27 Септември, 2021 09:19 8 820 39

​​​​​​​Ето защо пушенето предпазва от коронавирус

  • цигари-
  • коронавирус-
  • пушене-
  • цигарен дим-
  • здраве-
  • япония

​​​​​​​Пушачите се заразяват по-рядко с коронавирус, твърдят японски учени. Но защо? Те са установили как димът влияе на клетките.

​​​​​​​Ето защо пушенето предпазва от коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Пушенето предпазва от зараза с коронавирус? От началото на пандемията този въпрос поражда ожесточени научни дискусии. Да, правилно сте прочели: още в самото начало на пандемията много изследвания стигнаха до извода, че пушенето най-вероятно намалява риска от зараза с коронавирус, което накара пушачите да се поуспокоят.

Френско проучване например анализирало данните на заразените с коронавирус пациенти в една парижка болница и установило, че само 5% от пациентите са пушачи. Т.е. значително по-малко, отколкото сред населението като цяло, в което пушачите са 25 на сто. Този т.нар. "парадокс на пушачите" се откроява и в различни други проучвания. До момента обаче не беше ясна причината за това.

Как действа димът на вируса?

Сега обаче учени от Хирошима са се доближили в значителна степен до обяснението. Те изследвали мястото на проникване на коронавируса в клетката - т.нар. "входен протеин" ACE2, който служи като рецептор за SARS-CoV-2. Целта на експеримента била да се разкрие при какви условия клетките увеличават или намаляват производството на рецепторния протеин ACE2. Кейджи Танимото и неговият екип търсили най-напред клетки с особено голямо количество ACE2 по повърхността и така стигнали до т.нар. HepG2-клетки. В рамките на експеримента тези клетки били подложени за период от 24 часа на различни количества екстракт от цигарен дим и така било направено изненадващо откритие: колкото повече бил цигареният дим, толкова по-малко ACE2 изграждали клетките, т.е. поради това "входът" за вируса се стеснявал.

Японските учени обясняват това със съдържащите се в цигарения дим т.нар. полициклични ароматни въглеводороди. Това са субстанции, които могат да предизвикат рак, но активираният от тях рецептор в клетката в случая на експеримента е бил идентифициран като важен фактор за намаляването на ACE2. Поне в лабораторни условия изглежда, че цигареният дим наистина пречи на проникването на SARS-CoV-2 в клетките и на заразата, при положение, че съдържащите се в него полициклични ароматни въглеводороди ограничават пространството за настаняване на вируса.

Да започнем да пушим ли?

Не! От изводите на японските учени в никакъв случай не произтича препоръката да се пуши. Извън техните заключения, пушачите са много по-застрашени от тежко протичане на COVID-19. Според СЗО, при пушачите рискът от тежко протичане на заболяването и от смърт е 40%-50% по-висок. Така че пушенето изобщо не се препоръчва.

Автор: Ангела Клингмюлер


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жените пушачки...

    30 53 Отговор
    Смърдят на мърша след 30 те !

    Коментиран от #23, #29, #36

  • 2 факт

    15 23 Отговор
    германец и наука е пълен нонсенс.

    Коментиран от #32

  • 3 Пич

    58 4 Отговор
    Хем предпазва , хем не трябва да се пуши...!!!??? Да вземат да се конкретизират... И да направят някакво лекарство на тази основа , а не само за ваксините да ни говорят...

    Коментиран от #21

  • 4 Почвам да пуша

    49 3 Отговор
    Отивам до магазина цигари , но няма да се ваксинирам
  • 5 Доказано

    64 8 Отговор
    Когато пушенето е съчетано с яко пиене , човек е 100% защитен от всички болести .
  • 6 Студопор

    14 24 Отговор
    Тоест всичките тия, дето измряха от 2019-та до сега са били непушачи ли? Б@си и тъпотията...! По тая логика в САЩ пиха белина.
    Ами защо си правите труда да избирате ваксина и да ни ваксинирате? Намалете цените на цигарите до лев за стек и готово - светът е спасен! Началните учителки да дават на хлапетата да изпушат по един фас в първия час, та и те да не боледуват. Майките кърмачки да правят по 2 кутии на ден, та небесната да изграждат имунитет още от сега. Как станат на 2, да им дават червено Боро вместо биберон.
    Пълен майтап!
  • 7 Рошко

    12 7 Отговор
    Пушач съм и ме ми пука от короната, мисля да ги оставя така че имунната му система ще стане още по добра

    Коментиран от #17, #27

  • 8 АМИ ДОБРЕ

    29 1 Отговор
    ЗНАЧИ ДА МАХАТ ЕТИКЕТИТЕ пушенето Обива а да сложат
    ЧРЕЗ ПУШЕНЕ ДА ПОБЕДИМ К19..
  • 9 онод

    32 2 Отговор
    Човечеството е възникнало и се е развило край огъня. Потребността от пушек е вплетена в човешкото ДНК и това се знае, но не се раздува, защото не е политкоректно. Не казвам да пропушите, но вредата от цигарите е силно преувеличена, а в много ситуации се оказват дори полезни. Колкото до рака, достатъчно е да видите статистиките от Япония, където пушачите са може би най-много на глава от населението.
  • 10 SH BG

    28 1 Отговор
    А СЗО забранява цигарите, защото КоВидя ставал смъртоносен от тях... :::)))

    Да се смееш ли или да плачеш?... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 11 щамов работник

    17 3 Отговор
    ХЕМ ТАКА,ХЕМ ОНАКА. Цигарите намалявали процента на заразените с коронавирус пациенти,а да пушим ли? НЕ! Твърдо. Ще умрете от рак! И В ДВАТА СЛУЧАЯ ЩЕ УМРЕМ. ВЪПРОСЪТ Е КОГА?
  • 12 Госあ

    17 1 Отговор
    Пушенето предпазва и от Алцхаймер. Изобщо, полезна и приятна работа ! Относно АСЕ рецепторите, кога ще има инхибитор за тях в еврокартела, като Фузан например, който се ползва години наред в аптечната мрежа и е доказано безопасен ? На всичкото отгоре е мощен коагулант използван срещу тромби след кръвопреливане. И накрая, но не на последно място - показва над два пъти и половина по добра активност срещу вируса от експерименталния ремдисивир.

    Коментиран от #14

  • 13 Анонимен

    25 3 Отговор
    Пушач болен от коронавируса не познавам. Разбира се че има и такива но в моята среда всички болни са непушачи. Казвам го съвсем сериозно. Има един който пуши - полицай но се възстанови след една седмица главоболие.
  • 14 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    антикоагулант

    Коментиран от #39

  • 15 танкист

    40 0 Отговор
    Цигарите бяха цигари преди,а сега са боклуци. Едно време като си запалиш цигара-Дънхил,Ротманс,Марлборо,около теб мирише на "Кореком",а сега мирише на изпражнения. Не знаем какво има вече в цигарите,какви Е-та и вещества за горяемост са набутали,селитри,фосфати и други отрови.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Rock

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Не изведнъж. Това е стрес за организма. Намалявай бройка на изпушените цигари всеки ден . Всеки стрес намалява имунитета и той не може да се бори с вирусите. Някои лекарства също не бива да се спират рязко. При жажда и глад също се започва с малки количества.

    Коментиран от #22

  • 18 уфф

    3 9 Отговор
    Всъщност в статията не обясняват добре, рискът да се заразиш е по-малък, тъй като димът пречи на вируса да проникне, но ако успее да проникне, има 2 пъти по-голям риск да го изкараш тежко. При новия вариант на вируса, ако в дома ти има болен , най-вероятно ще се заразиш, дори и да си пушач, защото си обстрелван отвсякъде от вирусни частици, така, че това наблюдение е вече малко остаряло. Все едно да си защитен от грип ако пушиш.

    Коментиран от #24

  • 19 мдаа

    7 8 Отговор
    Не е трайна, че отровата убива вируси и бактерии. Само дето убива и вас....
    Друг начин за спасяване от корона - опичате пациента във фурната и никакви вируси няма да оцелеят.

    Тия "научни" статии са за дебили.
  • 20 Дедо

    9 4 Отговор
    А пиенето предпазва от цироза!
  • 21 Ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Вече е готово.Предпазва те от Ковид,заболяваш от рак на белите дробове.Много е ефикасно.
  • 22 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Rock":

    Освен аспирин от байер, друго не взимам не помня от кога не съм пил антибиотик
  • 23 Васил от Льонеберя

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жените пушачки...":

    В такива среди се движиш пич, в които жените не се къпят.

    Коментиран от #25

  • 24 Аффф

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "уфф":

    Малко остаряло,но не се тръбеше около него,нали.А в къща на пушачи,непушача поема повече цигарен дим,. Факт.Т.е.откъде ще се вземат коронките за да щъкат около пушача?
  • 25 Не помага пич...

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Васил от Льонеберя":

    Просмуква се в кожата им, вони...плътта не абсорбира, козметиката не помага ! Явно нямаш обоняние или сиренцето ти е в повече
  • 26 Ами сега

    14 0 Отговор
    Като се замисля, единствените съседи от 3 входа, които твърдяха, че са пипнали "Вирус" са семейство непушачи.
  • 27 Rock

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Не изведнъж. Това е стрес за организма. Намалявай бройка на изпушените цигари всеки ден . Всеки стрес намалява имунитета и той не може да се бори с вирусите. Някои лекарства също не бива да се спират рязко. При жажда и глад също се започва с малки количества.
  • 28 Наркос

    15 1 Отговор
    Канабинола подтиска още повече вирусните клетки , включително и раковите ,) И двете вещества могат да се извличат и приемат по алтернативни безвредни начини. Интересно е как хората нямат доверие на растения познати от векове и благодарение на които са оцелели до сега , но имат доверие на химични реакции открити преди няма и сто години ... Пийте си хапчетата и оставете билките на нас грешниците ,)
  • 29 А па мАжете

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "Жените пушачки...":

    На ванилови бонбонки, смех. Гадни са цигарите при всички положения, безсмислено горене на пари. Моя откакто спря да пуши нито пердетата са жълти, нито шкафчетата в кухнята. Спрете да пушите и яжте 🍫.

    Коментиран от #33

  • 30 Абсолютно вярно

    9 0 Отговор
    Даже ще ви кажа откъде да си купувате цигари. Между другото тези които пият ракия въобще не ги лови вируса.
  • 31 Брат

    16 1 Отговор
    Преди години попитах един Патоанатом защо пуши, след като той е човека който поставя най-страшните диагнози... Отговори ми - "Наркомания си е, и то много тежка". Но пък според тяхни наблюдения, тютюневия дим дразни белите дробове и те се насищат с повече бели кръвни телца. В резултат на което пушачите правят с до 30% ПО-МАЛКО пневмонии от непушачите. Явно има нещо вярно в думите му. И не, не оправдавам пушачите.
  • 32 Тъй ли

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    За това ли от запад и от изток им отвлекоха учените ?
  • 33 А ти Па

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "А па мАжете":

    От дека си? Хахахаахахах
  • 34 мъка

    5 0 Отговор
    Пушим за да имаме два черни дроба да можем да пием повече.
  • 35 От рак и охтика

    1 4 Отговор
    Предпазват ли...?!
  • 36 И ти смърдиш,

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жените пушачки...":

    но те търпим .
  • 37 Пуф-паф

    10 0 Отговор
    Пуша много и твърдя, че цигарите са голяма гадост. И бих искал да ги откажа, ама... Но е факт, че изкарах карантиниран с жената и децата месец и половина в един апартамент. И тримата се разболяха от ковида последователно, а аз не ... И все пак ако можех да не пуша, щях да ги откажа
  • 38 Един

    2 0 Отговор
    Та какво да правим с дима? А какво с цигарите? А с изледването какво да правим? Да си го наврат на онова място!
  • 39 Добре е, че видях че сам си се поправил.

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    А какво точно е "фузан"? Как се пише на латиница?
Новини по държави: