31 Май, 2021 10:16 2 528 7

Хунтата обяви примирие

  • мианмар-
  • хунта-
  • преврат-
  • азия-
  • примирие

Националното примирие ще продължи от 1 до 30 юни

Хунтата обяви примирие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военната хунта, управляваща в момента Мианмар след преврата от 1 февруари, отново едностранно обяви прекратяване на огъня. За това съобщи подчинената на армията телевизия Myawaddy.

Националното примирие ще продължи от 1 до 30 юни, за да даде възможност на военните да преговарят с въоръжените етнически организации в страната за постигане на траен мир. Очаква се отваряне на училищата на 1 юни, предаде News.bg.

Всички военни операции през периода ще бъдат прекратени, освен ако няма риск за сигурността или административните функции на държавата, се казва в съобщението. Припомняме, че миналата седмица държавната телевизия на Мианмар в понеделник излъчи снимки на сваления лидер Аун Сан Су Чжи за първи път след военния преврат преди близо четири месеца. Излъчен бе репортаж от първата лична поява в съда след ареста ѝ, заедно с експрезидента Уин Минт и бившия кмет на Найпидо Мио Аун, също отстранени от военните и задържани.

Су Чжи е изглеждала в добро здраве по време на 30-минутна среща с правния си екип, но е заявила, че няма достъп до вестници в ареста и е само частично наясно какво се случва навън, каза ръководителят на правния ѝ екип. Преди това стана ясно, че избраната от хунтата в страната избирателна комисия на Мианмар ще разпусне политическата партия на бившия лидер Аун Сан Су Чжи за измама с гласове на избори през ноември.

Над 4000 души са арестуваните след преврата на 1 февруари. Над 800 души са загинали при продължаващите протести. Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г. Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    10 3 Отговор
    Хунтата на Кюлчев Чекмеджиев ли обяви примирие?

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Софиянец

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Росен":

    С тия не преговаряме.Бой до дупка по гербавите примати.
  • 3 Кико

    1 0 Отговор
    Ето това е хунта. Не като нашето.
  • 4 Под всеки байряк - ахмак

    1 0 Отговор
    Акъллия е този,дето поръчва байряците..
  • 5 Охооо

    2 1 Отговор
    Вече две едноклетъчни червенотиквеничковчета се изказаха!
  • 6 Сух

    0 0 Отговор
    Ако атлантико-еврогейските ценност са се опитвали да се просмучат и в тяхния народ, разбирам им преврата, но иначе не..
  • 7 Отровното трио

    0 1 Отговор
    Никакви примирие. Септември пращаме Рашков и Янаки Стоилов там и ще се чегърта. Венсеремос!!!