Last news in Fakti

31 Януари, 2013 10:51 1 410 3

Зелена светлина: Екологично топене на сняг

  • екологично-
  • топене-
  • сняг-
  • осло

Снегопочистване и ледопочистване. В град, където зимата гостува без да се стеснява. Осло и неговите начини да се справя с натрупалия сняг... по улиците... и по тротоарите.

До скоро снегът от норвежката столица се превозваше до околностите и или камионите го изсипваха направо в местния залив, съобщи  БНТ. И в двата случая процесът замърсяваше околната среда, защото събраният от улиците сняг задържа големи количества кал, прах, масла, дребни и дори едри отпадъци.След разтапянето на замръзналата маса тези замърсители се разнасят от вятъра или замърсяват водите на живописното крайбрежие на Ослофьорд.

Шанс за снегопочистване без подобни последствия има с плаваща платформа. Въведена е отскоро и вече дава добри резултати.

"Тук горе е малката демонстрационна площадка на същинския процес. Мога да ви уверя, че става дума за една много ефикасна система, която наистина щади околната среда", сподели конструкторът Терие Мирхог.

Вместо да откарват снега далеч от града, камионите идват до залива. Но не изсипват товара си директно във водата. Снежната маса минава най-напред през едри решетки, където се отделят големите отпадъци. След това снегът и ледът се смесват с морска вода от залива, за да се разтопят. Нататък водата преминава през сита с различни размери. Накрая тя се филтрира в 12-метрови цилиндри, които задържат и най-ситните частици, тежките метали и маслата. Събраните предварително дребни отпадъци се отделят с четки и се складират за рециклиране. Филтрираната вода вече може да се излее без никакви притеснения в зоната на Ослофьорд.

Платформата за пречистване е първата в света система за топене на сняг, която използва морска вода. Капацитетът й е 500 кубически метра сняг за час. В нея могат да се топят по седем хиляди кубически метра снежна маса дневно. Инвестицията в нея е изчислена типично по норвежки - с грижа към водата, към въздуха и към финансите на града. Включена към процеса на сметосъбиране, годишно платформата спестява вредни емисии от транспортни курсове, равни на тези при редовното използване на 1610 автомобила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    1 0 Отговор
    дълбоки адмирации....
  • 2 ддд

    1 0 Отговор
    Друго си е да се изкара канализацията с една права тръба в морето и да се устои незабравимо преживяване на микс от плуване и борба с фекалии. Който не го е преживял да заповяда на българското черноморие, хигиена нула,цени европейски,а за екология и подобни екосъобразни и добре премислени решения и дума не може да става :)
  • 3 ккк

    1 0 Отговор
    Браво.Какви проблеми имат хората. Понякога си мисля- дали у нас някога ще стане като при тях- дори и след 100 год.? И ние сме хора и те са хора,но каква разлика само. Боже,колко мъка има по тоя свят.
Новини по държави: