Last news in Fakti

2 Юни, 2021 15:07 2 162 13

ЕК препоръчва България да влезе в Шенген

  • шенгенско пространство-
  • европейска комисия-
  • пресконференция-
  • зелени коридори-
  • сътрудничество

Румъния и България са изпълнили изискванията още преди 10 години

ЕК препоръчва България да влезе в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство, съобщи БТА.

В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години.

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства.

Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панта

    21 0 Отговор
    разменна монета за да пуснем макетат

    Коментиран от #3

  • 2 Леле

    33 2 Отговор
    На кой му дреме вече за Шенген? Навсякъде се напълни с мюслита, африканци, арабели и т.н. Навсякъде заприлича на кочина. Скоро ще сме малцинства в собствените си страни. Какъв Шенген, какви 5 лева?
  • 3 Напълно

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "панта":

    споделям твоето мнение. Славчо, Христо Иванов и Радев са на крачка от предаването на българските национални интереси.

    Коментиран от #13

  • 4 Матей

    14 1 Отговор
    Да ,евробюрократите ще престанат да важничат и ще се опитват да подмамят България да затъне по-дълбоко в шенгенското тресавище.На тяхната метрополия са нужни сигурни провинции,сигурни пазари,сигурни кредито-получатели.Искат и да станем гарант на македония за приемане,едно мефистофелско извращение.
  • 5 Аре стига

    10 1 Отговор
    не, мерси
  • 6 попара

    11 1 Отговор
    Когато трябваше България да влезе в Шенген,тия от Европейската комисия се ослушваха,сега се сетиха. 10 години минаха. Шенген не ни трябва вече. Ковид-а е изтърван.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да да ама не

    12 0 Отговор
    Пазарлъка за Македония започва. Не щем Шенген. И без това с Ковид паспортите сме ограничени, Шенген не работи !
  • 9 Павел Пенев

    7 2 Отговор
    Никой не направи референдум за влизане на страната в НАТО, същото стана и при влизане на страната в ЕС, сега ни набутвате пак по същия начин в Шенген и явно така ще приемаме еврото. Всички сте платени национални предатели.

    Коментиран от #11

  • 10 wag

    5 2 Отговор
    Най- голямата ГРЕШКА!!!
    Тотално убийство на държавата
  • 11 mnbvc

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Павел Пенев":

    Референдум за шенген и еврото.
  • 12 Твърдо

    3 3 Отговор
    за Шенген! Нищо общо няма с членството на Македония в ЕС. Едното е прокарване на фалшива историческа идентичност, а другото е страх от мигранти. Освен това България отдавна покрива критериите за Шенген, докато Македония не изпълнява основни, базови такива за ЕС. Ще е интересно да се види при положително решение за България и Румъния да се присъединят към Шенген през 2024 година (Хърватия е ясно, че ще влезе тогава), дали Румъния ще построи инфраструктурата си към България и още да направим още мостове на Дунав.
  • 13 Бау

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Напълно":

    И какви са интересите на България по отношение на Македония? Да я анексират насила? Работата на българското правителство е да се грижи за българите. Македония не е българска от векове и македонските не искат да имат нищо общо с нас. Следователно да се оправят сами. За какво са ни? И въобще какво е това малоумно шовинистично дърляне кои са и чий земи са? Да сте чули Великобритания да се разправя със САЩ чий са?
Новини по държави: