от Фукушима, показват, че TEPCO е допуснал сериозни пропуски в безопасността. Onogawa, която е собственост и се управлява от Tohoku Electric Power Company, е по-близо до епицентъра на земетресението и е ударена от още по-голямо цунами. Трите ѝ работещи реактора са от същия тип като в централата във Фукушима и също са били под слаб регулаторен надзор.

    Onagawa обаче не допуска инциденти заради строгия протокол за безопасност. Компанията се е поучила от земетресенията и цунамитата на други места – например в Чили през 2010 г., и непрекъснато подобрява своите протоколи, докато TEPCO пренебрегва и игнорира тези предупреждения.
  • 16 Скорпионс

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Рекордно високо ниво на радиация беше „засечено" в риба, уловена близо до авариралата японска атомна електроцентрала във Фукушима.

    Компанията оператор е измерила рекордно съдържание на радиоактивен цезий - 740 000 бекерела на килограм риба. Това количество е 7400 пъти по-високо от нормата, смятана в Япония за безопасна за консумация от човека.
  • 17 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпионс":

    Днес хората ходят на плаж и да карат сърф в префектура Фукушима. Пък не знам какво е изхвърлила и какво не е. И не, японците не умират като мухи. Всъщност са най дълголетната нация на планетата. За втората част съм склонен да вярвам, но със сигурност ще се търси отговорност за нередности.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 HUAWEI

    2 2 Отговор
    Дреме ми на шнура за тъпата екология. Каквото иска да става след 80 или 100 години никой от пишещите няма да е жив
  • 19 Скоприонс

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Навършват се 10 години от аварията във Фокушима.
    Трагедията доведе до повече от 20 000 жертви, а стотици хиляди бяха изселени. До днес десетки хиляди жители все още не са се завърнали по домовете си. Правителството инвестира стотици милиарди, като процеса по възстановявани все още продължава.

    В резултат от разрушенията половин милион души загубиха домовете си и бяха разселени в различни части на страната. Десет години по-късно над 40 000 от тях все още не са се върнали в домовете си.
  • 20 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    и какво друго им остава да правят ,не само на плаж ще ходят ами и вода ще пият от Фокушима щом демокрацията и евроатлантическите ценности го изискват Аз просто не разбирам Иво Инджев и другите като него какво чакат и не тръгват на там сърф да карат

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо":

    Оф, няма смисъл да си занимавам с промити мозъци, дето ми цитират опорки от взгляд. Радиацията от Чернобил е в пъти повече от Фукушима, която е събрана в резервоари с водата използвана от охлаждането. А, и радиацията от рашките е в пъти по голяма близост до България. Да от малоумните рашки, които гръмнаха реактор ей така. От тъпотията си. Ай