4 Юни, 2021 18:16 1 789 5

ЕС предлага силен многостранен търговски отговор на пандемията

  • ек-
  • ес-
  • коронавирус-
  • отговор-
  • пандемия-
  • търговия-
  • план-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ваксини

Пандемията е все още сред нас и не можем се задоволим с постигнатото. Трябва спешно да насочим вниманието си към предложенията, с които се ускорява разпределението на ваксините.

ЕС предлага силен многостранен търговски отговор на пандемията  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз представи своето предложение, с което се стреми към ангажимент от страна на членовете на Световната търговска организация (СТО) за многостранен търговски план за действие с цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 и гарантиране на всеобщ и справедлив достъп до тях. С предложението до СТО, разделено в две съобщения, ЕС подчертава централната роля на СТО в отговора на пандемията от COVID-19 и настойчиво приканва останалите членове на СТО да постигнат съгласие по набор от ангажименти, включително относно правата върху интелектуална собственост.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: "ЕС показва активно солидарност със света още от началото на пандемията. Европейският съюз разреши износа на около половината от общото количество ваксини, произведени в Европа. Нашата непосредствена и неотложна цел е да гарантираме равнопоставен достъп за държавите с ниски и средни доходи и да споделяме ваксините по-голям мащаб и по-бързо. И ние продължаваме да подпомагаме увеличаването на производството. ЕС предлага конкретни решения в краткосрочен и средносрочен план, за да се гарантира всеобщ достъп на приемливи цени. Очаквам с нетърпение следващата седмица да обсъдим с ръководителите на държавите от Г-7 начините за постигане на тази цел. Отвъд сегашната криза е важно да гарантираме световната готовност за посрещане на бъдещи пандемии, като диверсифицираме производството, така че да не е съсредоточено само в малък брой държави, и като засилим устойчивостта на здравната инфраструктура в най-слаборазвитите държави".

Изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви: "Пандемията е все още сред нас и не можем се задоволим с постигнатото. Трябва спешно да насочим вниманието си към предложенията, с които се ускорява разпределението на ваксините срещу COVID-19 по целия свят при равнопоставени условия. В това отношение един силен многостранен търговски отговор би могъл да даде значителен тласък в борбата срещу COVID-19. На практика основният проблем понастоящем е свързан с липсата на достатъчно производствен капацитет за бързо производство на необходимите количества. Целта ни трябва да е да осигурим всеки наличен и подходящ производствен капацитет навсякъде по света да се използва за производството на ваксини срещу COVID-19".

Повече за предложението на ЕС

ЕС призовава правителствата:

- да гарантират, че ваксините и лекарствата срещу COVID-19, както и компонентите за тях свободно преминават през границите;

- да насърчават производителите да разширяват своето производство, като същевременно се гарантира, че най-нуждаещите се от ваксини държави ги получават на достъпна цена и

- да улесняват използването на принудително лицензиране в рамките на съществуващото Споразумение на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС). Споразумението ТРИПС вече предвижда тази възможност за гъвкавост — легитимен инструмент по време на пандемията, който може да се използва бързо при необходимост.

С първия елемент се цели да се намали прибягването до ограничения на износа и да се запазят отворени веригите на доставки. Държавите — производителки на ваксини, следва да са готови да изнасят справедлив дял от вътрешното си производство. Веригите на доставки са тясно свързани помежду си и не бива да се прекъсват. Освен това ЕС смята, че доставките за механизма COVAX никога не бива да се ограничават и че не трябва да има мерки, възпрепятстващи търговията с материали, необходими за производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

С втория елемент се отправя призив към правителствата да подкрепят и да насърчават настойчиво производителите и разработчиците на ваксини да разширяват производството и да гарантират доставките на ваксини на приемливи цени за държавите с ниски и средни доходи. Тези действия биха могли да включват лицензионни споразумения, споделяне на опит, диференцирано ценообразуване, в това число продажби с нестопанска цел за държави с ниски доходи, производство по договор и нови инвестиции в производствени съоръжения в развиващите се държави. ЕС очаква всички производители и разработчици на ваксини да поемат конкретни ангажименти за увеличаване на доставките за уязвимите развиващи се държави. В това отношение ЕС приветства ангажимента на дружества като BioNTech и Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna, които вече се ангажираха да доставят 1,3 милиарда дози тази година на държавите с ниски доходи, без да формират печалба, а на държавите със средни доходи — на по-ниски цени.

С третия елемент, касаещ интелектуалната собственост, се определя, че доброволните лицензи са най-ефективният инструмент за улесняване на разширяването на производството и споделянето на опит. При липсата на доброволно сътрудничество принудителните лицензи, с които правителство предоставя целеви лиценз, даващ право на желаещ производител да произвежда ваксина без съгласието на патентопритежателя, са легитимно средство в условията на пандемия. ЕС смята, че всички членове на СТО следва да са готови:

- да се съгласят, че пандемията от COVID-19 е извънредно обстоятелство, изискващо спешни мерки на национално равнище, и че изискването за водене на преговори с носителя на правата може да бъде законно отменено, когато това е необходимо;

- да подкрепят производителите, които са готови да произвеждат ваксини и/или средства за лечение на приемливи цени по силата на принудителен лиценз, така че размерът на възнаграждението, заплащано от производителя на патентопритежателя, да е съобразен с тези достъпни цени;

- да приемат, че принудителният лиценз би могъл да обхваща всеки износ, предназначен за държави, които не разполагат с производствен капацитет, включително чрез механизма COVAX.

ЕС представя също така специално съобщение относно интелектуалната собственост на вниманието на органа на СТО, отговарящ за прилагането на Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (Съвета по ТРИПС). В него ЕС предоставя повече подробности и пояснява всяка от трите точки с оглед на интелектуалната собственост, като ги свързва с конкретните разпоредби в Споразумението ТРИПС. Колкото до предложената от няколко членове на СТО широкообхватна дерогация, Европейската комисия — макар и да е готова да обсъди всеки вариант, който ще позволи да се сложи възможно най-бързо край на пандемията — не е убедена, че това би осигурило най-добрия незабавен отговор за постигане на целта за най-широко и навременно разпространение на ваксините срещу COVID-19, от което светът се нуждае спешно. Днешните предложения са насочени към постигането на тази цел по бърз и ефективен начин.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    9 0 Отговор
    Тези трябва само наредени до Стената и до там!!!
  • 2 Въпрос

    3 0 Отговор
    "многостранен" или "много странен"?
  • 3 Присмехулко

    5 0 Отговор
    Голям гей на снимката няма що
  • 4 SPQR

    8 0 Отговор
    Някой да ми даде инфо къде е посочено, че ВЕЧЕ има ваксини срещу птичи грип, свински грип и хиф /"братчета" на ковид19/? :D
  • 5 Георги

    3 0 Отговор
    Представете си един сценарий: Производителят на ваксини произвежда продукт, запазена марка с право на интелектуална собственост. Ако във ваксината има съставки, които се считат за продукт запазена марка и този продукт влезе във вашия организъм, вие ставате собственост на производителя на продукта. При положение че сте подписали информирано съгласие, без да знаете всички точки и подточки от договора, който държавата е подписала с производителя, за сега остават много въпроси без отговор.