Last news in Fakti

30 Май, 2021 08:23 1 482 4

Кипър избира парламент

  • кипър

Пред урните имат право да застанат 558 000 избиратели – най-големият електорат, който средиземноморската държава е имала досега на национален вот

Кипър избира парламент - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

В 7.00 ч. тази сутрин в Кипър отвориха 1166 избирателни секции и започна гласуването, което ще определи състава на парламента на страната (Камарата на представителите) за новия 5-годишен мандат. Изборният ден продължава до 18.00 ч.

Още на старта парламентарните избори в малката средиземноморска страна поставиха два рекорда - за най-голям брой регистрирани гласоподаватели и за най-много кандидати за техни представители в законодателния орган. Право да застанат днес пред урните имат почти 558 000 избиратели - с близо 15 000 повече от изборите през 2016 г., и това е най-големият електорат, който Кипър е имал досега на национален вот.

За 56-те места в парламента претендират 658 кандидати - със 165 повече отколкото се бореха за народния глас преди 5 години. Кипърците в чужбина могат да гласуват само в Гърция и Великобритания - в 6 секции в Атина и Солун, както и в 4 секции в Лондон.

Тазгодишната предизборна кампания бе необичайна и трудна заради действащите коронавирусни ограничителни мерки, включително забрана за провеждане на масови мероприятия и митинги.

Строги здравни протоколи ще бъдат прилагани и по време на гласуването днес. Около 23.00 ч. се очаква да стане ясен крайният резултат за процента гласове, спечелени от всяка партия или независим кандидат, и броя на местата, които те ще заемат в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Offshore

    0 0 Отговор
    Според всички проучвания на социолози и политолози, изборите ще бъдат спечелени от коалицията герб-сдс.
  • 2 надарена кака

    0 0 Отговор
    Да избира. Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Кипър избира поредните слуги на Глобалистите.
  • 4 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Какво ни занимавате с тази офшорка,гледайте какъв парламент имаме ние и какъв ще изберем–препълнен с малоумници и престъпници, в най добрия случай с джендъри,които се борят за равенство на половете.