Last news in Fakti

3 Юни, 2021 18:45 2 125 17

ЕК обеща надеждна и сигурна цифрова самоличност за всички европейци

  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • европейци-
  • цифрова самоличност-
  • рамка-
  • сигурност

Европейската рамка за цифрова самоличност ще бъде на разположение на всеки, който желае да я използва

ЕК обеща надеждна и сигурна цифрова самоличност за всички европейци - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия предложи рамка за европейска цифрова самоличност, която ще бъде достъпна за всички граждани на ЕС, пребиваващи в ЕС лица и предприятия в ЕС. Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите европейски портфейли за цифрова самоличност с натискането на един бутон на телефона си. Те ще имат достъп до онлайн услуги чрез своята национална цифрова идентификация, която ще се признава в цяла Европа. Най-големите платформи ще бъдат задължени да приемат европейските портфейли за цифрова самоличност по искане на ползвателя, например като доказателство за неговата възраст. Използването на европейския портфейл за цифрова самоличност винаги ще бъде по избор на потребителя.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Европейската цифрова самоличност ще ни позволи във всяка държава членка да се чувстваме като у дома си — без да имаме допълнителни разходи и срещайки по-малко пречки, независимо дали наемаме апартамент или откриваме банкова сметка извън държавата, от която произхождаме. И ще можем да правим това по сигурен и прозрачен начин, като решаваме сами каква информация и с кого и с каква цел искаме да споделим за себе си. Това е уникална възможност за всички нас да изпитаме какво означава да живеем в Европа и да бъдем европейци.“

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Гражданите на ЕС очакват не само високо равнище на сигурност, но и удобство, независимо дали работят с националните администрации, например при подаването на данъчна декларация, или се регистрират в европейски университет, където се нуждаят от официална идентификация. Европейските портфейли за цифрова самоличност предлагат нова възможност на гражданите да съхраняват и използват данни за всички видове услуги — от проверките на летището до наемането на автомобил. Тук става въпрос за това да се предостави европейски избор на потребителите. Нашите европейски дружества, големи и малки, също ще имат полза от тази цифрова самоличност, ще могат да предлагат широк набор от нови услуги, тъй като с предложението се предоставя решение за сигурни и надеждни услуги за идентификация.“

Европейска рамка за цифрова самоличност

Съгласно новия регламент държавите членки ще предлагат на гражданите и предприятията цифрови портфейли, които ще могат да свържат техните национални цифрови самоличности с данни за други лични характеристики (напр. свидетелство за управление на МПС, дипломи, банкова сметка). Тези портфейли могат да бъдат предоставяни от публични органи или от частни субекти, които се признават от съответната държава членка.

Новите европейски портфейли за цифрова самоличност ще дадат възможност на всички европейци да получават достъп до услуги онлайн, без да се налага да използват частни методи за идентификация или да споделят излишно лични данни. С това решение те ще имат пълен контрол върху данните, които споделят.

Европейска рамка за цифрова самоличност:

- ще бъде на разположение на всеки, който желае да я използва: всички граждани на ЕС и пребиваващи в Съюза лица и всички предприятия в Съюза, желаещи да използват европейската цифрова самоличност, ще могат да направят това;

- ще се използва широко: европейските портфейли за цифрова самоличност ще могат да се използват широко или като начин за идентифициране на ползвателите, или за доказване на някои техни лични характеристики, с цел да им се предостави достъп до публични и частни цифрови услуги в целия Съюз.

- ще предостави на ползвателите контрола върху техните данни: европейските портфейли за цифрова самоличност ще позволят на хората да избират кои ключови елементи на своята самоличност, данни и удостоверения да споделят с трети страни и да проследяват използването им. Контролът от страна на ползвателя гарантира, че ще се споделя само информация, която трябва да бъде споделена.

За да се превърне това в реалност възможно най-скоро, предложението е придружено от препоръка. Комисията приканва държавите членки да създадат общ инструментариум до септември 2022 г., като започнат необходимата подготвителна работа незабавно. Този инструментариум следва да включва техническата архитектура, стандарти и насоки за най-добри практики.

Следващи стъпки

Успоредно със законодателния процес Комисията ще работи с държавите членки и частния сектор по техническите аспекти на европейската цифрова самоличност. Комисията ще подкрепи прилагането на европейската рамка за цифрова самоличност чрез програмата „Цифрова Европа“, а много държави членки са предвидили проекти за прилагането на решения за електронно управление, включително на европейската цифрова самоличност в своите национални планове в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Контекст

В Цифровия компас на Комисията за 2030 г. се определят редица общи и етапни цели, чието постигане ще бъде подпомогнато от европейската цифрова самоличност. Например до 2030 г. всички основни обществени услуги следва да бъдат достъпни онлайн, а всички граждани ще имат достъп до електронни медицински досиета, като 80 % от гражданите следва да използват електронни решения за доказване на самоличност (eID).

За тази инициатива Комисията надгражда върху съществуващата трансгранична правна рамка за надеждни цифрови самоличности — европейската инициатива за електронна идентификация и удостоверителни услуги (Регламент относно електронната идентификация и удостоверителните услуги). Приета през 2014 г., тя предоставя основата за трансгранична електронна идентификация, удостоверяване на автентичност и сертифициране на уебсайтове в рамките на ЕС. Около 60 % от европейците вече могат да се възползват от настоящата система. Няма обаче изискване към държавите членки да разработят национална цифрова самоличност и да я направят оперативно съвместима с разработените от други държави членки решения, което води до големи различия между държавите. С настоящото предложение се премахват тези недостатъци, като се подобрява ефективността на рамката и се разширяват ползите от нея върху частния сектор и мобилната употреба.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    33 0 Отговор
    БЪРЗАТ.....ХАЙДЕ, ОЦЕЛЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ТОТАЛНО РОБОТИЗИРАНИ....ХОРА, НЕ БЪДЕТЕ ГОВЕДА...
  • 2 ЕГН

    9 5 Отговор
    за всички от ЕС , на много пътуващи с фалшиви и различни паспорти всеки път "по бизнес" бая ще им се стъжни !
  • 3 ЧИПиране ЕС

    29 0 Отговор
    Колкото и "зелените сертификати", "ваксините" и пр. са по избор!? Уж ама не съвсем е питайте напр. горките глупави гърци! Чип по желание, как ви звучи?
  • 4 гост

    23 0 Отговор
    То почти кат чипиндек бре ?
  • 5 Счупи тъпомера

    29 0 Отговор
    Надеждна и сигурна са синоними, но никак не се връзват с цифрова.
  • 6 DW-пропаганден машинен

    30 0 Отговор
    Идните дни очаквайте по 10 статий дневно от DW, "колко е хубаво да си електронна самоличност", "защо е добре да си електринна самоличност", "какви ползи от екектронната самоличност" и т.н. и "Ваксинираната електронна самоличност новият господар на света"!

    Коментиран от #8

  • 7 Ахахха

    10 2 Отговор
    Надеждна?! Нямате шанс!
  • 8 Чипиран

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "DW-пропаганден машинен":

    Очаквам да свържат чиповете от ваксината ми с банката асап
  • 9 GENOCID

    36 0 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗА КАВО БЕШЕ ЛЪЖАТА КОРОНА?АГЕНДА 2030 ЦИФРОВ КОНЦЛАГЕР !КАТО ИЗЕММАТ И КЕША КРАЙ С ВАС СТАДНИ .ПРЕДСТАВЯТ ВИ ГО КАТО МНОГО КРАСИВО И ХУБАВО УЛЕСНЕНО ЦИФРОВИЯ КОНЦЛАГЕР НАЙ ТЕЖКАТА ДИКТАТУРА ФЕОДАЛИЗЪМ И КРЕПОСТНИЧЕСТВО КЛАУС ШВАБ КАЗА КОЛКО ЩАСТЛИВИ ЩЕ БЪДЕТЕ КОГАТО НЯМАТЕ СОБСТВЕНОСТ СЪБУЖДАЙ СЕ!

    Коментиран от #13

  • 10 Пръц

    26 0 Отговор
    Може да прочетете “Животинска ферма “на Оруел в свободното си време.Там е описано почти всичко.

    Коментиран от #11

  • 11 Варненец

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Има и филм, за последователите на тиквата :)
  • 12 Така така.....

    14 0 Отговор
    Намордници, електронни нашийници, 24 часов камерен КОНТРОЛ, виртуални пари под контрол винаги на падара - на тоя фон скоро ще си спомнят с носталгия за СССР все повече..........
  • 13 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "GENOCID":

    Ще се реализира, защото повечето ще се втурнат да се регистрират за тази цифрова самоличност- как звучи ... модерно . Но на практика няма смисъл да се бърза, защото новите електронни лични карти представляват точно тази цифрова личност, с чип и отпечатъци от пръстите. Допълнително който иска може да поиска един код ( в европейските страни се издава от пощите и от компаниите за телекомуникации ), който код да представлява пасуорд, с който да влизате онлайн във всички сайтове където имате профил, така ще помните само една парола.

    Коментиран от #14

  • 14 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Иване, приятелю колкото по-малко неща помниш толкова по-малко неща знаеш....сещаш ли се как се обуначват хората ...и имаш нужда все повече и повече от "външна" памет и губиш своята т, е. личното знание и познание,което те прави зависим от това което ти предоставя "външната "памет"....а сега радвай се че ще помниш само еда парола...скоро няма да помниш нищо

    Коментиран от #15

  • 15 Точно така........

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    И без това инфантилното население в ЕС ще го свалят още по надолу - говорим вече за детската градина и с намордник по команда!.......
  • 16 hmhmhm

    3 0 Отговор
    кравите ги слушат когато си искат - тия ми говорят за цифрова сигурност
  • 17 Гунчо

    0 0 Отговор
    Добре дошли в матрицата!