23 Май, 2021 12:34 3 228 11

Пандемията роди нова професия

  • професия-
  • коронавирус-
  • мениджър-
  • пандемия-
  • вирус-
  • италия-
  • хигиена-
  • маски-
  • здраве

Мениджърът ще следи за хигиената, спазването на правилата за социална дистанция и носенето на маски

Пандемията роди нова професия - 1
Снимка: Shutterstock

Заради пандемията карнавалът във Венеция тази година беше онлайн, но жителите на Ботуша търсят начини как да се върнат по-бързо към старото нормално и измислиха нова професия – COVID мениджър. А в Чехия пък въведоха COVID валута, предаде NOVA.

От 15 юни в Италия големите сватбени тържества отново ще бъдат възможни. Досега те бяха забранени заради пандемията. Има обаче условие - организаторите на събитието трябва да наемат COVID мениджър. Той ще следи за хигиената, спазването на правилата за социална дистанция и носенето на маски по време на празненствата. Ще трябва да проверява дали всички участници и гости в церемонията имат сертификат за изкаран коронавирус, такъв за поставена ваксина или отрицателен тест, направен до 48 часа преди събитието. В рамките на 14 дни COVID мениджърът ще съхранява и списък на присъствалите на тържеството, за да бъдат проследени бързо контактите в случай на зараза.

А заради коварния вирус, в Чехия пуснаха нова COVID валута. На 2 000 жители в град Кийов бяха раздадени дигитални ваучери, с които да плащат в местните магазини и кафенета. Те получават по 400 крони или 19 долара под формата на корона-валутата и ги използват в 40 местни търговски обекта - магазини за обувки, аптека и заведение за бургери. Половината цена плащат с дигиталната "валута", а останалото - със собствени пари. Авторът на идеята нарича програмата "дронови пари", сравнявайки я с концепцията за "хеликоптерни пари". При нея централните банки могат да насочват пари кеш пряко към гражданите като форма на парично смекчаване. Потребителите се регистрират в интернет и си откриват сметка за "COVID валутата". Когато пазаруват, само дават номера на личната си карта или използват код, изпратен като текстово съобщение. След това местният бизнес изпраща текстово съобщение до системата, която автоматично му прехвърля съответното количество COVID пари от сметката на клиента. На следващия ден бизнесът обменя "криптовалутата" за крони. Очаква се програмата да бъде приложена и в други части на Чехия.

На този фон Индия продължава да се бори с болестта. Само за денонощие в страната бяха регистрирани над 4 000 смъртни случая. А местен политик предизвика възмущение след като заяви, че коронавирусът има право на собствен живот. „Не трябва да се опитваме да заличим вируса Sars-Cov-2, защото и той, като всяко друго същество, има право на живот. Погледнато философски. И патогенът е жив организъм", коментира Тивендра Сингх Рават, който наскоро подаде оставка като премиер на своя щат в Северна Индия. Рават е известен и с нетрадиционните си възгледи. Той и до днес твърди, че кравите са единствените животни, които издишват кислород и че близостта до тези животни лекува туберкулозата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уаси Тито

    6 0 Отговор
    Че голяма девалвация на кроната бе,нас боко ни уреди по добре.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 лудница

    18 0 Отговор
    Колко глупости може да роди ковид глупостта.
  • 4 Майна

    10 1 Отговор
    Истината за Индия не очаквайте да ви я поднесат, такава каквато е....ТЪРСЕТЕ,ЧЕТЕТЕ , ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ...ДОСТОЙНИТЕ МЕДИЦИ ЗАСТАВАТ С ЛИЦАТА СИ ЗАДА СПАСЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО...
  • 5 no name no face no number

    9 0 Отговор
    Това ми беше любимата държава от Европс, но сега е психодиспансер, тоест целият ЕС е ужасен.
  • 6 dfu

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Може да има нещо вярно в това. Например, принц Филип умря точно 2 месеца след като се ваксинира. Може да е съвпадение и да не е от ваксината, но щом не е от ковид (ваксиниран е, а други болести вече няма), не виждам от какво друго ще да е. Някой ще каже, че бил на 99 и за това, но и при нас средната продължителност на живота е под 75 години, но 80-90 годишни ги пишат за жерви на ковид, вместо придружаващите им заболявания или от старост, значи възрастта също не е причината. :)

    Коментиран от #8

  • 7 Бритни

    7 0 Отговор
    Гестаповци, наврете си маските у......!
  • 8 Бритни

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "dfu":

    Мислиш ли наистина, че елитите се бодат с така наречените ваксини, а не с водичка или витамин C за пред камерите? Та те много добре знаят плана и измамата, именно защото те ги измислиха и финансират. На Филип ще има да му се връща в следващите милион прераждания - и пак няма да му се върне! Дали ще се върне лато смъртоносен вирус не знам, но като хлебарка - със сигурност. Другите елити ги чака същата участ.
  • 9 Др. Хаус

    0 0 Отговор
    А данчо пенчев от село лешница одобрил ли.я е тая професия,,,,,
  • 10 ARGON

    1 0 Отговор
    Ковид-лъжите и пропагандата за баламосване на публиката край нямат. Еврейските медии плашат гоите за да се набоцкат с отровните ваксини.
  • 11 Четник

    0 0 Отговор
    Това не е нищо.В западните фирми се назначават полит—мениджъри,които отговарят за расовото разнообразие във фирмата.