Last news in Fakti

14 Май, 2021 15:55 3 333 13

Къде отиват парите от лотарията? Ето как е в Германия.

  • лотария-
  • германия-
  • пари-
  • тото-
  • лотарийни игри

Рекорден брой хора в Германия са играли лотария в годината на пандемията

Къде отиват парите от лотарията? Ето как е в Германия. - 1
Снимка: Shutterstock

Никога преди не е имало повече залози, отколкото през 2020 година. Особено активни са били любителите на лотарията в провинция Хесен: оборотът от 735 милиона евро е рекорден за тамошното лотарийно дружество от основаването му през 1949 година. Но какво се случва с милионите, които не се изплащат под формата на печалби?

Как се разпределят парите

През 2020 година лотарията в Германия е постигнала оборот от 7,9 милиарда евро, като всичките 16 държавни лотарийни дружества са компании на съответните провинции. Тоест, всяка германска провинция си има свое лотарийно дружество, което отговаря за разпространението и контрола над продажбата на лотарийни билети.

Разпределението на приходите е уредено със закон, съгласно който голяма част от приходите през 2020 година, а именно 3,1 милиарда евро, са постъпили в бюджетите на отделните провинции.

За финансирането на печалбите шестнайсетте лотарийни дружества заделят около половината от постъпленията. А това означава, че колкото повече са постъпленията, толкова по-високи са и печалбите.

От по-високите постъпления печелят и приемните пунктове: за тях са предвидени 7 процента от годишния оборот. Конкретно за провинция Хесен това означава, че между общо 2100 приемни пунктове са били разпределени 51 милиона евро. Същата сума лотарийното дружество в Хесен ще използва за маркетинговата си дейност, за пласмент и за заплати на своите 180 служители. А цели 123 милиона евро ще постъпят в бюджета на провинцията под формата на данъци.

1 на 140 милиона

Други 151 милиона евро, които отговарят на предвидените в закона 20 процента от постъпленията, се предоставят на провинцията за развитие на спорта и културата, за поддържане на паметници и за различни социални проекти.

Под черта: макар на теория шансът за милионна печалба да е 1 на 140 милиона, печелившите от постъпленията не са никак малко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без майтап

    8 1 Отговор
    Вицове за "Буда" Борисов.

    Ако Борисов слуша министрите си,
    очевидно си мисли за пачките в чекмеджето.

    Ако Мис Бикини слуша Борисов,
    очевидно той и говори за повишението на "заплатата" и.

    Ако Борисов слуша Мата Хари,
    очевидно последните хвалебствени новини за него
    по ТВ вече са свършили.

    Ако тъщата слуша зет си,
    очевидно зетят е Иван Гешев.

    Ако Борисов слуша тъщата,
    очевидно това е свекървата на Цветелина Бориславова.
  • 2 А у нашенско

    6 2 Отговор
    Пак сме Андрешковски гяволък.Печелиш примерно джакпот.И се виждаш бъдещ мултимилионер.Дали са два,или десет милиона,няма значение.Но си милионер! Но милионер- друг път! Милионер пред ТВ екрана ( задължително условие да те ползват за безплатна реклама) . И цяла България цъка с език и благородно завижда.Но примерно джакпот е 2 милиона.След 45 дни ти превеждат по банков път,с изрично условие само на твоя титулярна сметка 500 х. лева.Разликата от 1,5 милиона на час,по лъжичка.За 7 години,или 84 месеца по равно.Някой ще каже: Абе аз да улуча! Да,не са малко пари.Но истината е,че на практика не си истински милионер.Сега и веднага.Трябва да не пипаш и лев цели седем години,за да кажеш: Аз съм милионер! Някой си борави с твойте пари дълго време,без дори да ти плаща лихва.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Пеевски

    6 1 Отговор
    Аз нямам предстстава къде отиват парите от лотария в Германия, ама тукашните пари отиват при мен.
    п.п.
    Винаги съм се чудил на толкова много балами, които играят в "игрите на късмета" и си мислят, че ще извадят късмет. Абе, байчовци! Вие ако имахте късмет, нямаше да ви се налага да играете тия игри бе!
  • 4 Койчо Джакпота

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "А у нашенско":

    А дори и да не пипаш и стотинка докато се събере милиона, когато дойде това време, хляба от N-броя стотинки, щее станал на N-броя умножено по 10. И ще се окаже, че си си обикновен прошляк.
  • 5 Уса

    6 1 Отговор
    Лотарията е измама всичко е нагласено няма късмет играят бедняците наричат го надежда
  • 6 viki

    1 1 Отговор
    От май месец 2020 г. не се обявяват публично имена и снимки - видео на печеливши от държавното тото и хазартните спортни частни игри!!! Обявявяват се само инициали - И.в..в от Варна окръг - ако е от някое село например....без снимки без видео без нищо! Печалбата е необлагаема и се изплаща всеки месец за 84 месеца и това е само ако е над 999 999 лева...това е при държавното тото към 2021 година! При налични 3 милиона джакпот - получаваш 500 000 лв. в рамките на 30 дни! И още от следващият месец - всеки месец по 50 000 лева на месец грубо....зависи колко точно е печалбата! Та нищо общо няма тотото с мафиотската божкова лотария - която не съществува вече - там само един път годишно изплащаха по 70 - 80 000 лв!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лили

    2 0 Отговор
    Тука някои хора се скъсват от желание да докарат Божков на бял кон и тогава ще има да си търкат билетчета да му плащат жалки те си парички и да се надяват. Ега си кефа..
  • 9 9285

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "А у нашенско":

    Че така е почти в цял свят бе пич.
    В САЩ например, вземаш 1/2 от печабата веднага или цялата разсрочено за 20г.

    Коментиран от #11

  • 10 божо

    3 0 Отговор
    а в България всичко е измама,топките са с микрочипове и всичко се контролира,цените на фишовете растат а джакпотите и постъпленията към тях намалят
  • 11 Не е точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "9285":

    Първо: сумите у нас,и в щатите са неспоставими.Там достига до стотици милиони $. Да,имат такава опция! Но имаш избор.През пролетта един щастливец удари мега джакпот над 140 милиона.Според техния закон,може да получиш наведнъж ,но забележи Наведнъж, разликата от в случая 140 милиона ,минус удържани 40%.Тоест минус 56 милиона.Но ти решаваш.Ако не желаеш подобен вариант,ги получаваш за 25 години.На анюитетни-равни вноски.У нас такъв филм няма.По горе,една дама посочи че получаваш по 50 х месечно.Не е вярно.Максимална сума е 30 х лв на месец.Последния месец( след седем години) се изплаща целия остатък.Другото- за 500 х лв еднократно е вярно.Но няма правни клаузи,ако починеш,какво се случва с останалите пари.Изплащат ги като наследство,дали се дължи данък върху тях.Пълно затъмнение.
  • 12 доко

    0 0 Отговор
    НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ЛЪГОТЯТ...КИНТИТЕ ОТ ЛОТАРИЯТА ОТИВАТ КЪМ СОЦИАЛА А ОТ ТАМ КЪМ ЦИГАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ АКО НЕ ВЯРВАТЕ БЕЛЕЖЕТЕ ГИ РАДИОАКТИВНО ВЕЩЕСТВО И СЛЕДЕТЕ НЕЩАТА..
  • 13 вили

    0 0 Отговор
    лотарията е измама не я играйте от нея печелят едни мутри
Новини по държави: