Last news in Fakti

28 Май, 2021 22:00 2 143 11

Броят на пушачите се е увеличил

  • тютюнопушене-
  • пушачи-
  • цигари-
  • смъртни случаи

Средната възраст на започващите да пушат е 19 г.

Броят на пушачите се е увеличил - 1
Снимка: Shutterstock

Според ново проучване тютюнопушенето е убило почти осем милиона души през 2019 г., а броят на пушачите се е увеличил, тъй като навикът е приет от младите хора по света, съобщи „Гардиън”, предаде bTV.

Авторите на доклада смятат, че усилията за ограничаване на вредния навик са били изпреварени от нарастването на населението и че правителствата трябва да се съсредоточат върху намаляването на приемането на тютюнопушене, като нещо „нормално“ сред младите хора. Според данните 89% от "новите" пушачи са били пристрастени около 25-годишна възраст.

„Епидемията от тютюнопушене ще продължи и през следващите години, освен ако страните не намалят драстично броя на новите пушачи“, казва водещият автор на изследването Мариса Рейтсма , изследовател в Института за здравни показатели и оценка. Въпреки че разпространението на тютюнопушенето е намаляло в световен мащаб през последните 30 г., то се е увеличило при мъжете в 20 страни и при жените в 12 страни. Китай, Индия, Индонезия, САЩ Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините съставляват две трети от пушачите в света. Само в Китай живеят над 341 млн. пушачи.

Смъртни случаи

През 2019 г. тютюнопушенето се свързва с 1,7 млн. смъртни случая от исхемична болест на сърцето, 1,6 млн. смъртни случая от хронична обструктивна белодробна болест, 1,3 млн. смъртни случая от рак на трахеята, бронхите и белия дроб и почти 1 млн. смъртни случая от инсулт. Предишни проучвания показват, че поне половината от дългогодишните пушачи ще умрат от причини, пряко свързани с тютюнопушенето, и че средната продължителност на живота на пушачите е с 10 г. по-ниска от тази на хората, които никога не са пушили.

Според проучването, разглеждащо тенденциите от 204 държави, половината от тях не са постигнали напредък в превенцията на тютюнопушенето сред хората на възраст 15-24 г. Средната възраст за започващите да пушат е 19 г. По думите на изследователи, ако хората не започнат да пушат до средата на 25-годишна възраст, то това ще намали радикално броя на пушачите при следващо проучване.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селския пияница

    9 2 Отговор
    Щот пием повече заради короната
  • 2 Русия 24 тв

    8 1 Отговор
    Семейно възпитание манталитет и наивност и глупост. То с това безхаберно образование в училищата, кой си мислите че ще научите на нещо. Ние сме и на последно място в света и по предприемачество
  • 3 Да ама Не

    13 2 Отговор
    Пак подвеждаща снимка ! Днес 99 % от жените са пушачки срещу едва ли 40 % от мъжете пушачи !Днешната млада жена утре ще бъде развалина !Неспособна да ражда , да се грижи за дома и семейството , с 5 килограма силикон и ботокс органите си !
  • 4 айлякя

    8 4 Отговор
    Пушим защото пушачите изкарват по-леко короназаразата. И защото няма какво друго да правим.
  • 5 Нане

    6 8 Отговор
    трябва се забрани на публични места!Кой наруши забраната щраф 200 кинта първи път после 1000! Влезеш в заведение вони на кенеф.
  • 6 факт

    12 4 Отговор
    Приключихс тази отрова преди 4 години и не искам и да чувам за нея !
  • 7 123

    4 4 Отговор
    В началото на третия миллениум само олигофрени могат да пушат.
  • 8 Пушенето е приятно

    7 4 Отговор
    Когато пушиш ароматни пуретки или хубави пури с коняк..става за релакс веднъж седмично но не една след друга

    Коментиран от #9

  • 9 Змей

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пушенето е приятно":

    Няма такова нещо като "приятно пушене", драги! Казвам го като бивш пушач с повече от 50 години стаж като такъв!
  • 10 Ловеца

    0 0 Отговор
    Пуша против корона вирус.
  • 11 глоги

    3 0 Отговор
    Броят на пушачКите се е увеличил. Щото като ходи човек по улицитевижда масово ученичките да смучат фасове. По-младите жени също пушат като пернишки комини. Бабоците си пушат от години,тях не ги слагам в сметката. Бомбардиране на здравето.