Last news in Fakti

3 Юни, 2021 07:36 6 728 54

Байдън обмисля нов удар срещу Русия

  • джо байдън-
  • русия-
  • сащ-
  • кибератаки-
  • владимир путин

Белият Дом свърза Москва с кибератаката срещу най-големия месопроизводител в света Джей Би Ес през почивните дни

Байдън обмисля нов удар срещу Русия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън заяви, че „разглежда“ вариант за възможни ответни действия след като Белият Дом свърза Русия с кибератаката срещу най-големият месопроизводител в света Джей Би Ес през почивните дни.

За някои случилото се може да е умишлено повдигане на залозите за срещата между Байдън и руския президент Владимир Путин след около 2 седмици. Но на въпрос дали смята, че атаката, е тест от страната на Путин Байдън отговори с „не.“

Атаката през уикенда е приписана на кибер криминалната група REvil. Засегнати са били сървъри, които са поддържали работата на Джей Би Ес в Северна Америка и Австралия. Резервните сървъри на компанията, базирана в Бразилия, не са пострадали. Няма официално информация дали е искан откуп.

Белият Дом не обвини конкретно Кремъл, а прокара идеята за криминални групи, които работят в Русия, но говорителят на Байдън Джен Саки каза, че „отговорни държави не укриват“ киберпрестъпници.

Сега системите на Джей Би Се се връщат към нормален ритъм , но атаката може да окаже влияние на цените на месото и то след като неотдавна друга хакерска намеса доведе до скок в цените на горивото в страната.

Междувременно, от най-голямата транзитна система в страната, тази в Ню Йорк, потвърдиха за телевизия Ен Би Си, че през април са станали обект на кибератака. Източници, разглеждащи случая подозират Китай, казва от телевизията.

Експерти по киберсигурност, цитирани от АП казват, че атаките срещу ключови сектори от американската икономика са доказателство че от индустрията години наред не са вземали насериозно предупрежденията за заплахи. През 2012 американските законодатели не приеха законопроект, който би поставил стандарти за киберсигурност за ключови индустрии. Тогава Американската търговска камара и други бизнес групи лобираха против законопроекта с довода, че е намеса на правителството на свободния пазар, припомня Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И с какво ще удря?!

    68 7 Отговор
    Санкциите му дават обратен ефект,бий Русия,по-Русия се получава,да захваща с бастуня..
  • 2 Хаха

    105 5 Отговор
    Дрън дрън, това е като ядреното и хиническо оръжие в Ирак. Те били тоя, оня и вратарчето...

    Коментиран от #11

  • 3 провинциалист

    47 4 Отговор
    На Джо му пожелавам каките от рекламата на Келвин Клайн, която ми се върти под статията.
  • 4 Ултра ляво-десен

    78 4 Отговор
    Може да е Русия, подозираме Китай... Без доказателства само лаят като кучета.
  • 5 Русия и САЩ

    50 3 Отговор
    Да съберат по един отбор хакери и да се пробват на кънтър страйк, уоркрафт, ФИФА, разбиване на НАП и търговския регистър или на каквото и да е, за да се разбере накрая кой е по по най.
  • 6 цАрВУЛ

    85 5 Отговор
    Бреее то голямо плашене падна на тая Русия, пък тя не иска да се плаши и се надсмива изпод мустак.
    Не се ли усещат тия от "колективния запад", че са смешни и жалки вече?!
    МНого нагло и просто племе са тия западняци. Толкова са самовлюбени и са си повярвали, та не могат да се погледнат от страна и да видят какви са жалкари.
  • 7 Мислител

    70 3 Отговор
    Думите "БАЙДЪН" и "ОБМИСЛЯ", са думи, които не могат да се ползват заедно. Не са ли ви учили на това в училище?
  • 8 ТтттТ

    64 3 Отговор
    Доде го обмисля този удар да не забрави какво обмисля....
  • 9 Наблюдател

    53 3 Отговор
    Запада критикуваше Източна Европа за плановост и централизация, а виждаме фирма, която покрива 3 държави. Какеа по-голяма централузация
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    57 2 Отговор
    Краварите не могат да си подредят обора,
    тръгнали света да оправят чрез санкции...
  • 11 Хехе

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    БайДрън,освен да дрънка глупости и оръжия,друго не му идва в дементиралата тиква...!
  • 12 1944

    22 5 Отговор
    санкции за каскета веднага
  • 13 Хахаха

    45 2 Отговор
    Наглеци. Но половината свят под ботуша им. И те са виновни в установяване на сатанинския ред в света.
  • 14 БайДън

    36 2 Отговор
    Не ми...става...!Открих...!Направена ми е кибератака от Русия..!Обявявам им санкции...
  • 15 Антитрол

    39 2 Отговор
    "Атаката през уикенда е приписана на кибер криминалната група REvil."

    Със същия успех може да я припишат и на извънземните - нямат никакви доказателства но служебния виновен е налице - защо да не го обвинят. Тази "кибер криминална група" не знаят от къде оперира нито дали изобщо е руска и дали е свързана с Русия но много удобно е да обвинят Русия.

    Помня как размахваха едно шишенце с бял прах като "доказателство" за химическите оръжия на Садам - сега няма и шишенце но "с голяма вероятност" Русия е виновна.

    И нали са "високотехнологични", мрежите са тяхно изобретение, да си ги защитят което не е толкова трудно но въпроса е че те са оставили вратички в мрежовите протоколи за да се възползват самите те но когато някой друг се възползва от вратичките почват да реват.
  • 16 секуро

    26 2 Отговор
    Байдън обмисля нов удар срещу Русия. ОСВЕН ЯДРЕН УДАР БАЙ ИЗДЪН МОЖЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ И НАХЛУВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ В КРЕМЪЛ. КАКТО НАПРАВИ В БЪЛГАРИЯ,АМА ВОЙНИЦИТЕ МУ ДА СА ПОВЕЧЕ,КАТО БРОЙ. ВЛ.ВЛ.ПУТИН ЩЕ МУ ПОДАРИ ЕДНА ЧИСТО НОВА "ЛАДА".
  • 17 Сандо

    37 2 Отговор
    Не дава обаче отговор на въпроса как така най-силната,най-развитата,най-умната и всичко най,най,най- страна в света някакви си алчни и кекави хакери я правят за смях,че и яко ги одрусват откъм най-святото им:парите?Не че има кой да му зададе тоя въпрос.И още един въпрос:Откъде тия тарикати от бензоколонката имат тая техника,тия знания и умения,та правят за смях върха на демокрацията?

    Коментиран от #19

  • 18 чудна работа

    29 2 Отговор
    Какви са тия техни системи и сървъри в месопреработването бе . Бе в краварника тока спря за няколко дена и щяха да хвърлят топа. После тръбопровода спря , а се оказа че те не могат и да ходят пеш . Сега пък ще умрат от глад.
  • 19 оня с коня

    4 19 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Байдън няма да ти отг. от къде тия тарикати в Бензоколонката имат Техника,Знания и Умения да Хакват Амер. и Европ. Обекти от Най-различно Естество,затова ще ти отговора Аз:Сформира се Хакерска група от "Можещи и Знаещи НА РУСКА ТЕРИТОРИЯ ,предоставя им се СУПЕРТЕХНИКА от Световна класа и им се поставя Задачата да действат с думите "ПАри ИМА - действайте".Никой/вкл. и Америка/ не твърди че това са Руснаци- може да са Американци,Японци,Китайци,дори и Чукчи и за тях това е "Просто работа".А поръчителят/Работодателят/ може 1/Да е Руското правителство,2/Да е ПАК Руското правителство.3/Няма друг вариант.Естествено Русия отрича че това са "Техни хора",но Америка заявява че Щом Хакерството се извършва от Територията на Дадена Държава,то Тя си носи и ОТГОВОРНОСТТА за това.

    Коментиран от #29, #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Политиците на Върха си Подгряват

    9 3 Отговор
    Еликтората!! Иначе пада Гушене, щом и Натаняхо го обвиняват в Корупция?? Казват че Еврей не Краде и от Еврей?? Може би е много стара поговорката??
  • 22 ***

    21 2 Отговор
    Русия преди няколко дни се изказа как се бори със санкциите, ""поврче злато, по-малко долари- (хартия за тоалетна)"".
  • 23 Банг-банг

    21 2 Отговор
    Тия са толкова прозрачни че чак смешни. Вече не предизвикват гняв а смях. Всеки ден се оплитат в собствените си лъжи и търсят повод за санкции. Само че не намират. Няма да се учудя ако скоро си направят терористична атака сами срещу себе си за да обвинят Русия.
  • 24 Pam

    22 2 Отговор
    В Аляска да започне изучаване на руски език.Първи са.
  • 25 ДаЗдраПерМа

    17 2 Отговор
    каква наглост и неуважение към най святото, да удариш хамбургерите, ужасТ, надявам се че заводите за дъвки, кола и пуканки вече са изключили сървърите и пишат с молив в хартиени тетрадки.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 dsсса

    9 3 Отговор
    Байдън ще плесне Русия с гол З по Х.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Булаир

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Е как ги знаеш нещата. И на 11 септември пак руснаците беха отговорни. За хамериканците всеки е невинен до доказване на противното, но само когато те са ,,всеки"-то. Нация от глупендри са това янките.
  • 30 бойчо

    16 2 Отговор
    На никой не му пука дали ще работи тая фирма, която произвежда отрови и е затворила безброй малки бизнеси
  • 31 АнатемаКраваре

    14 3 Отговор
    Краварете се имат за нещо, а са вече жалки посмешища от където и да ги погледнеш.Разчитат на национални предатели и ибрикчии по света, като наш СулЮ Пасситто,Прероден Пастиркин,Цвъки Молитвената закуска,на поп Тодор крадливата внучка и други подобни,но резултатът е почти никакъв.
  • 32 Сандо

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    А хакерите четат такива обяснения,пийват си биричката,кефят се на хорската глупост и си чакат заслужения откуп.После ще нанесат поредния си удар по нещо без което дебелааците не могат:я колата,я бургера,и пак ще се кефят,и пак ще си пият биричката и ще си чакат паричките.И ще благославят виновната за всичко и най-вече за американската глупост Русия!
  • 33 Драгомир

    8 1 Отговор
    Да, бе – цяла криминална група била нужна. Ха, ха. Този кухоглавец дори не го спират да не приказва глупости. Ето и за злите руски хакери, които съсипват сащисаните.
    #11-годишно момиче успя да хакне за 10 минути сайтове като тези, с които се обявяват резултатите от избори в САЩ, и да промени вота.
    11-годишната Одри е първата, която успява да пробие защитата на сайтовете, което ѝ отнема 10 минути.
    "Заради бъговете в кода можем да правим каквото си искаме. Можем да сменим името на някого с нашето, можем да направим да изглежда така все едно ние сме победителите на изборите", казва Одри пред Би Би Си.#
  • 34 Байдън

    7 1 Отговор
    През последните години много ги разглезихме и те се помислиха за незаобиколим фактор в света и се разпищовиха Ще ги върнем с начале
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ХИЛЪРИ1

    11 1 Отговор
    ТOЯ БAЙ ДЪН ПAДAЩИЯ ПO CТЪЛБИТE И ХOДEЩИЯ C ПAМПEРC, CТРAДAЩИЯ OТ ДИМEНЦИЯ. ЯВНO E ЗAБРAВИЛ EДИН OCНOВEН ЗAКOН OТ ФИЗИКAТA. НA ВCЯКO ДECТВИE ИМA РAВНO НA НEГO C ПРOТИВOПOЛOЖНA ПOCOКA ПРOТИВOДEЙCТВИE. CAЩ ПOВEЧE НИКOГA НЯМA ДA БЪДAТ ПЪРВA CИЛA И ПOЛИЦAЙ №1 В CВEТA. ВРEМEНAТA CE ПРOМEНИХA ЗAВИНAГИ.
  • 38 Както винаги

    8 2 Отговор
    тезата за обвиненията към Русия, Китай или този който не им играе по свирката на краварите е - highly likely (твърде вероятно), без никакви конкретни реални доказателства за дадено обвинение.
  • 39 грух

    12 1 Отговор
    те хубаво плашат, ама краварника се разлага и разпада.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Олга

    14 3 Отговор
    Русия няколко пъти предлагала на САЩ да бъде създадена международна комисия за разследване на кибератаките както и за предприемане на мерките срещу тях, но САЩ отказали няколко пъти. Сигурно искат да имат развързани ръце за да използват същите методи. И Русия се оплаква от атаките, но не вдига вой и не обвинява без доказателства някой друг.Известно е, че следата от кибератаката може да бъде фалшифицирана и трудно да се определи от къде идва затова са необходими общи усилия.

    Коментиран от #44

  • 42 Журналист

    9 2 Отговор
    - Г-н президент, кои теми ще засегнете при срещата си с Путин?
    - Кой е тоя Путин ?

    Коментиран от #43, #54

  • 43 Олга

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Журналист":

    Прав си Байден може и да обърка.Питай Пентагон.Те точно знаят.
  • 44 Вярвай си

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Олга":

    Оленце, ми ако хакнат вашата газопреносна система щеше да се усети! Сега да не вземат да си устроят едно вътрешно хакване, за да викат: "И нас, и нас!"

    Коментиран от #46

  • 45 Факт

    7 0 Отговор
    Той дъртака отдавна е пее говори каквото му кажат, относно санкци ми.... да слагат например да забранят на Русия да изнася гориво за САЩ
  • 46 Олга

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Вярвай си":

    Да ти разстроя.Предвидено е. Не само на теб дойде на ум. Всички жизненоважни обекти са обезопасени, но съм съгласна, че някоя пакост могат да направят. Но... едва ли от там могат да направят същото, с които руските ай ти специалисти изненадали Пентагон и, което естествено не се афишира (скандално е) и дори не за вярване. Нанесли тежък удар на Пентагона - открили в компютрите им всички точки за нанасяне на удари срещу Русия, след което са необходими огромни усилия, средства и няколко години за се оправи поражението. Разбира се руснаците мълчат, но за това съобщи израелски бивш ръководител на разузнаване “Натан” Яков Кедми.

    Коментиран от #53

  • 47 Проблеми

    5 0 Отговор
    Америка потъва неудържимо под натиска на собствените си проблеми и липса на визия за справедливо устройство на свят в който тя да е хегемон, както до сега. Очевидно това време отминава и то много бързо. За резлика от нея другите по-стари цивилизации - Китай, Русия имат визии за своето бъдеще, които никой вече не може да промени. Президентът Байдън разбира това, но действа меко защото знае, че силовия подход е много опасен.

    Коментиран от #49

  • 48 Рико

    1 3 Отговор
    Колко е консумацията на месо в САЩ и колко във великата. Вместо да харчат пари за такива атаки, да ги вложат в животновъдство. Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Ние сме смеем на Нане във вица, а тук цяла държава имаме която провежда такава политика. Всеки непредубеден ще види че това не е нормална държава.
  • 49 Рико

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "Проблеми":

    Държавата, това е реалната и икономика. Докогато американските стоки бъдат най-търсените на пазара, САЩ ще бъдат най-мощната държава.
  • 50 2121

    2 0 Отговор
    До коментар№23:Сащ си направиха сами терористична атака-взривиха си сами Кулите. Обявиха, че са араби или нещо подобно за да скрият истината.Колкото до Русия,сащ никога не са били в състояние да се противопоставят във военно отношение.Видяхме ги през ВСВ.От страх ,се включиха във ВСВ накрая,когато Червената Армия превземаше Берлин.И за тяхната "смелост"знаем-страхливи,в реален бой и смели в Холивудски филми.За чест на българите, могат да се бият с руснаци и изхода е равен , дори в полза на българския войн.Но това са българи,нали!
  • 51 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    " АЗСЪМ БАЙДЪН - ТРЕМОРИСТ СЪМ - С 30 ГОДИШЕН СТАЖ !!! ЗНАЯ МНОГО АЗ ЗА ИЗТОКА --- ГЕПИХ -КОЛКОТО МОЖАХ !!! ДНЕЕС ЩЕ МОГА ОЩЕ -ДА ПРИЛАПАМ-ЛАПАМ АЗЗ ---ПРЕЗИДЕНТ СЪМ /КАКВО БЕШЕ / - ПРЕЗИДЕНТ СЪМ- УМЕН АААЗ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 52 От страни

    1 0 Отговор
    Айдееее - хакери срещу амереканските кебапчета. До къде се стигна бре. Мисля, че Байдън сега размисля не за санкции срещу Русия а се опитва да сис спомни кой е и кво трябва да каже. Даже не представям как ще разговаря с Путин. Тия дни Байдън коленичи посред на стреща с военните - явно е сбъркал военна база с някой БЛМ сбирка. После се усети, че нещо не е наред и се исправи.
  • 53 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Олга":

    "Натив" а не Натан. А иначе Яшка Казаков много знае. Само го питайте.
  • 54 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Журналист":

    Добре че не е питал - кой е господин президент?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания