Last news in Fakti

11 Май, 2021 18:54 1 497 11

Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19 след месец

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европейска агенция по лекарствата

Президентът Джо Байдън заяви по-рано, че властите зад Океана имат готовност да започнат имунизирането на децата незабавно

Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19 след месец - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Европа може да започне имунизиране на 12-годишните срещу Covid-19 след по-малко от месец, заявиха от Европейската агенция по лекарствата.

Коментарът дойде, след като американската Федералната администрация за храните и лекарствата разреши прилагане на ваксината на „Пфайзър“ и „Бионтех“ на лицата от 12 до 15 годишна възраст. Последната дума ще има утре експертна комисия от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Двете компании уверяват, че препаратът е безопасен и 100 процента ефективен в тази възрастова група.

Президентът Джо Байдън заяви по-рано, че властите имат готовност да започнат имунизирането на децата незабавно.

Европа може да последва Америка съвсем скоро. Ръководителката на Европейската агенция по лекарствата Имър Кук каза днес пред „Ханделсблат“ и други медии, че се надява процедурата по оценяване на ваксината да приключи през юни, ако не в края на май.

Тежък удар понесоха днес плановете на по-бедните държави, които разчитат да си осигурят ваксини по международната схема COVAX. Американската компания „Новавакс“ отложи с поне 4 месеца заявлението си до европейския и американския регулатор за оценка на своя кандидат за ваксина.

„Новавакс“ има споразумение с COVAX за доставка на 1 милиард и 100 милиона дози, произведени в сътрудничество с Индийския серумен институт. Доставките трябваше да започнат през третото тримесечие на тази година.

Няма изгледи за компромис по спора за патентите на ваксините поне през следващата половин година, смята генералният директор на Световната търговска организация.

Нгози Оконджо-Иуала е на мнение, че „прагматично“ решение може да бъде постигнато едва през декември. То ще бъде във вид на рамково споразумение за интелектуалната собственост, трансфера на технологии и подобрен достъп на развиващите се държави до ваксини.

Привържениците на идеята за отмяна на патентите смятат, че по този начин повече компании ще произвеждат повече ваксини в глобален мащаб. Според противниците обаче това ще убие стимула за иновации, така необходими в борбата срещу мутациите на вируса.

За разлика от Дания, Европейската комисия не се е отказала напълно от ваксината на „АстраЗенека“. До март шведско-британската компания достави едва една четвърт от договорените 120 милиона дози. Доставките за второто тримесечие също изостават, въпреки съдебната процедура, заведена от Брюксел. Еврокомисията се надява на съда, за да изтръгне до юли поне 90 милиона дози допълнително, съобщи днес неин говорител.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    45 2 Отговор
    Ако допуснем да направят децата опитни мишки , значи не сме..хора!

    Коментиран от #9

  • 2 Ужас

    32 0 Отговор
    Спрете се, бе!
  • 3 хан крум

    22 2 Отговор
    А тая Европа да си умъртвяват децата с ваксини и с каквото си искат,ако щат на клади да си ги горят-тяхна си работа,но незнам тук какво ще стане-може би ще ядат рунтавата краставица тия предатели.
  • 4 dfu

    22 0 Отговор
    Да ваксинираш групата, в която почти никой не боледува от коронавирус, и в същото време ваксинираните пак пренасяли вируса, мирише на нещо много нередно. Както прогресират нещата, очаквам следващата годнина ваксинирането вече да не е по желание. Тез боклуци ни готвят нещо още по-лошо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Др. Куманов

    1 0 Отговор
    Без ,,съгласието,, на данчо пенчев от срзи.нема как да стане
  • 7 Гост

    0 13 Отговор
    От прост народ слаба държава Бг кво да очакваш. Мънгъровци примати. Вие си живеете в 20 век. Ц.. Кво да очакваш от хора не учили. ЕС хората, ако ви чуят, ще ви се смеят. Диво племе сме си.
  • 8 Бил Гейтс

    5 0 Отговор
    Това се нарича бъртх контрол. Затова жена ми ме напусна. Не успя да преживее срама да е с някой отговорен за бездетието на милиони бъдещи родители
  • 9 ARGON

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Прав си.
    Еврейските медии плашат публиката с лъжливата пандемия. Идеята е да накарат хората доброволно да се набоцкат с отровната ваксина, че и да си платят на еврейската фармацефтична индустрия за нея. За щастие над 90% от народите по света не желаят да се боцкат.

    Юдеите са нашето нещастие.
  • 10 tato

    0 0 Отговор
    Налагат задължителната КАСТРАЦИЯ на деца.
    Е това ако не е Демокрация
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.