Last news in Fakti

21 Май, 2021 16:17 3 651 14

Коя е Хамас, как се въоръжава и за какво се бори

  • хамас-
  • групировка-
  • израел-
  • палестина-
  • война-
  • конфликт-
  • ивица газа

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в света

Коя е Хамас, как се въоръжава и за какво се бори - 1
Снимка: Shutterstock

"Радикално-ислямска" - германските медии често използват това понятие, когато пишат и говорят за организацията Хамас. Но в хода на последната ескалация на напрежението в района за нея все по-често се говори като за ислямистка терористична организация. Повечето западни държави дават именно тази оценка. Изключение правят Норвегия и Швейцария. Позовавайки се на това, че са неутрални, двете държави поддържат контакти с Хамас. Но някои други държави стигат значително по-далеч в подкрепата си за тази организация.

Основаването на Хамас

Хамас беше основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Спори се дали Хамас не е била създадена дори с паричната подкрепа на израелското правителство, с цел да бъде противовес на ООП – сценарий, който и двете страни днес категорично отричат. За разлика ООП, Хамас отрича правото на съществуване на Израел. На емблемата на движението са изобразени Куполът на Скалата на Храмовия хълм в Ерусалим, както и очертанията на една палестинска държава, включваща и територията на Израел. През 1993 година в рамките на мирния процес от Осло Ясер Арафат сключи мир с Израел и прекрати първата палестинска интифада. Хамас тогава не призна тази историческа стъпка и продължи да извършва нападения срещу израелска територия. През 2006 година Хамас дори спечели абсолютно мнозинство на изборите в ивицата Газа, което година по-късно заздрави с една операция, носеща белезите на преврат. На Западния бряг управлява умерената партия Фатах на Махмуд Абас. С други думи палестинските територии са разделени не само географски, но и в политическия смисъл на това понятие.

Тактиките на Хамас

От ивицата Газа Хамас постоянно организираше нападенията си срещу Израел, които представяше като „самоотбрана“. На три пъти дотук тези атаки прерастваха в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009; през 2012 и през 2014 година. Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в света, граничещ на юг и на изток съответно с Израел и Египет, а на запад - със Средиземно море. До голяма степен ивицата е икономически изолирана от света. Голямата част от населението живее в крайна бедност и е зависимо от хуманитарна помощ. Под натиска на бившия американски президент Доналд Тръмп тези помощи бяха силно орязани. При атаките си срещу Израел, Хамас използва местното население в ивицата Газа като жив щит. Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. Хамас редовно прокарва подземни тунели към Египет, през които в ивицата Газа се доставят нелегални оръжия. Египетското правителство обаче няма никакъв интерес да толерира тази практика.

Съюзници от чужбина

Един от най-важните спонсори и съюзници на Хамас е Катар. През 2012 г. емирът на Катар стана първият държавен глава, посетил ръководството на Хамас в Газа. Малката държавица от Персийския залив досега е превела на палестинците повече от 1,5 милиарда евро. Израел обаче се надява, че Катар, също както редица други арабски държави, ще се присъедини към споразумението „Авраам“, създадено по инициатива на Доналд Тръмп, и също ще установи дипломатически отношения с Израел. Друг ключов съюзник на Хамас е Турция. Непосредствено преди новата ескалация на насилието президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща на ръководството на Хамас подкрепата на своята страна. Съсъществуват и други спонсори на Хамас - сред тях има редица неправителствени инициативи и сдружения, включително и някои от Германия. Според списание „Шпигел“, събираните в Германия дарения за Хамас достигат милиони евро.

Ракетите на Хамас

Сегашният ракетен обстрел, на който е подложен Израел, значително надхвърля мащабите на всички предишни ескалации на насилие. Във вторник Хамас обяви, че в рамките само на няколко минути са били изстреляни 130 ракети. Подобно количество ракети поставя на изпитание дори израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ (Iron Dom). Дълго време Хамас си набавяше ракети от Иран. Вестник „Джерузалем пост“ тези дни цитира секретни източници, според които, арсеналът на Хамас обхваща около 6 000 ракети. Към тях се прибавят и други 8 000 ракети, притежавани от групировката „Ислямски джихад“, която понякога си сътрудничи с Хамас. Според германския експерт за Близкия изток Фабиан Хинц, ракетите от Иран дълго време са стигали до ивицата Газа контрабандно през Судан и Египет. След отстраняването от власт на суданския диктатор Омар ал-Башир през 2019 година този канал обаче беше блокиран. Междувременно основната част от ракетите си Хамас произвежда сам - в ивицата Газа, ползвайки отчасти и чуждестранна помощ.

Автор: Давид Ел


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Squad

    17 14 Отговор
    Палестина държава терорист, Арабите мюсюлмани терористи, Иранските джихадисти, Хамас , Фатах , Ислямски джихад, Ислямска Държава, Алкайда, Хисбула , над 5000 ракети по цивилни в Израел . Саудитска Арабия Турция Катар това са продръжниците на тия които 11 дни стреляха с ракети по цивилни в Израел и цял свят ги обичат палестинците като арабите в Франция

    Коментиран от #11

  • 2 DW=пропаганда

    33 9 Отговор
    Само не ми обяснявайте че Хамас е терористична организация, а народа на Израел е миролюбив и кротък, почтенн и с висок морал.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 123

    26 13 Отговор
    Свобода за Палестина, нека най-голямата държава Терорист исраел спре с терора и да върне окупираните територии
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Юпитер

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "DW=пропаганда":

    А ти що мразиш Израел да не си мнгaл от Мaксуда 🤣🇮🇱🇩🇿🗼👳🥳🇹🇷👨‍👨‍👦‍👦

    Коментиран от #8

  • 6 Squad

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "DW=пропаганда":

    Това е все едно да кажеш че ако всички Българи по света се завърнат в България, българите ще са били терористи. Израел е мултирасов етнически хибриден народ, всички евреи по света араби африканци и неевреи образуваха днешен Израел под егидата на ООН, цялата омраза на днешен Израел се крепи върху нахлуването на арабските държави в Израел с цел ликвидирането им, сега им го връщат с окупацията на Йеросалим и заселването, няма как да се постигне 100% да се усвои арабското гражданство в Израел но все пак никой не ги убива всеки ден. А това да стреляш по жилищни сгради с цивилни израелци е повече от военно престъпление нямащо нищо общо с борбата им за държава, която би трябвало да имат за да има мир

    Коментиран от #14

  • 7 General Atif Dudakovic

    18 8 Отговор
    Дефиниция за тероризъм : убийство на невинни и цивилни над 230 убити палестинци полувината деца под 14 години и жени. Убити и израелци 6 военни 4 цивилни и 2ма тайландски граждани всеки нормален човек сам може да си извади изводи кой е терорист в случая.

    Коментиран от #13

  • 8 А ти защо обичаш израел

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Юпитер":

    Да не си мънго от факултета?!?
  • 9 Брендица

    14 2 Отговор
    Натрапената от САЩ държава Израел създаде конфликтът в тази област, а не Хамас
  • 10 Жоро

    6 0 Отговор
    Чи кът имат толкоз много ракети защо не ги изстреляха едновременно бе.Значи имат дръжки
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Хамас е , въоръжени сили на Палестина,,Подкрепя и финансира Иран...Израел си има въоръжени сили,,Подкрепят. ги всички боклуци,дето им създадоха квазидържавата...Най вече САЩ . За кви терористи дрънкат Чифу..уутите..???
  • 13 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "General Atif Dudakovic":

    Пък не може да пише
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.