Last news in Fakti

21 Май, 2021 18:36 2 484 18

Макрон разкритикува Турция за действията ѝ в НАТО

  • нато-
  • еманюел макрон-
  • реджеп ердоган-
  • франция-
  • турция-
  • критика

Солидарността между съюзниците не е просто дума с променливо значение

Макрон разкритикува Турция за действията ѝ в НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Френският президент Еманюел Макрон призова за повече съгласуваност в НАТО, като за пореден път разкритикува Турция, че действа самостоятелно, в ущърб на своите съюзници, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Следващата среща на високо равнище на НАТО на 14 юни в Брюксел "трябва да даде възможност" за подобряване на съгласуваността в Атлантическия алианс, заяви той след разговор с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг във френското президентство.

"Солидарността между съюзниците не е просто дума с променливо значение. Тя предполага задължения, взаимни отговорности. Тя предполага, че всеки от съюзниците поема задължението да спазва международното право и ясни правила за поведение", подчерта френският държавен глава. "Това предполага да не се преследват национални интереси, които противоречат на интересите в областта на сигурността на други съюзници, както се случваше понякога през последните години в Сирия, в Източното Средиземноморие, в Либия, в Кавказ или по отношение на взаимната съвместимост между оръжейните системи, което е от абсолютно критично значение в рамките на НАТО", подчерта той, очевидно визирайки Турция.
Макрон призова и за "отговорност на съюзниците" по отношение на отбранителните усилия, независимо дали в бюджетната сфера или на терен, особено при борбата с тероризма.

"Не е време за разединяване на усилията, а за отговорност на всички и сътрудничество на всички", подчерта френският президент, като напомни, че Франция е постигнала миналата година поставената от Алианса цел да отделя за отбрана 2 на сто от своя БВП, въпреки пандемията. Освен това Париж е на първа линия в борбата срещу тероризма в Сахел, подчерта той.

Макрон призова отново за по-голям европейски суверенитет в сферата на отбраната, макар че някои се опасяват, че това ще е в ущърб на НАТО. Президентът на Франция обаче подчерта, че не става дума за ситуация, при която спечеленото от една страна е загуба за другата. Усилията на европейците ще помогнат на усилията на американските им съюзници, уверен е Макрон. Йенс Столтенберг заяви, че следващата среща на високо равнище ще бъде "уникална възможност за засилване на съюза между Европа и Северна Америка". Това ще включва и увеличаване на инвестициите в колективната отбрана, увери той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    17 0 Отговор
    Ключовата дума е най—накрая а тя е на Столтенберг за” увеличаване на инвестициите в колективната отбрана”.
    България вече дари “каруцата с чифт волове” и сега ще сме пас.
  • 2 Сталин

    28 5 Отговор
    Макарончо го плаши Турция защо ли

    Коментиран от #5

  • 3 Squad

    7 5 Отговор
    Всички управляващи по света са враг на бялата раса в Русия, всички останали са мултирасови джендъри и тъмнокожи
  • 4 Кире

    6 0 Отговор
    Голем демагог. Не сме в 90-те години да ни четът приказки за лека нощ.
  • 5 Гост

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Ядрена Франция я е страх от Турция? Дали?

    Коментиран от #12

  • 6 Хубава работа, ама ... еввропейска

    10 1 Отговор
    Типичен помиар, без стойност/васал/. Ако някой се замисли над думите му - няма нищо по различно от останалите 'европейски лидери'. Държви с претенции, са се превърнали в колонии. ''Макрон призова отново за по-голям европейски суверенитет в сферата на отбраната'' . Суверенитет - неотчуждаемо юридическо качество на независима държава, символизиращо нейната политическо-правна самостоятелност, висша отговорност и ценност като първичен субект на международното право. И кой им го нарушава - тайна :-)
  • 7 no name no face no number

    9 2 Отговор
    Референдум за НАТО и ЕС

    Коментиран от #9, #10

  • 8 йок нато

    2 9 Отговор
    абе тоз барба ердос, тъй като за турчолята няма бъдеще, той ще им говори за миналото, преди 1000 години, величие, ислям бля бля, така че будалите да продължат да пълнят празните си стомаси с въздух
  • 9 Modern Talking

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "no name no face no number":

    Съгласен !
  • 10 Навални

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "no name no face no number":

    Референдум за Путев и свобода на републиките

    Коментиран от #15

  • 11 Жестоката истина

    18 2 Отговор
    Макарончо да си плющи бабата и да не дава акъл на турците! Турците много добре си защитават интереса! Макарончо какво очаква Турция да си затвори очите и гърчолята да и отнемат природните богатства в Източното Средиземноморие! Или пък да остави кюрдските тероряги да тероризират границата и със Сирия и Ирак! Според Макарончо Турция трябваше да подкрепи окупаторите арменци срещу братята си азери! Щом Макарона се оплаква означава, че Турция е на прав път!
  • 12 Истината

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аьми щом Макарончо квичи значи се страхува! Откъде си сигурен, че Турция не е ядрена държава? Май Путин предположи, че е ядрена и не и обяви война след като му свалиха сушката и гръмнаха пилота и посланика му!

    Коментиран от #14

  • 13 Щом макарона вие

    11 0 Отговор
    Значи султана пак го е настъпил нейде по интересите или го е плеснал през ръцете които е протегнал към нещо чуждо. Ще се чуе. 😂
  • 14 Онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Да ядрена държава е ,ама копчето е в друг
  • 15 Венсеремос

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Навални":

    Всеки щат, република!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хвсан

    3 0 Отговор
    Редакторите пак ме трият ..защо!? Кипър беше независима република от два народа - кипърски гърци и кипърски турци ..гърците почнаха насилие срещу турците ,да ги гонят и да анексират острова към Гърция ..и Турция позовавайки се на правото си на гарант освободи една трета от острова ..
Новини по държави: