11 Май, 2021 18:39 1 957 23

Букурещкият формат осъди руските действия срещу България и Чехия

  • букурещки формат-
  • б9-
  • саботаж-
  • нато-
  • руски действия

Държавите от Б9 изразиха готовност да направят НАТО по-силен съюз

Букурещкият формат осъди руските действия срещу България и Чехия - 1
Снимка : Shutterstock

В контекста на променящите се предизвикателства и заплахи НАТО остава основа на евроатлантическата стабилност и сигурност. Това се казва в съвместната декларация на държавните ръководители от Букурещкия формат.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО. Те се ангажираха да направят НАТО още по-силен съюз и споделиха виждания за развитието на организацията.

Държавните ръководители от Букурещкия формат (Б-9) потвърдиха своята „решителност за силна и трайна трансатлантическа връзка, основана на единството и солидарността между съюзниците”. Те изразиха готовност да насърчат "справедливото разпределение на тежестта” в съответствие с ангажиментите за инвестиции в отбраната.

„Предстоящата среща на върха на НАТО ще положи пътя към нова глава в трансатлантическите отношения”, се казва още в съвместната декларация.

В документа се отчитат различни заплахи и предизвикателства, пред които е изправен алиансът.

„Агресивните действия на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена близост до НАТО, включително неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в незаконно анексирания Крим, както и нейните агресивни хибридни дейности, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност”, пише в документа.

Държавните глави осъждат руските актове на саботаж на територията на Алианса, както е видно от експлозиите в склада с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушение на международното право.

„Изразяваме загриженост във връзка със съобщения за подобен модел на поведение на територията на България, както става ясно от информацията за продължаващото разследване в София. Ние сме напълно солидарни с нашите съюзници Чехия и Република България”, се казва в документа.

Държавите от Б9 декларират, че одобряват приетите наскоро стратегически военни концепции за засилване на възпирането и отбраната на Алианса и се ангажират с пълното им прилагане. Подчертава се ангажиментът за практическо сътрудничество и задълбочаване на диалога със съмишлениците на НАТО в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунист

    26 7 Отговор
    Заедно с афроамериканските джендъри и нашите войници имигранти от Арабия и Африка ще направим велика стена от джендъри бойци и ще победим всемогъщата руска армия, но при войната с тях най важно е да има достатъчно памперси в раницата

    Коментиран от #7

  • 2 00000014

    23 7 Отговор
    Алоу журналисти и псевдо журналисти! Млъкнете! Не сме слепи и смешни! Омръзнаха нилъжите на щатските пионки!

    Коментиран от #3

  • 3 Патриот

    9 28 Отговор

    До коментар #2 от "00000014":

    Още Раковски, Левски, Ботев и Стамболов са прозрели,
    че Русия е смъртен враг на България!

    "Русия, тази мнима защитница,
    днес тя употреблява още по-радикални средства,
    за да изтрие от лицето на земята
    българските колонии..."

    Христо Ботев
    в-к "Знаме"
    брой 13 април 1875г.

    Коментиран от #22

  • 4 Копейкин

    6 16 Отговор
    Да защитим московските господари.... Костя плаща !
  • 5 Радевец

    13 7 Отговор
    Руменеее, що подписа декларация срещу Русия бе двуличнико? Руснаците президент та направиха, пък ти.........
  • 6 Бойко Борисов

    10 8 Отговор
    Румънския президент бял светлокож а нашия Румен Радев тъмнокож без много коса с голяма брадавица на носа, и пилот от БСП

    Коментиран от #14

  • 7 Данъкоплатец

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Комунист":

    Хитлeр и Cтaлин ocтaнaхa в иcтoриятa!
    И Хeрocтрaт, и Пилaт Пoнтийcки ...

    И Бoриcoв щe ocтaнe в иcтoриятa нa Бългaрия
    кaтo Юдa Иcкaриoтcки,
    предал Христос за 30 сребърника!

    Борисов предаде България за 30 пачки и 3 кюлчета!

    Юда Борисов пocтрoи 333 километра
    турcкo руcки гaзoпрoвoд
    зa Cърбия!
    С бългaрcки милиaрди !

    Коментиран от #10, #19, #21

  • 8 НКВД

    19 5 Отговор
    Същите държавици са били съюзници на Хитлер през 1941 във войната му срещу СССР.Всички също знаят как завърши всичко това.Нищо не се е променило .България не разполага с жива сила.Техниката е негодна за употреба.ГЕРБев е продавал оръжия а не домати.Да беше мислил с какво се захваща.Не мога да го мисля ,достатъчно беди докара на България.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Тъпу тролче

    15 5 Отговор
    Тия кога проведоха разследване, че чак осъдиха! Явно по презумция Русия е виновна до доказване на противното!
  • 10 Комунист

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Данъкоплатец":

    Погрешка ти дадох минус, извиниме точен коментар си направил
  • 11 Чукча писател

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    То и СССР е бил съюзник на Хитлер до средата на 1941 г.

    Коментиран от #16

  • 12 Дедо ви

    6 3 Отговор
    Изказване в стила на партийно събрание от соца: Абе аз Шекспир не го знам кой е, обаче това дето Хамлет е зарязал Жулиета, това не може да се прости.
  • 13 Бай Ганьо

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    Спокойно свикнали сме да сме предатели, няма да ни е за първи път просто се готвим за следващата национална катастрофа с такива предатели управляващи врагове не ни трябват, само незнам колко национални катастрофи са нужни на бай ганьо да изчезне напълно от картата на света. От свобдата до предателството ни делят няколко още продажни политици
  • 14 Мдааа

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко Борисов":

    Путин е негър със сини очи.
    Защото Русия е като Нигерия,
    но покрита със сняг!

    САЩ имат над 20 пъти по-голям БВП от Русия!

    Миниатюрен Люксембург има 2142€ минимална работна заплата, а във "велика" Русия СРЕДНАТА заплата е 12 792 рубли=128 €
    Или руснакът е средно 17 пъти по-беден от люксембуреца!

    "На гол тумбак-
    чифте пищови!
  • 15 АнтиНато

    10 3 Отговор
    На румънците им стига една ракета с мощна бойна глава поразяваща територия колкото Франция която руснаците имат на въоръжение и нищо няма да остане от мамалигарите
  • 16 СССРБарета

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чукча писател":

    Те пък германската нация е била преданна до гроб на Хитлер до самия край на войната И какво да направим сега да унищожим цялата германска нация ли? Много държави са били съюзници с Хитлер включително и България Съветския съюз се разбира от началото с Хитлер до момента в който Хитлер не е започнал да става нагъл и да иска да завладее самият Съветски съюз? Всичко разбира се проект на англосаксонците тяхната мечта да не допуснат съюз между Германия и Русия който автоматично ще ги измести от пиедестала на световен господар!
  • 17 нико

    11 3 Отговор
    Н Е Щ О НЕ Е МНОГО ТОЧНО . Русия струпвала военна сила до НАТО . Русия и войската и са на нейна територия . Кой отиде до границите на Русия като е разписано НАТО да не се разширява след разпадането на Варшавския договор . Значи ако някой , който ти мисли злото дойде до къщата ти , трябва да знаеш че той ти мисли само добро и си продаваш кучето . Не вярвам Путин да е такъв балък , и Байдън може да си намери майстора ако го търси , жалко за нас .
  • 18 Дърт пее..раст...

    6 0 Отговор
    България ще провали НАТО,,,то..Както преди 80 г.Бирис 3 не прати хора ,армия,на Изток..НАТО ,да се маха от България!!!.Най добре за всички..Защото другите ще плачат много..!!;.
  • 19 В.В.П.

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Данъкоплатец":

    Газпром си направи газопровода..Арабски и белоруски фирми го строиха...Ще захранва Сърбия,Унгария, Австрия..Транзитна такса ,ще получава България..Нищо не е правил Борисов..!!.Няма разклонение за България..Според плана от Козяк...
  • 20 Bellingcat

    5 0 Отговор
    ха ха ха - Бългaрия, Ecтoния, Лaтвия, Литвa, Румъния, Cлoвaкия, Унгaрия, Чeхия и Пoлшa тe ce aнгaжирaхa дa нaпрaвят НAТO oщe пo-cилeн cъюз с поне 40 годишна руска техника - късмет
  • 21 Неграмотен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Данъкоплатец":

    Явно не искаш да четеш какво става сега / за твоё свединие парите са сменёни Живков не е на власт и не е 1954год а 2021/ радев подписа за санкции срещу русия а не борисов
  • 22 Тъпан

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    Какъв патриот си ти,стой си там и недей да ни поучаваш как да живеем в България.Аман от продажни мекерета.Народният съд е единственият вариянт за вас.
  • 23 Браво

    2 0 Отговор
    Таварищ Грипенов осъди руските действия и се подписа за по силен Алианс
Новини по държави: