17 Май, 2021 19:33 1 587 5

EMA одобри едномесечно съхранение на ваксината на Pfizer в обикновени хладилници

  • коронавирус-
  • пфайзер-
  • ваксина-
  • пандемия

С доставяне на общо 200 милиона дози ваксини ЕС е на път да постигне целта си да имунизиран 70% от възрастното си население до лятото

EMA одобри едномесечно съхранение на ваксината на Pfizer в обикновени хладилници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският регулаторен орган по лекарствата препоръча удължаване на времето за съхранение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech при нормални хладилни температури до 31 дни от досегашните 5 дни, облекчавайки по този начин логистичните предизвикателства по време на доставките на тази ваксина в региона.

Тази промяна удължава одобрения период на съхранение на неотворения размразен флакон при 2 до 8 градуса по Целзий (т.е. в нормален хладилник след изваждане от условия на дълбоко замразяване) от пет дни до един месец (31 дни), посочи Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че съветите на нейния комитет по хуманни лекарства са дошли след оценка на допълнителни данни, предоставени от Pfizer и BioNTech, от проучване на двете компании за стабилност.

"EMA поддържа постоянен диалог с притежателите на разрешения за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19, тъй като те се стремят да направят производствени подобрения, за да подобрят разпространението на ваксини в ЕС“, посочи евроагенцията по лекарствата.

През февруари американските лекарствени органи одобриха съхранението и транспортирането на ваксината на Pfizer и BioNTech при стандартни фризерни температури от -15 до -25 градуса по Целзий за период до две седмици, вместо свръхниските температури между -80 до -60 градуса по Целзий, които обикновено се изискват за съхранения на тази коронавирусна ваксина.

Промяната в начина ѝ на съхранение в ЕС идва в момент, когато американският и германският производители търсят одобрение за имунизация с тяхната на съвместната ваксина срещу Covid-19 на юноши на възраст от 12 до 15 години. Съединените щати и Канада вече започнаха да ваксинират тази възрастова група с ваксината на Pfizer и BioNTech, използващата марката Comirnaty.

С доставяне на общо 200 милиона дози ваксини ЕС е на път да постигне целта си да имунизиран 70% от възрастното си население до лятото, заяви по-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ох боли

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: при нормални хладилни температури до 31 дни. Е защо се плащаха десетки хиляди лева за "спациални" фризери?

    Коментиран от #2

  • 2 Абе

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор ох боли":

    ЗА ПАРИ.......Който не е разбрал цялата ковид история е за пари, и за да се понамали малко и без това голямата популация на Земята!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тая

    7 1 Отговор
    Ема да го д у х а!
  • 5 Лост

    7 1 Отговор
    Значи в хладилна чанта може една седмица. Сега ще тръгнат по черноморието и ще ваксинират на плажа. Бонус безплатен чадър и шезлонг.
Новини по държави: