Last news in Fakti

3 Юни, 2021 15:55 3 103 37

Румъния изравнява възрастта за пенсиониране между мъжете и жените

  • румъния-
  • пенсионери-
  • възраст

Това ще стане поетапно

Румъния изравнява възрастта за пенсиониране между мъжете и жените - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънското правителство си постави за цел да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, съобщи Romania Insider.

Това обяви министърът на труда Ралука Туркан. В момента представителите на двата пола се пенсионират на различна възраст.

Пенсионната възраст за жените е шестдесет и една години. Мъжете се пенсионират на шестдесет и пет години.

Идеята е да се намери универсална възраст за пенсиониране от шестдесет и пет години. Обяснява се, че само в Полша има различна възраст за пенсиониране.

През следващата година възрастта за пенсиониране на жените ще бъде повишена. Повишаването ще бъде поетапно през следващите девет години.

Тогава се очаква изравняване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    22 3 Отговор
    Като се вземе предвид, че в световен мащаб, жените живеят повече от мъжете, защо да не се пенсионираме по-рано ние :)
  • 2 СЕГА НА 65

    32 4 Отговор
    УТРЕ НА 75.ДА ЖИВЕЙ КАПИТАЛИЗМА !

    Коментиран от #6, #12

  • 3 1234

    21 2 Отговор
    Нали искат равенство с мъжете във всичко сега е редно да се реши въпроса със средната продължителност на живот в полза на жените. Например мъжете да внасят 5 г по малко пенсионни вноски, така е по равно нали? Редно е половината строители да станат жени както и тираджиите, майсторите ит.н.....

    Коментиран от #35

  • 4 Юрдеци като нас

    29 2 Отговор
    А бай Тошо пенсионираше мъжете на 60,жените на 55,после дойдоха Сашо Прасетата и събориха постройката.Прасетата така действат..

    Коментиран от #7, #13, #15

  • 5 1234

    19 7 Отговор
    Преди промените беше 55-56 г и веднага се отваряха места за младите и гонихме 9 мил.
    Сега защото се живее по-дълго и здравословно и хората са по жизнени и стандарта е по-висок и храната е по-чиста и съответно възрастта е по-висока

    Коментиран от #21, #22

  • 6 Гошо

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "СЕГА НА 65":

    А какво на теб соца ли ти е мил Липсват ти опашките дефицита и лагерите ли Веднъж годишно банани си виждал ,даже не си ги и вкусвал

    Коментиран от #10, #19, #24, #26, #36

  • 7 Само да го срещна на улицата.....

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Юрдеци като нас":

    Кой е Сашо прасетата? Аз мисля, че драгалевския циганин и хасковския циганин прецакаха хората.

    Коментиран от #9

  • 8 селянин

    14 4 Отговор
    Да ама в Румъния имаше разстрел , а при нас нищо......
  • 9 Сашо Йорданов

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само да го срещна на улицата.....":

    Дебел и безкрайно злобен човек,мрази народеца си,в момента е евродепутат..

    Коментиран от #11

  • 10 Ходи се пери....

    27 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    На лагери съм ходил, ама пионерски - кеф ти на море, кеф ти на планина. Вярно - банани за Коледа и Велик ден, ама какви ябълки, круши, ягоди, грозде, череши, дини, пъпеши, смокини, дюли...съм ял! И то истински - направо от дърветата или от полето! За млякото, месото, рибата, сиренето и кашкавала няма да ти говоря всичко от истинска суровина! Впрочем, тогава имаше столетници без медицински грижи! А гроздовата, а виното...

    Коментиран от #14

  • 11 Мммама му

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сашо Йорданов":

    Аха! А знаеш ли, че той е болен от болестта на Боко Кратуната - ДИАБЕТ! Да пукнат, дано!
  • 12 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "СЕГА НА 65":

    Ами ако трябва и на 85 !! Ако средната продължителност на живота стане 95 години на колко мислиш ще се пенсионират ?? В любимия ви Китай изобщо няма пенсии , освен за държавните служители и то за обикновените са такива , че не стигат за хляб !!
  • 13 гост

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Юрдеци като нас":

    Бай ти Тошо ги пенсионираше , щото нямаше какво да ги прави !! Щото всяко предприятие и администрация бяха със двоен щат , та да се бием в гърдите , че няма безработица , та затова пенсиите и заплатите бяха колкото за хляб и сол !!

    Коментиран от #17, #28

  • 14 да да

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ходи се пери....":

    И свинята е доволна и щастлива в кочината. До там и стига мирогледа.

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Юрдеци като нас":

    И му беше все тая дали ще им плаща пенсии или заплати , щото и двете не ги изработваха , а бяха жълти стотинки !! И пак фалира три пъти за 30 години !!
  • 16 гост

    1 5 Отговор
    Румъния в момента има икономика по-голяма от всеки федерален окръг в Раша , с изключение на Москва !! И продължава да я увеличава с темпове непосилни за путинландия !!
  • 17 Nemo

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Сега администрацията е в пъти по голяма.
    Проверимо е..

    Коментиран от #30

  • 18 Да ама не

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "да да":

    Говорим за връзката дълголетие - храна, а що се отнася до духовния живот, едва ли си имал повече хоризонти от мен. А безспорно трябва да се съгласиш, че не е приятно да си угаждаш с театър или концерт и същевременно да мислиш за болежките си. При това какви спектакли и гастроли имаше...Впрочем, гледай си Азис и "Като две храчки Ковидки" - няма да ти преча!
  • 19 някой

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Ей, тези банани само в устата ви. Нямало било банани. Де и сега да нямаше банани, но всичко друго да беше истинско и чисто както тогава.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Във възраста между 63-66 г се МРЕ ЯКО!Тоа е установено от статисиката и това е дало ТОН на бюроклатите да измислят начин а получат без да дадат!!!
  • 21 Как по дълго

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    През социализма сме били с по-дълго продължение на живота и след Япония по столетници. България е някакъв невиждан парадокс. Вместо на пред, ние гоним африканските нации. Звучи невероятно, но е факт и готвачката от Мастършеф го казваше.

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 селянин

    9 1 Отговор
    Не знам колко е истинска храната , но ме пращаха за хляб (бял) и докато се прибера изяждах половината-толкова беше хубав и топъл.НЕ се напълняваше защото се правеше от хлебна пшеница , а не като сега от фуражна . Тогава дебели хора бяха по скоро изключение .Нямаше банани и кока -кола , имаше обаче , етър, сайдер, пепси, швепс , и много други .Дори си спомням ,че кренвиршите бяха от месо .Живот без пластмаса (всичко беше стъкло) и без ГМО

    Коментиран от #29, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 324

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Как ли оцеляхме без банани малииий? Интересно по времето на царО дето го превъзнасят преди 44 години какви банани са лапали? Нямам спомен дрда ми да е ял ама доживя до 92 години и без банани, защото е ялидтинка храна а не изгъзиците на капитализма. По голяма част от живота му е минал по времето на "отвратни"я соц и не не е живял на село.
  • 27 Като си неук

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "1234":

    Това е завинаги, поне в този живот! Бехай
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 324

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "селянин":

    Само се чудя тези хора нямат ли родители, или баби и дядовци, та да им кажат каква е била храната тогава!
  • 30 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Nemo":

    И какво от това ?? Само НАП струва колкото цялата "администрация" на тато !! Ти помниш ли какви "данъчни" имаше тогава ?? Писарушки на отчет пред партийния секретар и ДС !! Митничарите същата работа !! Да могат да ги пращат на който "много знае и приказва" !! За другите да не говорим, не можеха си плати тока на "ведомствата" от приходите !!
  • 31 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Как по дълго":

    Тия простотии къде ти ги казаха ?? На Позитано или в руското посолство ?? Хахахахха !! Не се излагай да ги повтаряш пред хора , че остави бъзика , може бой да си изкараш някъде !! Има хиляда места в нета . където може да провериш , че ЛЪЖЕШ като дърт циганин !!
  • 32 еййй

    1 3 Отговор
    Тук само пенсионирани смарангясани зелени чорапи и омазани милиционерски фуражки цял живот работили срещу България и българите в полза на чужда държава с носталгия по социализЪма.
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "селянин":

    И аз си го спомням...Този хляб!!От селската фурна докато бях при Баба и Дядо!Единствен шанс е да се започне Самозадоволяване,от Хляб до масло!!!За н-ти път докато бях в германия купувах тяхно масло 1,5 ако е в намаление 1,3 евро!Има голяма разлика от маслото там и същото масло тук.........С Доматите е също със сиренето.......Включително и Лекарите бяха лекари и можеше да не заключваш докато спиш....Сега най голям враг на ЧОвека е Държавата....Преди за Децата имаше ДВорец на пионерите,където се занимаваха без родителите им да си изтръскват джобовете за ......Сега само Децата на богати родители могат да се развиват в областа на изкуство и спорт!За бедните-слугинаж!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гот

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ти във ред ли си, сега ще ги обиждаме ли ? Да не ги е ''боцкал'' луд ..... Те просто искат, само да работят колкото се може и по-малко и по леко и да взимат колкото се може повече от мъжете !!!
  • 36 колчо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Да ти е...ба и бананите
  • 37 Пенсионер

    2 0 Отговор
    По важното е ,че сега има БАНАНИ - смех,затова ще работите за едното ядене и да си платите тока по 12 -25ч.
Новини по държави: