Last news in Fakti

21 Май, 2021 19:44 4 191 31

Край на масовото избиване на пиленца в Германия

  • германия-
  • пилета

Оттук нататък ще се залага на нови методи, чрез които полът ще бъде установяван предварително

Край на масовото избиване на пиленца в Германия - 1
Снимка: shutterstock

Всяка година милиони пиленца биват умъртвявани, защото са мъжки и не снасят яйца. Сега германският Бундестаг сложи край на тази нехуманна практика: от следващата година умъртвяването на пиленца в Германия е забранено.

Бундестагът забрани масовото умъртвяване на мъжки пиленца в Германия. Забраната се съдържа в закон, предложен от министърката на земеделието Юлия Кльокнер.

В Германия годишно биват умъртвявани над 40 милиона мъжки пиленца веднага след излюпването им. Но с тази практика вече е свършено - от началото на 2022 година масовото избиване на пиленца ще е забранено.

В Закона за защита на животните вече е записано дословно следното: „Забранено е да се убиват пилета от вида Gallus gallus“. Причината за масовото им избиване досега е следната: мъжките пиленца не само не снасят яйца, но и не наддават достатъчно на тегло. Защитници на животните от години настояват за прекратяване на тази нехуманна практика.

Нови методи за ранно установяване на пола

Оттук нататък ще се залага на нови методи, чрез които полът ще бъде установяван предварително. Така мъжките пиленца изобщо няма да се излюпват. През 2024 предстои ново затягане на забраната: от този момент нататък въпросните методи ще бъдат позволени само при положение, че е възможно полът да бъде установен в много ранен стадий от мътенето. Така ще бъде гарантирано, че на ембрионите няма да се причинява болка.

Министър Кльокнер заяви, че законът е крайъгълен камък в защитата на животните. „В това отношение сме с водеща позиция в света“, увери още тя.

Законът трябва да бъде приет и от Бундесрата, който обаче може само да отложи влизането му в сила, но не и да го спре. Още през 2019 година Федералният административен съд постанови, че умъртвяването на пиленца може да продължи само временно, тъй като защитата на животните е по-важна от икономическите интереси.

Опасения, че забраната ще бъде заобикаляна

Вече са налице опасения, че забраната за умъртвяване на пиленца може да бъде заобикаляна чрез внос от чужбина. Това важи най-вече за големи купувачи, които използват яйца за производството на макаронени изделия и сладкиши например. В тази връзка министър Кльокнер призова супермаркетите да започнат да предлагат само яйца от птицеферми, в които не се умъртвяват пиленца. Някои от големите вериги вече работят по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на ДС

    34 10 Отговор
    Сатанистите искат да избият хетеросексуалните бели хора.

    Коментиран от #8, #11, #24

  • 2 Миризливецът

    14 5 Отговор
    даряващ кюлчета , дали изобщо включва ?
  • 3 честен ционист

    23 4 Отговор
    Новите методи на 3D принтера, страшни пилешки нъгетс стават. Ще буате соя, барабар с генната терапия.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 4 Squad

    34 8 Отговор
    Така правят и с белите момчета, блъскат ги с хормони и от малки ги правят с женски полови органи като ги кастрират за да бъдат женски или трето полови. Турцизацията и смяната на германците тече с пълна сила. Жалко че ГДР го напуснаха руските войски, който се е събрал с афроамерите все джендър става
  • 5 Ваньо пилето

    6 2 Отговор
    Мойте пилци Ганьо ги е платил и предплатил предварително.
  • 6 Мъжко пиле

    13 1 Отговор
    Смарт на човеците
  • 7 Сатана

    17 2 Отговор
    Много добра идея на Немците. Само не разбрах как са ги умъртвявали досега? Едно време ползваха “Циклон—В” което също е нехуманно

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пръцко

    24 8 Отговор
    Швабите тотално изтрещяват вече, гръмнала им е гарнитурата и яко мешат вода с маслото... :(
  • 10 Зулу

    21 3 Отговор
    А с човеците не е ли същото?По друг сценарии ни убиват,но зверски ни убиват с памук същите тези,които убиват и тези пиленца,кученца,теленца,котенца,норки и много много други
  • 11 Семов

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съюз на ДС":

    За да е джендър трябва акъл те само за ядене и пиене мислат
  • 12 Behemoth

    11 2 Отговор
    Откачалките налазиха!Иначе сега вместо пиленца ще мачкат в машината ембриони на стадии достатъчен за разпознаване на мъжко пиле хахахх...
  • 13 Бесен Язовец

    14 7 Отговор
    Немски диваци имат опит с геноцида и на птичетата са го прилагали!
  • 14 Фридман

    15 4 Отговор
    Гнусни капиталисти!
  • 15 най после

    22 3 Отговор
    човешко отношение към пиленцата. Смущава ме само въпросът, ще спрат ли и да ядат пилешко?! Бил Гейтс отправи призив към развитите държави, да разработят технологии за "изкуствено" месо, което изцяло да замести свинското, говеждото, пилешкото и тн. И когато го създадат, къде първо ще го тестват, сигурно при нас чрез "Лидъл"?

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Госあ

    0 10 Отговор

    До коментар #15 от "най после":

    Това месо е разрешено вече в Тайван. В Южна Корея имаше масови митинги за разрешението на тази технология и в Корея. Японското правителство отдели големи средства за рисърч и дивелъпмънт в Япония. Израел също би трябвало да го одобрят. Така че споко, ганьо.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    принтерите са абсолютна глупост. Нямат абсолютно никакво приложение в биотехнологиите. Нещо като електрокарите.
  • 20 Милко Калайджиев

    14 0 Отговор
    Край на геноцида! Я елате пиленца при батко да ми пеете сладко, сладко.
  • 21 asdas

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    в мелачки, бе по-добре не гледай
  • 22 Ха ха

    0 0 Отговор
    Това е щото брат Румен Ралчев е "казал на братята в Германия".
  • 23 бай Даньо

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "най после":

    Не позна. Тестват си го в Макдоналдс в Америка. Но май се отказаха защото не е ефективно да отглеждат месо в лаборатория вместо в свинарник ... Инак има марка бъргери "оттатък месото" който нямат никакво месо но на вкус са дори по добри от месо и не са вредни като месо и за това са два пъти по скъпи и така вървят продажбите ... Това е бъдещето. Кога ще пристигне при Ганчо не е ясно.

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един от стадото

    7 0 Отговор
    ''Петелът е женски. Казва се Мария''- рече Митко Бомбата..
  • 26 тенкс

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    професоре, за пояснението, само не съм Ганьо, Ганчо съм. Не че има някакво значение, Сър.
  • 27 Turbo

    4 1 Отговор
    Това са пълни глупости.След излюпването пиленцата се сортират.Мъжките пиленца се угояват за месо.Бройлера в супермаркета е 100% мъжки.Женските се отглеждат за носачки.Нищо не се избива.Тези от Дойче зеле пак нещо са недоразбрани.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    5 0 Отговор
    В Дания обаче избиха десетки МИЛИОНИ норки, заради десетина "заразени" с коронка. И никой от "зелените" и "природозащитниците" не гъкна даже. :D
  • 30 ТОКСИЧНИТЕ

    0 0 Отговор
    АМИ ГЕРБ КЪДЕ ЩЕ ГИ ДЯВАМЕ КАТО ГИ ................. ЩОТО СА ТОКСИЧНИ !
  • 31 мечтая

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    за сандвич с месо, което не е месо, но е по-здравословно; със сирене, което не е сирене, а е от палмово масло; с изкуствено яйце(китайско); с два яки резена пластмасов домат(турски, може от холандско семе), за да неутрализирам "полезните" ефекти ще го поръся обилно със зелени водорасли и семена от чия. Предлагайте подобрение на рецептата.
Новини по държави: