Last news in Fakti

12 Май, 2021 21:30 2 903 7

„Избягахме през оградата“: оцелели от стрелбата в Казан за преживения ужас

  • казан-
  • русия-
  • стрелба-
  • клане-
  • огради-
  • ученици-
  • училище-
  • нападение

Девет убити и десетки ранени - тъжната равносметка от нападението в едно училище в руския град Казан

„Избягахме през оградата“: оцелели от стрелбата в Казан за преживения ужас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сутринта на 11-и май в Казан въоръженият с огнестрелно оръжие Илназ Галявиев, на 19 години, атакува 175-а гимназия. Загинаха 9 души: седем ученици, една учителка и една служителка в училището. Ранените са над двайсет, от които осем са в тежко състояние. Репортер на ДВ беше на място и разговаря с очевидци на трагедията.

"Мислехме, че това са пиратки"

Гимназията е отцепена, но през оградата се виждат следите от атаката: счупени стъкла на входната врата, изтръгнати дограми. "Беше страшен взрив, който ме накара да подскоча", разказва жена, която живее точно срещу училището. Когато започнали изстрелите, деветокласникът Антон (името е променено) бил на третия етаж, в час по геометрия. "Помислихме, че това са пиратки, защото звукът се чуваше като че ли от улицата. Затворихме се в класната стая, след което последва взрив. Скрихме се в малкия лабораторен кабинет - някои влязоха под масите, други застанаха край шкафовете. След което той се опита да нахлуе. Настояваше: "Отваряйте! Кой е тук?" Ние не отговаряхме. След това спуснахме момичетата по противопожарната стълба през прозореца. После специалните части разбиха вратата и ние си тръгнахме с тях."

"Спасихме се през дупка в оградата"

Седмокласникът Николай (и неговото име е променено) бил по същото време на първия етаж в час по руски. Момчето чуло три изстрела, излязло в коридора да види какво става, когато изведнъж по високоговорителите директорката наредила на всички да се приберат в класните стаи. "След това се чу взрив, връзката прекъсна. Учителката ни каза да се скрием под чиновете. Но ние отворихме прозореца и избягахме в задния двор. Там има дупка в оградата, през която излязохме. Всички можахме да избягаме - целият клас." Щом се измъкнали от училището, момчетата се обадили на родителите си. "Майка ми плачеше, каза, че до края на годината не бива да ходя на училище. Мисля, че сега никой няма да иска да ходи там", казва Антон.

"Директно започна да стреля"

Ученикът Слава пък разказва, че сутринта закъснял за часовете - затова и чул взрива и изстрелите отвън. "Много се разтревожих за съучениците си, чудех се как да им помогна. Полицията и т.н. пристигнаха десет минути след началото", споделя той пред ДВ. На въпроса дали в училището им е имало учения, които да ги подготвят за стрелба или терористичен акт, момчетата кимат утвърдително. "Учителите ни обясняваха, че дори терористите да влязат в класната стая, трябва да останем спокойни. И да отговаряме ясно и без запъване на всичките им въпроси. Но този нямаше въпроси...Направо започна да стреля."

Списъците с пострадалите деца и възрастни бяха публикувани от руското Министерство на просветата още през деня. Най-малкият е на седем години. Ранените деца са отведени в болница, отцепена от жандармерията. В приемната били пуснати всички родители, докато отвън чакали разплаканите им приятели.

"Дали знаете нещо за Илдар (името е променено)? Оперираха му главата, а сега - и краката", питат безпомощно близките излязлата пред болницата лекарка. "Нямам право да ви кажа. Но ще предам на родителите, че сте питали." 14-годишният Илдар играел във футболния клуб "Мирас" до гимназията. Осмокласникът бил ранен в главата и скочил през прозореца. 15-годишната Алина (името е променено), която е със счупени ръце и крака, е била оперирана. Лекарите помолили родителите да се върнат на сутринта. Състоянието ѝ е стабилно тежко. Детският омбудсман Ана Кузнецова съобщи, че за двама от пострадалите е решено да бъдат прехвърлени на лечение в Москва.

В целия град тъгуват

Докато роднините още чакали в болницата, към училището започнали да се стичат хора от целия град. Жандармеристите ги пускали на групи от по 20-30 човека. Мнозина носел плюшени играчки, цветя, рисунки и свещи. Някои сключвали молитвено ръце. Идвали и православни, и мюсюлмани. Галина взела и дъщеря си, двете дълго стояли край оградата и плакали. "Не сме от това училище, но е толкова празно от това, че влагаш толкова в децата, пращаш ги на училище, а те не се връщат. В нашето училище също на входа дежурят възрастни жени и мъже вместо охрана. Както обичайно - опитват се да пестят от всичко, включително за сметка на живота на децата."

Друга майка, дошла с дъщеря си, също смята, че охраната в училището трябва да бъде засилена. "Металдетекторите стоят само за украса, де факто не работят", казва майката. "Още не мога да повярвам, че това се е случило" Гузел, която е педагог в друго училище, научила за стрелбата в чата от свои колеги. "Пуснаха видео как децата скачат от прозорците... Не мога да повярвам, че това се случва наистина. Живея от пет години в Казан, досега всичко беше мирно и спокойно. А сега целият град е изпълнен с болка", казва Гузел.

Днес (12 май) в Казан е ден на траур, учебните занятия са отменени.

Автор: Елена Баришева


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Arma 3

    16 2 Отговор
    Не заслужава затвор а смъртна присъда. Дано Путин го прати в някоя колония да се мъчи труди и да гладува в тъмница
  • 2 SQUAD GAME 2015

    17 1 Отговор
    Господ да прости добрите и мили хора които загинаха от стрелбата на един откачен
  • 3 Ленин

    3 17 Отговор
    Олелее,добрите рашаци големи кръволоци се оказаха.Той Колев Босия ще излезе прав,че са катили!!!
  • 4 dfu

    18 1 Отговор
    Убиецът е имал здеавословен проблем, на който никой не е обърнал внимание и резултатът е налице. Нещо подобно е и при нас, където 10 години всички си затваряха очите, че ни управлява простак.
  • 5 НОВО ПЕТ

    0 1 Отговор
    НАЛИ В РУСИЯТА ВСИЧКО БЕШЕ НАРЕД......

    Коментиран от #7

  • 6 Рико

    0 0 Отговор
    А те какво очакват, да разнасят бомби и танкове по паради, а народанаселенито да раздава цветя.
  • 7 МАТА ХАРИ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "НОВО ПЕТ":

    Кой каза ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания