Last news in Fakti

19 Май, 2021 20:30 7 567 60

Байдън втвърди тона към Израел: Още днес спрете огъня!

  • израел-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • война-
  • ивица газа-
  • палестинци-
  • бенямин нетаняху

Президентът на САЩ втвърди тона в телефонен разговор с израелския премиер

Байдън втвърди тона към Израел: Още днес спрете огъня! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън втвърди тона в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той поиска деескалация на конфликта между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа още днес с цел прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом, съобщи БТА.

След деветата поредна нощ на насилие израелските въздушни удари в ивицата Газа се засилиха. Израел казва, че чака "подходящ момент", за да спре бомбардировките в палестинския анклав. Най-малко 219 души, сред които 63 деца, бяха убити при израелските удари в Газа, по данни на местните власти в крайбрежната територия, контролирана от ислямисткото движение Хамас. При ракетния обстрел по Израел загинаха 12 човека, отбелязва АФП.

Франция води много интензивни разговори със Съединените щати, за да ги убеди да не пречат на приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за прекратяване на насилието, каза говорител на френското правителство, цитиран от Асошиейтед прес. Проектът бе предложен от Франция съвместно с Египет и Йордания.

Парламентът на Арабската лига се събра на извънредно заседание днес, за да изрази солидарност с палестинците и да осъди израелските удари в Газа. Палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че извършва в крайбрежния анклав "организиран държавен тероризъм и военни престъпления", наказуеми според международното право. В телевизионно обръщение той обеща палестинската автономна власт да съди виновниците в международни трибунали. Германският министър на външните работи Хайко Маас ще посети утре Израел и Рамала, на окупирания Западен бряг, за срещи с израелски и палестински лидери, в опит да издейства деескалация на насилието, съобщи негов говорител, цитиран от Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Байдън мумията

    66 28 Отговор
    Израел има по-високотехнологична военна технология, освен това евреите държат банките в САЩ и могат да ги фалират пак.
  • 3 Бля бля..

    97 5 Отговор
    И Нетаняху ще се сепне,как не,вечният американо-юдейски театър с маски..

    Коментиран от #22

  • 4 CNN

    40 3 Отговор
    Демократите винаги са били войнствени джендъри защитаващи глобализма и пед*расти*та те мразят войнствения тон на Израел това не е републиканеца Тръмп защитаващ евреите и еврейския съпруг на дъщеря си. Тук командва бялата Камала Харис

    Коментиран от #5

  • 5 CNN

    8 26 Отговор

    До коментар #4 от "CNN":

    Нaй лoшия врaг нa Изрaeл тoвa e Руcия, имeннo CCCР принуди Изрaeл дa върнe Cинaйcкия пoуcтрoв нa Eгипeт в шecтднeвнaтa вoйнa, в кoятo първи вoйнaтa зaпoчнaхa aрaбитe кaтo принудихa eврeитe дa ce зaщитaвaт и тoгaвa гaзa йeрocaлим и зaпaдния бряг нe бяхa oкупирaни

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    76 10 Отговор
    Почти половината убити са деца ? Това ли са точните удари срещу противника ?

    Коментиран от #30

  • 7 Папата

    40 1 Отговор
    Байдън втвърдил нещо и Нетаняху му каза да оди на ма.йна.та си :-)

    Коментиран от #11, #40

  • 8 Блек Хоук

    4 71 Отговор
    Целият свят знае, че през 60-те години Кремъл е създател на ислямския фундаментализъм и тероризъм. И го въоръжава.

    Коментиран от #14, #23, #58

  • 9 CNN

    21 57 Отговор

    До коментар #5 от "CNN":

    Решенията на ООН се нарушават преди всичко от арабите. Даже да вземем първата война от 1948г. Арабите нападнаха Израел защото не искаха да има израелска държава. Но и защото си направиха грешни сметки. С 20 пъти по-голяма армия (редовните армии на Египет, Йордания,...) и сравнително добре въоражени срещу практически невъоръжен противник, те очакваха лесна и бърза победа. Израелските доброволци, вкл жени (по-скоро момичета) ги размазаха, а бъдещият президент на Египет беше пленен. Та като тарамбуките нарушават законите на ООН това не се брои. Когато Израел нарушава в отговор на арабските нарушения това вече се брои.

    Коментиран от #35

  • 10 ТаУмВзе

    36 3 Отговор
    Бай деменция шитка орижие за 800мил на моше, после е твърд. Сменяйте му памперса де!
  • 11 Папата

    10 24 Отговор

    До коментар #7 от "Папата":

    Байдън втвърди ли тона към инициаторите на войната - терористите от Хамас? Или предлага те продължат да изстрелват ракети, а Израел даже да не ги прихваща? Щото прихващането също е част от войната.
  • 12 Army Ranger

    22 2 Отговор
    И как точно ненормалният Бай Дън Сяопин, който сутрин не знае панталоните на главата ли да си обуе, или на краката, може да втвърди тона? Да не е втвърдил нещо друго, след като е объркал спрайта с виагра?

    Коментиран от #13

  • 13 Army Ranger

    16 18 Отговор

    До коментар #12 от "Army Ranger":

    Какво да отстъпи Израел? Това, което искат хамас е цялата държава Израел.
  • 14 папурко

    38 1 Отговор

    До коментар #8 от "Блек Хоук":

    Целия свят знае кой създаде алкайда и талибаните .
  • 15 ББ ГС

    21 0 Отговор
    Е как да го втвърди като не може да го намери ;)))))
  • 16 TOTO

    20 0 Отговор
    НА БАИДЪН НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВТВЪРДИ
  • 17 един от многото

    31 0 Отговор
    Байдън втвърди тона , най вероятно повлиян от извънредното заседание на Арабската лига. Не че са кой знае каква военна сила , но петрола си е петрол! Те разбират само от военна заплаха или ако им врътнеш кранчето.
  • 18 mi6osp

    19 2 Отговор
    Когато на някой му е мек, няма начин тонът да му е твърд.
  • 19 Сатана

    15 3 Отговор
    Краварите никой не ги е*бе за слива.Джо май забравя с кой си има работа.

    Коментиран от #24

  • 20 самуил

    35 1 Отговор
    Ето това са евреите. Затова ги гонят по целия свят...
    От една страна евреина Бидон втвърдил тона към другия евреин, шефа на израел, а едновременно с това блокира приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за прекратяване на насилието.
    Двулични и подмолни са сатанистите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бля бля..":

    Ще се сепне щото като ги запукат арабите отвсякъде и ще разбере че нещо се е объркал.......и без това всички наоколо мразят Израел, а евреите са недолюбвани в целия свят. И ще му подсвирнат от краварника да си седне на оцапания дирник!
  • 23 тнт

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Блек Хоук":

    Много здраво си се объркал!
  • 24 Додо

    28 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана":

    Това е театро за пред света.Казал му е: ,,официално ще настояваме да спрете,а неофициално си правете каквото си знаете..."
  • 25 Гого

    31 8 Отговор
    Евреите да си сядат на задниците. Да спрат да се правят на жертви на холокоста и като такива да упражняват геноцид към други народи. То не бе Палестина, не бе Сирия, Не бе Ливан. Всичк са им виновни. Стига с техните еврейски амбиции, че току разпалили 3-та световна. Не ми се ще да изгорим заради еврейските им задници. Чувам, че Китай застават зад Палестина. Европа е разделена по въпроса. Половин Европа подкрепя Палестина. Русия се ослушва за сега, но ако реши нещо няма да е в полза на Израел. А с Русия и Китай не е добре да гъбарчат, защото ако тези страни решат да изсипят небесен огън върху Израел ще има голям пожар. А Чичо Сам само ще гледа, защото е доста назад вече в тези технологии. Не може да предлага архивните си ракети Пейтриът срещу С400 и най новите С500. Просто нямат шанс. За свръх звуково оръжие въобще не говоря. То е бич божи и никакви чадъри и дъждобрани не могат да го спрат. Така, че да сядат на масата за преговори и да намират решение на проблемите и да не избиват жени и деца. Защото холокоста не е хубаво нещо, но ако продължават, може да ги застигне отново.

    Коментиран от #29, #47

  • 26 не може да бъде

    16 0 Отговор
    Доказано не е Нетаняху не се трогва от такива "втърдявания",а и може да се запитаме кое му е твърдото на г-н Байдън.Струва ме се че напразно у нас не се говори за писмото на 124 запасни американски генерали до медиите.Припомням основните тезиси в това писмо-американският начин на живот и американската демокрация са заплашени,нарушена е конституцията,изборите не са
    били честни/ т.е.Байдън не е избран честно/ и най-важното -г-н Байдън не е в състояние да управлява САЩ и не управлява,той не е човекът който взима решенията!?Вицепрезидентката е в ступор от случващото се и се е оплела като пате в кълчища,и всъщност САЩ се управляват от Сюзън Райс -председател на Съвета по вътрешна политика!Тя е човекът,който взима решенията -така мислят американските 124 запасни генерали!Не е много ласкателно за г-н Байдън,още повече,че Нетаняху със сиурност се е запознал със съдържанието на писмото !

    Коментиран от #28

  • 27 Даниел Митов

    7 12 Отговор
    Ми те Франция, Египет, Йордания, Иран и Русия са фактор точно толкова колкото Буркина Фасо. Оставям на читателите ви да преценят колко струват усилията на левия социалдемократ Ханкко Мас.
  • 28 Даниел Митов

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "не може да бъде":

    164, ама запасни. Независими, от тях нищо не зависи. Ние като управляващи вярваме, въпреки временните затруднения във вътрешнополитически план у нас, в здравия разум на президента Байгън, както и на това, че Израел има право да се защитава.
  • 29 Чичо Пръчка

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Гого":

    Едва ли имаш представа, колко не си умен, брато! От такива като теб, ми се повръща. Искам да ти кажа, че ако Израел поиска, ще унищожи всеки изпречил се на пътя. Със или без САЩ, Русия, Китай и прочее. Не всички мюсюлмани са лоши. Факт! Терористичните им организации са кофти. Израел ще се сражава с всяка една от тях и ще ги размаже!!!

    Коментиран от #31, #38

  • 30 луд

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    да така е останалите 30% са жени , като няма жени няма раждаемост, а и като няма деца няма бъдеще и след време изчезва един народ.
  • 31 Гого

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Чичо Пръчка":

    Дали? Я по добре повърни, че да ти олекне. А що се отнася до терористични организации - е тях никой не ги подкрепя. А като гледам май си доста въодушевен от бойна (не)мощ на Израел. Затова в момента плачат на рамото на Чичо Сам да им продаде за 300 млн $ ракети. Какво стана с техните? А брато?
  • 32 1520

    17 4 Отговор
    евреите са по лоши и от хитлер не напразно са били пръснати по света
  • 33 Виаграта

    9 1 Отговор
    Байдан се е втвърдил на 87 години😂😂😂😂,бай хапчета е пинал дядото!!!!ИЗРАЕЛ ДЪРЖИ ПОЛОВИН АМЕРИКА С СОБСТВЕНОСТ НА ШЕВРОН,ШЕЛ,КОКА КОЛА,БАНКИТЕ,КФС И МАК ДОНАЛДС КАКТО И НАЙК,НБА СЪЩО СЕ ДЪРЖИ ОТ ИЗРАЕЛ КАКТО И ХОКЕЙНАТА ЛИГА,ПРОДЪЛЖАВАМ ХОЛИВУД И ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС СА ИЗРАЕСКИ!!!!!И ДЯДО БАЙДЪО СЕ ВТВЪРДИЛ ЯВНО АМА,БЕНЯМИН МУ КАЗА ЧЕ ПЪРВО ЩЕ ГО ОПЪНЕ И ТОГАВА ЩЕ МУ ВИДИ ТВЪРДОСТА!!!!
  • 34 dfu

    3 0 Отговор
    Дреме му на Байдън за конфликта - нали оня ден си продаде оръжията на Израел. Ако искаше нямаше поросто да втърдява тон, а щепе да им заповяда. Има файда от протакане на ситуацията.
  • 35 Made in Bg

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "CNN":

    Така е,защото рално ,ако гледаме на историята ,то на държави като Палестина и други с преобладаващата тамошна религия и управници главорези ,дадеш ли им "Фандък" ,то те рано или късно тръгват да завладяват региона и насаждат тяхното вероизповедание! Колкото и да не е правилно и да изглежда нехуманно,то такива държави трябва да се писмачкват от време на време! Жалко и големи ускренни съболезнования за косвените жертви на мирното население ,което е узкупителна жертва на управниците си фанатици😒

    Коментиран от #37, #45

  • 36 Маde in Bg

    0 3 Отговор
    Съжалявам за грешките ,но са по технически причини 🙂
  • 37 Ти да не си маке

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Made in Bg":

    Като макетата преиначават историята. Господ казал на ермолките че ивицата газа е на евреите и сега кипи'те гонят палестинците от къщите им и строят си къщи. хитл..хит... той е виновен.

    Коментиран от #41, #44

  • 38 Даниел Митов

    1 8 Отговор

    До коментар #29 от "Чичо Пръчка":

    Определено съм съгласна напълно със вас. Но лумпените тук нямат дясно мислене, харесват си Радев. Аз като Премиер министър ще поканя чуждестранните си колеги на донорска конференция по за новосъздадения от нас с Христо Ангеличин, Институт за дясно мислене. Ние ще се позиционираме по-вдясно от колегата Харизанов. В неговия институт не обръщат внимание на нещо толкова важно като дясната частна собственост.

    Коментиран от #43

  • 39 CNN

    6 1 Отговор
    Докато Байдън втърди тона преду час, сега идва съобщения от Пентагона в подкрепа на Израел да се защитава, явно генералите неслушат либералния Байдън и Камилка Харис
  • 40 Патката

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Папата":

    Моля,я пак...?!Байдън бил го...,,втвърдил"...?!Тоя Бай-Спън,изобщо не може да си...втвърди патката...особено с приятелите си- израелците...
  • 41 Смърфиела

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ти да не си маке":

    Беше пристрастен. Колкото и да го е бил, все пак му е баща. Затова беше позиционирал мързеливецът пияница Химлер и самохвалкото Айхман да съботират колкото се може работата по Окончателното решение.
  • 42 Ердоган си навлече гнева на американците

    0 1 Отговор
    Да ви напомня какво написах. Семити е сборно название на народите и културите, разполагали се в Древността на големи територии основно в Леванта, както и на територии в Плодородния полумесец, Близкия изток, Арабския полуостров и Средиземноморието. Ердоган каза че кипа'та на които бог им казал че палестинските земи са на евреите и избиват невинни палестинци. Правилното е антиеврейски. Автора на статията се е престарал, Фащ знаят че не само евреите са семити, съмнявам се да има такава реакция най малкото с такова заглавие.
  • 43 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Даниел Митов":

    И ти и АналЛизатора ти- Харизанов сте все от един и същ дол дренки...- на битата карта...!!!

    Коментиран от #46

  • 44 Made in Bg

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ти да не си маке":

    Кратко и ясно : Не не съм МАКЕ 🙂 Аз съм истински Българин останал в родината си и създал семейство и дом , Българин, който отстоява идентичноста си като такъв и правото си да бъдат и съществуват достойно близките му ! А Вие гисподине , като какъв се определяте??? Послеслов: Може да не отговаряте .....😀

    Коментиран от #48

  • 45 Даниел Митов

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Made in Bg":

    Безпорно. Ето, като Ангеличин който е от боята, и затова е десен има частнопредриемаческо мислене – защо чуждото да е общо, като може да е само на мене.
  • 46 Даниел Митов

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Е, няколко камшика по дупето и цяла горя от страст. Какво се занимавате с Харизанов, той няма пари и отношенията ни са чисто колегиални.
  • 47 Смърфиела

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гого":

    Колега, този твой текст трябва да се включи във Вехтия завет, като се преведе на иврит и се оформи стилистично..
  • 48 Основателни съмнения

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Made in Bg":

    Направи си тест за генома.

    Коментиран от #52

  • 49 ТръндЮ

    3 5 Отговор
    Значи палестинците изтрелват 3500 ракети срещу мирни хора и сега ревът, че израелците ги думкат!Как може да има хора да им се вързват не мога да разбера!

    Коментиран от #50, #53

  • 50 ДръндЬо

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "ТръндЮ":

    Дали има хора на теб да ти се връзват. Дати разрушат къщата и да построят блок за ромите искаш ли?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Made in Bg

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Основателни съмнения":

    Няма грешка за "генома" - Маde in bg ! 😀😀😀

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Колкото и да крещиш

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Made in Bg":

    Твърдиш нещо което не се знае.

    Коментиран от #56

  • 55 Rolling Джо

    1 0 Отговор
    Не лъжете,
    само езикът мога да си втвърдя,
    но след като съм близал лимон...
  • 56 Маde in Bg

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Колкото и да крещиш":

    Химични,биологични глупости! Родил си се в тази държава ! Роднини ,близки ,потеклото ти е тук! Живееш ,твориш,издигаш се, падаш,ставаш 😀тук в БГ! Плащаш данъци ,създаваш дом и семество в БГ! Какво според теб е пищене - просто си истински Българин! Честито на Българите,дано промяната течаща в момента да е благотворна за Нас истинските Българи! Бъдете здрави и благоденствие за Вас и семеиствата Ви! Желая хубава вечер! Излизам и оставам със прекрасното си семейство и скромният ,но уютен дом и огромна гордост,че въпреки дългогодишното мачкане на Нас истинските Българи сме съумели да създадем този уют и семейство!👍😀
  • 57 ФБР

    2 0 Отговор
    Безплатен театър.
  • 58 Ляв плюс

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Блек Хоук":

    Кремъл създаде светските диктаторски режими в ислямския свят с уклон към Социализма, които бяха далеч от ислямслия фундаментализъм. Тези режими жънеха завидни успехи в арабския свят и пораждаха много завист сред другите.
  • 59 mi6osp

    0 0 Отговор
    Междувременно Израел са в паника, защото тяхната "най-добра в света" ПРО"Железен купол" вече пропуска 30% от ракетите на Хамас. Палестинците установиха, че куполът може да следи до 120 ракети едновремено и всички ракети над това количество преминават. Освен това, установиха, че изстрелващите машини се зареждат бавно, поне 4 часа. Сега Хамас изстрелват залп от стотина най-ефтини ракети, последван след кратко време от изстрелване към Израел на най-тежките ракети, с които разполагат. Хизбула от Ливан също вече обстрелват Израел.
  • 60 Генчо

    1 0 Отговор
    гаси лицемера, май е забравил че продаде пущки за 700мил на израел