Last news in Fakti

25 Май, 2021 15:48 3 339 39

В Германия се надпреварват за ваксина. А в България?

  • германия-
  • българия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лекари-
  • ваксинация

В България всеки желаещ може да се ваксинира срещу коронавирус сравнително бързо. Ваксините засега са повече от кандидатите. В Германия е обратното - хората се надпреварват.

В Германия се надпреварват за ваксина. А в България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доктор Емануела Петкова е общопрактикуващ лекар в София. Доктор Ани Цветанова-Радева е кожен лекар в Бон, Германия. И двете поставят ваксини срещу коронавирус - лъч светлина след една година пандемия, в която работата им се промени из основи.

Хаос има навсякъде

Доктор Цветанова-Радева започва да поставя ваксини в края на април. "В Германия през април отвориха имунизациите за абсолютно всички лекари, без значение от специалността", обяснява тя. А доктор Петкова имунизира пациентите си от март насам. "В началото имаше само AstraZeneca. Получавахме по два флакона", разказва тя. Личните лекари в България се редят на опашки, за да вземат ваксините. После започват да набират пациенти, за да могат да отворят флакона и да използват всички дози в него. "В момента бройката ваксините е задоволителна, но през миналия месец количество беше крайно недостатъчно", спомня си доктор Петкова.

"При нас в Германия всеки лекар получава определен брой ваксини на седмица. Бройката е еднаква за всички специалности, включително личните лекари", обяснява доктор Цветанова-Радева. При нея ваксините се доставят от аптека. "Във вторник получаваме ваксините за седмицата и до обяд се прави поръчката за следващата седмица", допълва дерматоложката.

За разлика от България, където всеки желаещ може да се ваксинира още сега, в Германия все още важи т.нар. приоризиране на пациентите. Списъците с желаещи да се ваксинират са дълги. А някои пациенти искат да си спестят дългото чакане за ваксина. Стига се до надпревара. "Фабрикуват документи за тежки заболявания и контакти с тежко болни, бременни и т.н., за да могат да прескочат приоритизацията", разказва доктор Цветанова-Радева.

В Германия указанията се сменят бързо и неочаквано. Например в средата на май се преустановява поставянето на първа доза, за да може да бъдат имунизирани напълно всички пациенти от приоритетните групи дотук. "За мен хаосът тук в Германия дори е по-голям, отколкото в България", признава дерматоложката.

Доктор Петкова също има своите критики към имунизационната кампания в България. "Предстоят ни поне 2-3 години на реваксинации, трябва да се сложи някакъв ред", казва тя. "За мен най-добрият вариант е да се обособят ваксинационни центрове, в които отиват само здрави хора, а ние даваме дежурства. Това смесване на потоците на здрави и болни хора в момента не е удачен вариант." Казва, че по този начин няма да се губят и дози от ваксината - когато някой пациент не се яви на часа за ваксинация, тя ще може да бъде предложена на друг.

Сагата с ваксината на AstraZeneca

В България много пациенти с първа доза от препарата на AstraZeneca искат да получат втора доза от РНК ваксина. Но официални указания доколко това е допустимо липсват. "Има само препоръка без писмено указание, която гласи, че след максималния срок между двете дози на AstraZeneca, който е 12 седмици, може да бъде поставена еднократна ваксина на BioNTech/Pfizer", казва доктор Петкова. И допълва, че очаква официално становище за съвместимостта на ваксините.

В Германия вече поставят втори дози от BioNTech/Pfizer след получени първи от AstraZeneca. "Тук вече не е препоръчително препаратът на AstraZeneca да се поставя на пациенти под 60-годишна възраст", казва доктор Цветанова-Радева. Затова дори тези, които са получили първа доза от векторната ваксина, могат да получат втора от Pfizer/BioNTech.

В очакване на третата доза

Доктор Петкова е първият имунизиран личен лекар в България. Тя е получила своята ваксина още в края на декември. Но все още няма информация за предстоящата трета бустерна доза. "Чух, че на осмия месец ще трябва да се сложи една бустерна доза, но официално не сме уведомени." Във Великобритания вече обявиха, че от есента започват поставянето на трета доза на всички над 50-годишна възраст.

В Германия също се готвят за следващия етап от имунизационната кампания. "Съпругът на колежка, който работи в спешната помощ, беше ваксиниран още през януари. Получи и втората доза", разказва доктор Цветанова-Радева. "И сега има покана за трета бустерна доза в края на август."

А има ли все още достатъчно желаещи за имунизация? "При нас интересът е огромен. Основно към BionTech/Pfizer. От ваксината на AstraZeneca се интересуват младите хора, които не искат да чакат края на лятото, защото искат да пътуват", обяснява доктор Цветанова-Радева.

И при доктор Петкова в София все още има достатъчно пациенти, които искат да се ваксинират. По данни на Евробарометър от април обаче българите са сред най-скептични към ваксините в Европа - 19 процента биха се ваксинирали веднага, а 22 процента - никога. "Не разбирам защо някои хора не възприемат идеята за имунизация", казва доктор Петкова. "Когато човек може да спре нещо, което би могло да бъде смъртоносно за него, защо да не го направи? Този вирус поразява много хора без някаква особена отличителна черта. Щом можем да се защитим - нека го направим."

И двете лекарки казват, че не са имали пациенти, при които са наблюдавани особено тежки реакции след ваксината. "Имам няколко пациенти, които се разболяха след имунизациите, но те го изкарват много по-леко", обяснява доктор Емануела Петкова.

Една година с много уроци

"Научихме се да се борим с тази болест само донякъде. Понякога се оказваме просто безсилни, което е ужасно", казва доктор Петкова. Споделя, че е научила много през тази година. "В началото бяхме много стресирани. След това започнахме да свикваме с мисълта, че ще живеем дълго време с това заболяване." Надява се, че скоро ще бъде произведено и лекарство, което да лекува COVID-19. "Медикамент, който да може да прекрати развитието на вируса и да не се стига до тези поражения в белия дроб, които персистират с месеци. Все още не знаем дали те изчезват или водят до хронични проблеми", обяснява тя. "Опитът е изключително важен", казва доктор Цветанова-Радева, "особено в ситуация, в която няма препоръки, не е подготвен план и трябва да вземаш решения само на база на това, което ти казват мозъкът и сърцето".

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    46 6 Отговор
    Нали ваксината не е задължителна,тогава защо масово се препоръчва да си я бием,доброволна ама баш не точно
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    50 6 Отговор
    германя НЕ ни интересува. Тук е БЪЛГАРИЯ! 🇧🇬
  • 3 Бен Гън

    47 4 Отговор
    Май по скоро тече кампания отново да рекламирате тези ваксини.Никой читав мозък не би избрал ролята на опитна мишка пред риска да преболедува. 85 % го изкарват леко или почти безсимптомно.
  • 4 Лудогорец 9

    60 4 Отговор
    И аз живея в Германия и единствената причина да се ваксинират масово е защото идват отпуските.Работя в завод с много колеги и никой нищо не знае за ваксините като информация,но повтарят,че трябва да се ваксинират,за да могат август да ходят на море тук и там.Като овце са!
  • 5 Мухоморко

    40 5 Отговор
    Изводите са че българина е по-разумен от немските роботи.
    Дай им Arbeit macht frei и Хитлер да ги командва и ги остави. 😂😁
  • 6 Гочо

    26 4 Отговор
    Ако искат, могат да се надпреварват със скокове от десетия, но продажните журналя не може да не облъчват масата с тази самоубийствена отрова, която била и ваксина.
  • 7 bandita

    3 53 Отговор
    ахахах ваксината скоро ще стане задължителна но за ганьопитека това не е проблем. ракията на село и до селския магазин няма да се изисква ваксина ;) всички останали НОРМАЛНИ хора ще си се ваксинираме както препоръчват СЗО и американската организация които СЪС СИГУРНОСТ СА ПО НА ТИ С МАТЕРИАЛА отколкото питека на 3 ракии и ще си пътуваме без проблем. останалите в общежитията хахаха

    Коментиран от #8, #13, #14, #20, #23, #24, #28, #33

  • 8 Отворко

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    ;;;без,показатели !!!
  • 9 Доко

    23 3 Отговор
    Бедния българи му е през оная работа ваксината. Вече 30години станалия политически феодализъм трансформиращ се , като хамелеон в икономическото ограбване.
  • 10 Ташунко

    31 5 Отговор
    Ще пътувате без проблем но,към...отвъдното.Във Вечните ловни полета трева не липсва за всичките ваксинирани овце:)
  • 11 миро

    31 3 Отговор
    ето това ни различава от стадото германци,у внас все още мислим.
    в германия се подчиняват.
  • 12 Майна

    28 3 Отговор
    Тази статия е поредната лъжа....Разбира се и в Германия има овце, но и хора ,които са се информирали..Надеждата е, че борбата срещу този геноцид се води ....Нюрнбергските процеси версия 2.0 са в процес на подготовка, със заведен съдебен процес, подкрепен от хиляди адвокати и медицински специалисти по целия свят, воден от адвокат Д-р Райнар Фюлмиш, който преследва виновните за скандала Ковид-19, манипулиран от форума в Давос.
  • 13 миро

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    никога не пиши глупости,моля те.
  • 14 Лудогорец 9

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    пътувай си както искаш после да не се чудиш защо имаш купища болести или защо не можеш да имаш деца .Ама преди ваксината се подпиши,че никой не носи отговорност за последствията.
  • 15 Майна

    20 5 Отговор
    И една информация-МАСОВА СМЪРТ СЛЕД ДВЕ ИГЛИ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА...
  • 16 bandita

    6 30 Отговор
    ваксината е ДОКАЗАНО БЕЗОПАСНА И ПОТВЪРДЕНО ОТ СДС И СЗО... вие да не би да разбирате повече от тях???? да не се повече лекари от тях че да имате право да коментирате ваксината???? откъде са ви доказателствата??

    Коментиран от #18

  • 17 Зло

    20 4 Отговор
    Германия предизвика Втората световна и загинаха милиони, Германия ислямизира Европа призовавайки и допускайки милиони ислямисти и икономически имигранти, Германия докара и години наред крепи на власт Диктатора Борисов, Германия....каквото и да се сетим нищо добро, така че моля гестаповската им "медия" DW да не ни дава акъл!
  • 18 провинциалист

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "bandita":

    Престани да замърсяваш ефира! Намери си няколко хлапака и се прави на голям пред тях!
  • 19 Ганьопитека Лелее

    13 3 Отговор
    Само да питам ти “чистият германец “ - буржуа - принц на Пиринеите , от кое село беше ???
    Не забравяй преди да легнеш да заключиш външната тоалетна ....
    Колкото до салатката с ракийката , споко чудесни са !!!
    Ти бегай у Макдоналдс ...
  • 20 Ганьопитека Лелеее

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    ..... и да не забравя , аз и стотина приятелчета ти подаряваме и нашите ваксини ! Бий си до откат,!
  • 21 Майна

    10 3 Отговор
    Бившиятвицепрезидент на Пфайзер открито застава срещу инжектирането на тези смъртоносни генни терапии...Д-р Йедън казва, че изстрелите от китайски вирус патогенно подготвят инжектираните за внезапна смърт от цитокинови бури... ОБЯВЕНИТЕ ЗА ЗАБЛУДА И ВПИСВАНИ ПРЕДИ КАТО ,,ВАКСИНИ,, СЕГА ПРОМЕНИХА НА ИМУНИЗАЦИИ...,ДОРИ ЩЕ СМЕНЯТ ,,ВАКСИНАЦИОННИТЕ ПАСПОРТИ,,...
  • 22 Гост

    18 3 Отговор
    В Германия са постигнали това, за което беше измамата с този т.н вирус Ковид19 а всъщност ГРИП, а постигнатото е, да накарат населението да прави каквото му наредят и да видят кои са тези, които не слушат слугите сатанински.
  • 23 хахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    Скоро ще пътувате напълно свободно към трапа!!!
    И разбира се че ще стане или поне ще се опитат да я направят задължителна. Все пак не са толкова много тези, които ще се самоубият по собствено желание, дори и да са с акъл колкото овца :))
  • 24 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    Пак си ял това, което акаш.
  • 25 Българин

    14 3 Отговор
    Нормално, колкото и да е учудващо германците се оказаха най големите идиоти с робско мислене, скоро Меркел ще им забрани и да дишат. Относно ваксините - скоро ще почнете да си слагате бустерни ваксини ежедневно за всеки различен щам и докато измирате от странични ефекти турските шефове на Пфайзер ще станат мултимилиардери.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ковида

    11 3 Отговор
    Нали е доброволно, нали който иска и по желание?
    Аз не искам, айде да си е.п.м., чао!
  • 28 Въпрос

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    И преди да се ваксинираш ли беше толкова прост и неграмотен или е страничен ефект?
  • 29 Учуден

    11 3 Отговор
    Защо пък точно Западна Турция /бивша Германия/ ни давате за пример??? Ето малко факти: вече 8 месеца са под домашен арест, излизат тичешком и то само след СМС, е ефекта от наложеното им робство е нулев - имат повече заразени и умрели дневно на 1 млн души дори от Индия. Ама Дойче вече не смеят и дума да обелят против Меркел, по зле са и от нашите медии.
  • 30 пенсионер

    5 2 Отговор
    Това не е вярно. Вече трета седмица чакам да ме уведомят за втора ваксина. Всеки ден се обаждам на личният лекар и той ми обяснява, че няма налични ваксини, да се обадя утре. След два-три дни ще изтече осемдесетият ден и след това сигурно ще трябва да започнем всичко отначало. Хаусът е пълен. Няма никаква организация.
  • 31 гост

    3 6 Отговор
    Умньо ,в Германия има под 120 новозаразени на 100 000. Когато през Март стигнахме 800 на 100 000 , в Германия бяха 168 на 100 000 , 11 000 нови случая на ден,спрямо 5600 у нас,90 починали средно към 200 у нас. Германия- 83млн.души, България - 6.5 млн души. Ти пак си драскай глупостите и си вярвай.
  • 32 123

    11 3 Отговор
    ПЛАТЕНА РЕКЛАМА .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СЗО е върха на Фарма Мафията! Не

    9 3 Отговор
    Случайно там си влага парите Бил Гейтс! Не дававайте СЗО за Пример!!!
  • 35 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: българите са сред най-скептични към ваксините в Европа - 19 процента биха се ваксинирали веднага, а 22 процента - никога

    -----------------------------------------------------------------------
    Да не се учудват от Дойче Зеле тук имаме случая на вторите по интелигентност в света! 80% ...
  • 36 Гастарбетер

    6 1 Отговор
    Поредната лъжа на Дойчето тиви.
  • 37 ARGON

    5 1 Отговор
    Ковид-лъжите нямат край. Целта е да се набоцкаме с отровните ваксини.
  • 38 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Айде стига лъжи. Да беше желазната завеса от студената война да ви се хванем на голата кука, но сега не мерси източници ма информация много
  • 39 Хихата

    0 0 Отговор
    Предлагам правителството да направи прИмоция с участието на хотелиерите: да пуснат за немците пакет "почивка+ваксина". Така хем хотелите пълни, хем ваксините оплзотворени.
Новини по държави: