Last news in Fakti

1 Юни, 2021 13:34 2 225 7

Великобритания обяви изграждането на нов национален флагман

  • флот-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • кораб-
  • флагман

Плавателният съд ще бъде пуснат през 2024 година

Великобритания обяви изграждането на нов национален флагман - 1
Снимка: Shutterstock

Опитвайки се да прекъсне потока от негативни новини, министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви създаването на нов „национален флагман“ на Великобритания, пише германското издание Der Stern, като пояснява, че това ще бъде кораб, който ще символизира статута на Обединеното кралство в света. Според плана корабът ще бъде домакин на важни политически преговори, както и изложби и срещи на върха. Изданието обаче отбелязва, че плавателният съд ще бъде пуснат на вода едва през 2024 г., което означава, че е малко вероятно да се превърне в платформа за преговори след Брекзит, пише агенция "Фокус".

През последните седмици Борис Джонсън беше принуден да се занимава с много неудобни теми, коментира Der Stern, като напомня за скандала около луксозния ремонт на кабинета на премиера и скъпото му пътуване до Карибите: и двете бяха платени от спонсори. Изброяват се още „упоритите шотландци“, стремящи се към независимост, и за бившия съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който открито обвини премиера в провала на борбата срещу пандемията и в обща некомпетентност.

„Борис Джонсън обаче не би бил себе си, ако не се опита да се погрижи за връщането на положителни заглавия“, коментират от редакцията. Миналия уикенд той изненада гражданите с новината за сватбата си с приятелката Кари Саймъндс, ставайки първият министър-председател от 200 години насам, който сключва брак по време на мандата си. В допълнение към новините за сватбата, Джонсън направи и вълнуващо съобщение: Великобритания ще изгради нов „национален флагман“, който ще представя Обединеното кралство в морето. Джонсън планира да похарчи около 233 млн. евро за изграждането на кораба.

Съгласно думите му, корабът трябва да символизира статута на Великобритания като „голяма, независима, морска и търговска сила, както и активен участник на световната сцена“. Изданието твърди, че по този начин Джонсън възнамерява да възроди старата британска традиция на националните флагмани: тя приключи през 1997 г., когато кралската яхта Britannia беше извадена от експлоатация. Отбелязва се още, че дискусията за възраждането на традицията продължава от много години. Консерваторите са основните поддръжници на завръщането на националния флагман. След съобщението на Джонсън имаше предложения новият кораб да бъде кръстен на наскоро починалия принц Филип. Все още обаче няма конкретно прието име. Британското правителство заяви, че корабът ще бъде построен във Великобритания, за да се създадат нови работни места - както и да се подчертае възраждането на британската корабостроителна индустрия.

Не бива обаче да се очаква, че 200-милионната яхта ще позволи на Великобритания бързо да намери своето място в света след Брекзит, пише изданието. Строителството трябва да започне през следващата година и да приключи през 2024 г .: Великобритания не може да отложи търговските преговори с редица държави за такъв период. Освен това не е факт, че самият Борис Джонсън ще остане министър-председател след завършване на строителството, предвид политическия натиск, упражняван върху него.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Who cares

    3 4 Отговор
    Аве много тъжите за ингилизите ве?
    Статия след статия , на кого му пука
  • 2 Ланс Линк

    6 1 Отговор
    За създаване на войни и унищожение да Великобритания наистина е активен участник. Иначе пари на вятъра.
  • 3 Вуте

    6 0 Отговор
    Тия са много бедни! Караканчанката плати 1 милиард лева за два патрулни кораба. Кой сега е номер едно?
  • 4 рогоносеца

    2 2 Отговор
    путин ши му е.... м....та с новата си ракетка
  • 5 ами

    3 1 Отговор
    Нещо, като съвременен 'Титаник'. Да се съберат световните лидери и да си направят 'околосветско'.
  • 6 Кинжал

    4 2 Отговор
    Едно цирконче и флагманът на англосаксите става подводна атракция. 😀

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: