17 Май, 2021 19:29 3 189 14

Индия въведе ново лекарство за лечение на COVID-19

  • коронавирус-
  • нов медикамент-
  • клинични изпитания-
  • недостиг на кислород

Meдикаментът блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки

Индия въведе ново лекарство за лечение на COVID-19 - 1
Снимка : Shutterstock

Индия започна дистрибуцията на нов медикамент за лечение на симптоми на Ковид-19, за който се твърди, че намалява необходимостта от подаване на кислород на пациентите и ускорява възстановяването им, предаде ДПА.


Лекарството 2-деокси-Д-глюкоза (2-DG) е създадено от лаборатория на индийската Организация за изследователска и развойна дейност, свързана с отбраната и фармацевтичната компания "Лаборатории д-р Реди" в Хайдерабад.

Първата партида от него беше пусната от министъра на отбраната Раджнат Сингх и министъра на здравеопазването Харш Вардан в Делхи и първоначално ще бъде използвана в столичните болници.


Някои експерти поставят под въпрос ефикасността на новото лекарство, като изтъкват, че не са публикувани достатъчно данни от втория и третия етап на клиничните изпитания.


Вариант на 2-DG е използван експериментално за лечение на някои видове рак, но още не е одобрен за тази цел, каза молекулярният биолог Ракеш Мишра.


Мишра, който е участвал в разработването на новото лекарство, обясни, че то блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки и две прахчета от него са позволили кислородът да бъде изключен на значителен процент от пациентите в изпитанията.


От седмици в Индия има голям недостиг на кислород, който е необходим на все повече пациенти през смъртоносната втора вълна от Ковид-19.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въх

    10 1 Отговор
    а някой ще спомене ли как индия одобриха ивермектин за борбата с ковид и след това вече случаите им почнаха да падат?
  • 2 дедо

    6 3 Отговор
    лекарството е 20 тояги на гол дирник,ако не си с маска!
  • 3 стария моряк

    4 7 Отговор
    Всяка сутрин на гладно по една чаша вода от свещения Ганг!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахахахахах

    11 3 Отговор
    Само да ви напомня тиквоскотове... Куба има 5 разработени ваксини, 2 от които са в производство.

    Вие освен да се редите на опашки за тоалетна хартия, друго не можете. Ганьовци одрищяни!
  • 6 Ковидсън

    9 3 Отговор
    Индия ,Венецуела ,Куба ,Русия ,Китай .... вадят ваксини и лекарства , а високотехнологичните кравари една ваксина не можаха да направят.

    Коментиран от #12

  • 7 стар шаман

    7 1 Отговор
    Краварите да викат доктор Куин лечителката да им направи няколко илача.
    То май вярно че индианците в обора не боледуват от новия вирус.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За европейците незнам дали става

    6 0 Отговор
    Но за Столипиново и Факултето ще върши работа!100%,!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чорбанов

    1 2 Отговор
    Специалистът Чорбанов, на хранилка в БАН, уверено заяви че Българската ваксина е готова но се нуждае от поне 10 години изследвания за да сме "сигурни" (в какво не може да каже), докато плюеше много злобно по конкуренцията Пфайзър.
  • 14 Боко

    0 0 Отговор
    На базата на сода каустик- 100% ефект!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания