Last news in Fakti

31 Май, 2021 08:20 2 153 18

Представиха проект за спътници и орбитални станции, снабдени с ядрен буксир

  • русия-
  • росатом-
  • космос-
  • луна-
  • буксир-
  • ядрен буксир-
  • станции

Първият полет на космически кораб с ядрен двигател е планиран за 2030 г.

Представиха проект за спътници и орбитални станции, снабдени с ядрен буксир - 1
Снимка: Shutterstock

„Росатом“ представи проект за спътници и орбитални станции, снабдени с ядрен буксир, по време на форум в Москва. Изпълнителният директор на „Роскосмос“ по перспективни програми Александър Блошенко презентира два проекта на космически кораби с буксир с ядрен двигател – един с роторни магнитоплазмени двигатели и друг – с йонни двигатели. Буксирът с ядрена инсталация – т.нар. транспортно енергиен модул (ТЕМ), се разработва в Русия от 2010 година.

Първият полет на космически кораб с ядрен буксирен двигател е планиран за 2030 г. и ще включва полет до Луната, после до Венера и след това до Юпитер. Очаква се продължителността му да бъде 50 месеца. През януари миналата година „Роскосмос“ обяви, че след тестовете на първия буксир с ядрена инсталация се планира серийно производство. Стойността на проекта е 4,2 милиарда рубли (57 милиона долара).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 27 Отговор
    това са глупости

    Коментиран от #3

  • 2 Въй

    13 17 Отговор
    Хубаво! Да продължават разработките. Току-виж руснаците са направили и джедайски светлинен меч.
  • 3 солар

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Глупост е това, което някой е превел с гугъл транслейт. Абсолютна и безмерна глупост. От написаното нищо не става ясно. Какво представлява тоя буксир например? Защото без да разберем какво представлява, цялата статия е нечетаема.

    Коментиран от #11

  • 4 Пенчо

    12 5 Отговор
    Друго си е да топиш снежинките със сешоар, викаш?! Или да пиеш белина.
  • 5 филов

    4 7 Отговор
    Единия двигател бил магнитоплазмен а другия йонен и уж са ядрени?
  • 6 Смех !

    4 17 Отговор
    С двигател от Москвич 412 ще ходят до Юпитер ! Нямат технологии въшкарите,само мечти и рисувани картинки.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ggg

    4 10 Отговор
    Проблема на рашките е че винаги говорят в бъдеще време и накрая нищо! Въпросът е че сега сме 2021 г. и е важно днес и сега какво се случва. Празни приказки, всеки може да говори, но за съжаление всичко е само едни теоретични постановки, лишени от всякакъв смисъл. Или както е казал народа - първо скочи и тогава викай хоп!

    Коментиран от #15

  • 9 mi6osp

    10 0 Отговор
    Всъщност това е нов етап в усвояването на космоса. Химическите горива изчерпана възможностите си.
  • 10 Хората за 100 млн ЛЕВА

    6 1 Отговор
    Кви работи ПРАЯТ а тука за тия пари 4 КИЛОМЕТРА АСФАЛТ С ГАРАНЦИЯ 3 ГОДИНИ..!?!!!!!!
  • 11 ян Бибиян

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "солар":

    Тебе не са ли те теглили с въже? Връзват американския космическия кораб и го теглят до Луната, да могат да я видят отблизо, а не само на кино. Кое не е ясно?
  • 12 ДжафДжаф

    7 1 Отговор
    Ядрен буксир, закотвен на геостационарна орбита! Перфектното оръжие! И точно защото може да се използва като оръжие е твърде вероятно да бъде реализирано. Ядрени подводници, ядрени ледоразбивачи.....А защо не и ядрен космически кораб. Вместо изгорели газове, плазма! Напълно реалистично и определено във възможностите на руснаците. Русия последните години определено изостава, включително спрямо Китай! Трябва им пробив, а в ядрените технологии те определено са най-добрите.
  • 13 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор
    това не е новината, йонни двигатели се продават свободно на ибея например с тяга 5 грама струва към 2000лв а горе в нищото си е даже нещо, новината е кога ще направят ядрен батут

    Коментиран от #14

  • 14 mi6osp

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДаЗдраПерМа":

    Мощността на руския ядрен буксир се измерва в мегавати. Припомням, че когато СССР изстреля първия в света спътник, първите Белка и Стрелка, Юрий Гагарин, първите космически станции към Луната, Венера, Марс, Меркурий, първите многоместни пилотирани кораби Восток - всичко това беше извършено чрез модификации на ракетата Р5, които позволяваха извеждане до 2 тона на орбита. С ядрения буксир Русия готви същото откъсване от конкурентите в космоса.
  • 15 Чичо

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "ggg":

    Ми сега кво точно се случва? 8 месеца до Марс и Земята е от другата страна на слънцето за това време. После чакаш две години орбитите да се изравнят. Да си чул апарат кацнал на Марс да се е върнал ма земята после или се кефиш на мечтите на бай Айлън в бъдеще време?

    Коментиран от #16

  • 16 ggg

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо":

    Въпросът е че за разлика от рушиянците, други държави първо действат и след това се хвалят и тръбят на ляво и надясно! А винаги за космоса, приказките на рашките са ще ще ще ще ще и.т.н. Първо скочи и тогава викай хоп!

    Коментиран от #17

  • 17 Чичо

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ggg":

    Доколкото разбирам бай Айлън ЩЕ колонизира Марс, а Русия първа слага ядрен реактор в кораб преди 60 години, е и първа излита в космоса
  • 18 Вълко Червенков

    1 4 Отговор
    След песните и водката,Роскосмос ще представи и нещо,което като Бурлак,Макс,Клипер,Федерация,Орел,Енисей и т.н. в най-добрият случай ще се появи под формата на макет,който след известно време ще забравят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания