8 Май, 2021 12:55 1 895 35

Франция с церемония за Деня на победата

  • франция-
  • церемония-
  • еманюел макрон

Събитието ще бъде оглавено от Еманюел Макрон

Франция с церемония за Деня на победата - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Франция ще реализира традиционната церемония за Деня на победата, съобщи Фигаро.

Публика няма да бъде допускана до събитието. Френските граждани ще го гледат само по телевизията.

Държавният глава Еманюел Макрон ще оглави церемония в тесен кръг. Тя ще се състои пред паметника на Шарл дьо Гол.

Запален ще бъде и огънят пред Триумфалната арка. Специални почести ще бъдат отдадени на героя от съпротивата Юбер Жермен.

Той е столетник и е сред носителите на титлата Сподвижник на освобождението. Това е последна подобна церемония в мандата на държавния глава.

Еманюел Макрон вече обяви плановете за честването.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 парле ву франсе

    34 2 Отговор
    И тези ли са победители? Боже Господи...

    Коментиран от #18

  • 2 9424

    39 4 Отговор
    Чия победа, в какво и срещу кого е тая победа? Да не би Франция да е печелила футболен мач? Щото на 9-ти май САМО Русия може да празнува ПОБЕДА
  • 3 Последният Софиянец

    26 1 Отговор
    Жена му също е била на фронта.

    Коментиран от #5

  • 4 лют пипер

    15 1 Отговор
    Уи,ну парлон биен франсе. Става въпрос за френската буржоазна революция. Вижте картината "Свободата води народа"! Там е нарисувана мис Плеймейт,но още не е взела пластиките си и 5-те хиляди евра. И макарони няма,де.
  • 5 Ланс Линк

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последният Софиянец":

    На фронта,ама през ПСВ
  • 6 ИСТОРИК

    22 2 Отговор
    Победа могат да празнуват СССР, САЩ и Англия. Тогава Русия е била част от СССР. Колкото до Франция един немски генерал, като видял франсетата на подписването на мира, е казал:Кои са пък тия? Аз не съм воювал с тях!

    Коментиран от #8, #27

  • 7 Емил Боев

    24 2 Отговор
    Франсетата нямат право да празнуват .Първо набързо свалихаа гащите пред Хитлер като капитулираха най безславно по линията Мажино и второ 50 хиляди Французи се биха на страната на вермахта срещу Съветска Русия.

    Коментиран от #21

  • 8 Емил Боев

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТОРИК":

    Генерал Кайтел се казва човекът със тази известна фраза пред със във Нюрберг . За Франсетата Ама и тези ли ни победиха .

    Коментиран от #20

  • 9 GnG

    17 2 Отговор
    ПОБЕДАТА, французите, празнуват БЛАГОДАРЕНИЕ на РУСНАЦИТЕ !

    Франция е била ОКУПИРАНА от Германия за ДНИ !
    "Армиите" на Франция, Великобритания, Нидерландия, Белгия и Полша са РАЗБИТИ тотално от немската армия в "Битката за Франция" !

    Френският Президент да вземе ОФИЦИАЛНО да БЛАГОДАРИ на Русия за ОСВОБОЖДЕНИЕТО на Франция !

    Жертви
    Германия
    -----------
    Приблизително 27 074 немски войници са убити, а 111 034 са ранени. Близо 18 380 са изгубени, което прави общите жертви за Германия 156 000 войници.

    Съюзниците
    Армиите на страните, загубили конфликта, са почти изцяло унищожени. Тези армии са на Франция, Нидерландия, Белгия и Полша. Общите загуби на Съюзниците, включително и френските пленници, са 2 292 000 военни.

    Франция – 90 000 убити, 200 000 ранени и около 1 800 000 военнопленници. През август 1940 г., 1 575 000 военнопленници биват пренесени от Франция в Германия. Докато в Германското робство загиват около 24 600 затворници, 71 000 бягат от различните затвори, а близо 220 000 са освободени благодарение на различни споразумения на немското правителство с други държави, и неколкостотин хиляди биват освободени под причината, че са болни от различни тежки болести[33];
    Великобритания – 68 111 убити, ранени и пленени;
    Белгия – 23 350 убити, ранени и пленени;
    Нидерландия – 9779 убити, ранени и пленени;
    Полша – 6092 убити, ранени и пленени;

    Коментиран от #15

  • 10 GnG

    22 1 Отговор
    ЕДИН ЕДИНСТВЕН европейски ДЪРЖАВНИК е ГОНИЛ, северно-американската войска от територия на държавата си !

    "1965 г. – годината на преизбирането на Дьо Гол за втори президентски мандат – е година на два мощни удара по политиката на Северноатлантическия съюз. На 4 февруари генералът обявява, че отказва да използва долара в международните сделки като единна парична единица. На 9 септември президентът съобщава, че Франция не се смята за обвързана със Северно-Атлантическия блок. На 21 февруари 1966 г. идва развръзката на седемгодишната борба на Дьо Гол с чуждото военно присъствие във Франция. Републиката излиза от военната организация на НАТО. В официална нота правителството на Помпиду обявява евакуацията на 29 бази с 33 хиляди души личен състав от територията на страната, както и преместването на централата на НАТО от Париж в Брюксел."
  • 11 гост

    8 1 Отговор
    Да посрещнем с най-хубавия коняк дойчовците!Това го можем.
  • 12 Даммммм

    18 2 Отговор
    При блокадата на Ленинград ,немците щурмуват една къща -дом Павлова -3 месеца и не го превземат...-а Франция ляга за месец...-изводите си правете сами какво ще празнуват тези клоуни....
  • 13 GnG

    18 0 Отговор
    Във Втората Световна Война, Русия и Китай, заедно дават повече от 40 милиона жертви, а Великобритания и САЩ ЗАЕДНО, нямат и един милион.

    Япония е дала 2.5 милиона жертви през ВСВ, като само от ГЕНОЦИДА извършен от САЩ над Хирошима и Нагасаки са убити над 200 000 японци.

    Северно-американската държава САЩ, до ден днешен не си е изтеглила ВОЕННИТЕ бази от ТЕРИТОРИЯТА на Япония !
  • 14 реалиста

    3 24 Отговор
    Най голямата грешка на Сащ след хитлер трябваше да довърши колхозниците

    Коментиран от #19

  • 15 Чапразов

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "GnG":

    Армията на Великобритания не е разбита тотално, пишете истината. Русия също губи много битки но не и войната както и Англия.

    Коментиран от #17

  • 16 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    СМЕХ ДА Е!
  • 17 GnG

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Чапразов":

    Отстъпващата английска и френска армии ( 338 хиляди ), по НЕЗНАЙНИ ПРИЧИНИ, дори за ген. Гудериан, не са били атакувани и съответно УНИЩОЖЕНИ от няколко-кратно превъзхождащите ги немски войски !

    Генерал-полковник от вермахта Хайнц Гудериан, майстор на танковата война и пряк участник в събитията, останал в недоумение:

    „Хитлер спря лявото крило на германската армия на река Аа. Пресичането на реката беше забранено. Причината не ни беше казана. Заповедта на върховното командване гласи: "Дюнкерк да се остави на авиацията. Ако, при превземането на Кале се срещнат трудности, тогава този град също ще бъде предоставен на авиацията." Предавам съдържанието на заповедта по памет. Онемяхме. Но ни беше трудно да противоречим на заповедта, без да знаем причините, които го накараха да я даде. И така, танковите дивизии получиха заповедта: "Задръжте брега на Ламанша. Използвайте почивката в операциите за ремонт на превозни средства."

    ѝ е ПОЗВОЛЕНО да напусне НЕ Е била БОМБАРДИРАНА от немците, когато се е

    Коментиран от #23, #31

  • 18 Е, как ?

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "парле ву франсе":

    Не си ли гледал ''Ало-ало'' :-)
  • 19 Stefanie 🎲

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "реалиста":

    Да ги, ма как да ги като не може? Стар Трек е хубав филм , но фантастика. Твоето " да ги" е също фантастика.
  • 20 То тъй, ама...

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Емил Боев":

    Участвали са французите във ВСВ и са дали доста жертви. Най-вече от 'братска' Англия - няколко хиляди загинали и разпилян военен флот. Операция ''Катапулт'' - 40г. Как да не ги обичаш англичаните ?
  • 21 &&_$#_&&

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Емил Боев":

    Когато французите свалиха гащите пред германците през втората световна война те не бяха сами воюваха съвместно с англичаните така че заедно си изуха гащите
  • 22 не може да бъде

    9 0 Отговор
    "Как!?И французите ли!?"-/фелдмаршал Кайтел на подписването на капитулацията на германия на 08.05.1945 г.-24 ч в полунощ,когато вижда на масата на победителите френския генерал Делатр дьо Тасини/
  • 23 Коментатор

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "GnG":

    Хитлер е спрял тоталното унищожение на англичани и французи при дюнкерк защото се е надявал на сепаративен мир

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хи хи хи

    6 0 Отговор
    Написах нещо за онези добрички хорица дето много обичат да работят и мразят златото и парите, и моментално ме изтрихте. 👍
  • 26 GnG

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Коментатор":

    Съгласен напълно с Вас !
    Другата версия е, че се е страхувал да не е клопка, като е видял "спокойно ПЛАЖУВАЩИТЕ" английски и френски войски на плажа в Дюнкерк! :)
  • 27 9424

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТОРИК":

    ФАЩ какво празнуват- че 3г. си седяха вкъщи и пращаха на фронта малко пушки, патрони и храна ли? Не отричам ползата от това ама някак като поведение на страхливец изглежда това "на ти пушки и патрони, отивай да умираш докато аз си гледам сапунката"...
    Или че се включиха в боевете чак когато цял свят схвана, че Сталин ще размаже Швабия и реално ще владее ЦЯЛА Европа?
    Или ще празнуват 2-те атомни бомби които пуснаха за да принудят Япония да капитулира пред тях, а не пред Сталин който малко по-рано буквално ликвидира 2/3 от японската армия и Япония вече фактически е загубила войната.

    Та кое ще празнуват? Аааа, сетих се- ще празнуват, че имат няколко хиляди убити докато другите са измирали с МИЛИОНИ, МНОГО МИЛИОНИ. Мдааа, оказа се и ФАЩ имат повод да празнуват на 9-ти май, макар и да са страхливци...

    Коментиран от #33

  • 28 ИСТОРИК

    4 0 Отговор
    САЩ имат най много причини да празнуват, защото са единствената страна спечелила ОТ войната! Останалите, въпреки че са победители, губят население, ресурси, разрушени градове. Англия загубва колониите си, Франция също. За СССР няма какво да говорим! Не трябва да се отрича заслугата на САЩ за разбиването на Япония, която в началото окупира половината Китай, Индонезия, Малайзия и Индокитай! Ако САЩ не воюваха с Япония СССР щеше да има втори фронт в Далечния изток точно по времето на битката за Москва.

    Коментиран от #35

  • 29 Париж

    1 0 Отговор
    Да живее Франция да живее Русия!

    Коментиран от #30

  • 30 Нантер

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Париж":

    А така пич да живее Франция,да живее Русия,да живее победата
  • 31 Стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "GnG":

    Нали знаеш кога са започнали и колко и атентати са направили самите германци срещу Адолф какво повече да коментираме
  • 32 1234

    2 0 Отговор
    Френски полк е участвал заедно с немците в битката за Москва. Нямат право да са на стпаната на победителите. В Европа само Англия, Швейцария и Португалия имат НУЛЕВО учасгие на страната на Хитлер срещу СССР.
  • 33 11111

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "9424":

    Не пращаха, а продаваха и търгуваха едновременно и с Германия и със ссср.
  • 34 ААА

    1 0 Отговор
    Една малка Гърция е воювала , много по дълго във времето , и много по достойно , от голямата и силна Франция .
  • 35 далече

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТОРИК":

    Има истина , но има и нюанси . СССР разбива преди това японците на два пъти при езерото Хасан , и Халкин Гол 1938г. с което се пренасочва цялата милитаристична политика на Япония в друга посока, и тя не може да се промени за дни , а в тези кратки дни , никой не е очаквал такъв руски контраудар под Москва , всеки е очаквал обкръжаването и падането на Москва . И дори в най-тежките моменти Сталин не оголва източната си граница , и ползва 700 000 , а там е имало преди периода на мобилизацията 1.8 000 000 , плюс армията на съюзническата Монголия . Разстоянията между Москва и Китай са половината свят , повече от 28 денонощия с влак ,тежки климатични условия , блата , планински масиви ,ако влака не спира никъде, това обърнато в упорна съпротива , значи - няма как Япония да помогне на Германия , японците не са германци , като сила, дух ,организация, команден състав, качество на бойната техника .
Новини по държави: