Last news in Fakti

4 Юни, 2021 20:05 2 639 36

"Либерасион": Владимир Путин или политиката на изгорената земя

  • единна русия-
  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • алексей навални

Наближаващите парламентарни избори очевидно подтикнаха Кремъл да "почисти" всяка опозиция, която не е под контрол и не е одобрена

"Либерасион": Владимир Путин или политиката на изгорената земя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Три месеца преди парламентарните избори в Русия се засилват репресиите срещу всичко, което наподобява отблизо или отдалечено умерената или твърда опозиция на партията на Владимир Путин, пише московският кореспондент на "Либерасион" Лео Видал-Жиро.

Бившият руски депутат и водещ член на антикремълската опозиция Дмитрий Гудков беше арестуван и задържан под стража за два месеца. Това е вторият арест за три дни: на 31 май Андрей Пивоваров , бивш директор на неправителствена неправителствена организация "Отворена Русия", финансирана от лидера на опозицията в изгнание Михаил Ходорковски, беше арестуван в Санкт Петербург малко преди самолетът му да замине за Варшава.

Дмитрий Гудков е умерен политик. Той беше член на партиите" Справедлива Русия "и" Яблоко ", две така наречени "системни" партии, тоест допуснати от държавата да участват в руската политическа игра.

Наблюдателят Олег Кашин в анализ, публикуван на уебсайта на Републиката, пише, че Дмитрий Гудков никога не е бил обявяван за враг на държавата, а напротив, винаги е бил на ръба на това, което Кремъл счита за приемлива опозиция.

Сигналът е тревожен: кръгът на репресиите сега се разширява далеч отвъд границите на поддръжниците и организацията на Алексей Навални. Наближаващите парламентарни избори очевидно подтикна и Кремъл да почисти всяка опозиция, която не е под контрол и не е одобрена.

След унищожаването на две големи опозиционни мрежи и резерв от активисти, които бяха "Отворена Русия" и мрежите на Алексей Навални, време е да неутрализира всеки човек или организация, която през последните години проявява поне известна симпатия към несистемна опозиция.

Територията на потискане се разширява радикално и целите са всичко, което се възприема от властите като форма на антирежимно поведение, индивидуално или институционално.

Антирежимното поведение няма организация, лидери, пълна координация, но може да бъде класифицирано в три основни форми.

Първата е публична критика: публикации, харесвания, ретуити, критика и това се отнася както за обикновените хора, така и за медиите, журналистите, експертите, културните дейци и, разбира се, за политиците и защитниците на правата на човека. Второто е протестно политическо участие: в протести и всякакви действия и събития И третото, може би най-страшното, е непризнаването на определен набор от "политически ценности": "обида" към ветераните, "неуважение към властите" (властите се превърнаха в "духовна връзка"), сравнявайки СССР с нацистка Германия.

Политиката на руската държава за потискане на несистемната опозиция сега се трансформира в мащабна, всеобхватна, като правило обезличавана кампания срещу всички форми на проява на антирежимни настроения, отбелязва политологът Татяна Становая.

Очевидно целта е да се гарантира, че планираната широка подкрепа за партията на Владимир Путин" Единна Русия "на изборите през септември не може да бъде осуетена от последното оръжие на опонентите на Кремъл," интелигентен вот ", който насърчава техните привърженици да се концентрират масово и последователно техните гласове в полза на кандидата в най-добра позиция да надмине кандидата на "Единна Русия".

Методът се оказа много ефективен, през последните години той вече промени хода на няколко местни избора. Но ако всички потенциални кандидати бъдат затворени, тогава дори "умно гласуване" няма да има кой да подкрепи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛИБЕРАСИОН!!!

    28 5 Отговор
    КАТО СИ ПЕЕШ ПЕНКЕ ЛЕ КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША!!
  • 2 Сталин

    44 8 Отговор
    Така и трябва да бъде! Русия винаги е била силна само когато има силна, еднолична власта - от Иван Грозни та до днес!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Ленин

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Само дето умря сам като куче в разцвета на репресивните си сили.
  • 4 Рико

    6 40 Отговор
    Путин е в паника. Вътре стяга в ръцете си всичко; навън размахва ръце хаотично. Този трябва да бъде спрян - и вътре, и навън.
  • 5 Рико

    9 40 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Русия никога не е била силна. Митове безспирно повтаряни от Кремъл са това. От Москва никога нищо не е зависело.

    Коментиран от #7, #18, #28

  • 6 GnG

    38 3 Отговор
    Съвсем ПРАВИЛНО е, финансираните от чужбина организации, медии и журналисти, трябва да се обявяват за ЧУЖДЕСТРАННИ АГЕНТИ !
  • 7 гешаков

    8 30 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Силна е Раша да потиска крепостните си селяни.Навън са мишоци.

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хан Ко Брат

    31 3 Отговор
    Колкото и да ви се иска, няма да сложите ръка върху част от природните богатства на Русия. Тъй като военно ви е повече от ясно, че това е = на самоубийство ( това не е Ирак, то вие и в Афганистан се 💩 де) залагате си на подмолната стара рецепта- спонсориране на опозиции и налагане на санкции. Стигнахте до там, че да пречите и на търговски отношения ( това ли е пазарната икономика и демокрацията ни мръсни 🐂) на ваши пудели като Германия ( СП2) и след като и там ударихте на камък, ви остана само едно нещо от всичките ви 💩ни трикове- да си пишете. Е а пишете си.

    Коментиран от #11

  • 10 ужас

    32 3 Отговор
    Това, за което говорите не е опозиция. Това е финансирана от запада шайка терористи. Отдавна трябваше да г ликвидират. И сега не е късно.

    Коментиран от #13

  • 11 русофилистик

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "Хан Ко Брат":

    Ханко вие джендър ли сте,или с разстройство?Или и двете!

    Коментиран от #14, #20, #23

  • 12 казах

    19 1 Отговор
    Какво е твърда ръка в Русия прозападните либерали ще разберат при наследника на Путин. Сега се разиграват детски приказки.

    Коментиран от #15

  • 13 Гео Милев

    5 24 Отговор

    До коментар #10 от "ужас":

    Нека само руските шпиони да миткат навсякъде и ако може никой да не ги пипа.Само че ги изритват като мръсни котета.Евала на Полша и Чехия!

    Коментиран от #22

  • 14 Хан Ко Брат

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "русофилистик":

    Аз съм баща ти. Ти си ми жената. Ще те любя и няма да ти дам са пъшкаш. Загази го много здраво. А синът ти любов моя от първия ти брак е точно копие на Кончита Вурст и понякога пише от твое име тук. Сега тили си Кончито или е майка ти?

    Коментиран от #19

  • 15 путин

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "казах":

    Казахте ли нещо,или се оригнахте?
  • 16 РУССКИЙ AMERICAN

    4 19 Отговор

    До коментар #7 от "гешаков":

    Напълно си прав но русофилня куха болна не ти вярва щото си обичат соца и дълбока мужикландия на лилипуткин ботоксовото джудже на токчета от Кремълската кохорта.😁😁😁 ЧЕРВЕНАТА прокълната КОЧИНА Рашка клекна от американските санкции 😁😁😁😁

    Коментиран от #24

  • 17 Мародер

    11 2 Отговор
    гешаков, Ленин и Рико е един адрес! Родени за да плюят защото не са кадърни за нищо.

    Коментиран от #29

  • 18 Сталин

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Руските гренадири са си поили конете цели 4 години на Сена в Париж. Аман от тъпи русофоби тук....

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хан Ко Брат

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "русофилистик":

    И само да ти вметна, че до преди 15на години ако кажеше нещо против САЩ щях да поискам да ти избия зъбките. Да, но интернета навлезе масово, човек вече можеше да чете и гледа различни неща от промиващите мозъци купени официални телевизии и вестници и за много неща се отвратих. Русия че има грехове има, но далеч не е това което хипарчета като теб вярват щот са го видяли в CNN или на първа страница във в 24 часа. Няма по - голямо зло от САЩ и е така от края на ВСВ.
  • 21 Хан Ко Брат

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "русофилистик":

    Е благодаря, но дай ми с твоята рецепта да си го купя. Офффф, остави. Като чета глупостите ти явно не ти действа. Не искам да си давам парите на вятъра като теб.
  • 22 колибар

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гео Милев":

    А бе тИ знаеш ле кой е Гео Милев? Знаеш ле кой го е утепал, куга и защо? Дека е погребан и како е распознен? Аман от будали...

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гешаков

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "РУССКИЙ AMERICAN":

    Какво ще рече дълбока мужикландия?Руските мужици да се шибат голи в бараките сауни с клонки или с нещо друго?
  • 25 Гео Милев

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "колибар":

    Като не те питат мълчи,колибарска сланино,да не ти заиграе Мечо в колибата.

    Коментиран от #27

  • 26 Ленин

    4 13 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин":

    Аман от нископлатени русофили тук!

    Коментиран от #32

  • 27 колибар

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гео Милев":

    Ела! Чекам тЕ! Ке тЕ тепам кат маче от дирек!

    Коментиран от #31

  • 28 Абе ти

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Болен ли си или си т.п по рождение? Русия не била силна! Не си от тази земя.
  • 29 гешаков

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мародер":

    Мародер,адреса ли те интересува?Ще гризнеш дръвцето,а може и нещо по съществено,като за мародери.
  • 30 РУСИЯ И КИТАЙ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ

    9 0 Отговор
    КОЙТО МОГАТ ДА ОСВОБОДЯТ СВЕТА ОТ ЕВРЕИСКАТА ФИНАНСОВА МАФИЯ..ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛЯТ ДОЛАРА И ЕВРОПЕИСКИЯТ СЪЮЗ ДА СЕ ОБЕДИНИ С ТЯХ..ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ МЕРКЕЛ ГО ЗНАЕ ТОВА!!
  • 31 Гео Милев

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "колибар":

    Оправи си граматиката,направи си клизма и ще дойда.
  • 32 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ленин":

    Аман от неграмотен башибозук заман!

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Грух

    4 0 Отговор
    Да е жив и здрав Владимир Путин !
    Привет, братушки !
  • 35 Олга

    2 0 Отговор
    Да беше опозиция,което е нормално и която е нужна, но това са щабове на чуждо влияние и вмешателство, целта на което сваляне на легитимната власт с незаконни способи, дори въоръжени и, което те и не крият. Лично аз чух на “Эхо Москвы” този открит призив на Навални. Властта до някъде дори изтървала положението и, което застраши сигурността. Добре, че започнали да действат.
    Съществува и друга опасност: при това бездействието на властите срещу прозападната и антидържавна опозиция с цел да разруши държавата, срещу нея може да се опълчи самото население,тъй като отдавна зрее недоволството му срещу тези агресивни 2-3%, финансирани от Запад и може спонтанно да възникнат случаи на саморазправа и сблъсъци, което може да доведе да уличните безредици.
  • 36 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Е, да в САЩ не ги арестуват, а направо ги изгонват от страната като чужди агенти. Сещам се например за Чарлз Чаплин, Жо Дасен и прочие. Формално имат две партии, представляващи различните икономически лобита, а печели обикновенно този, който извади най- много мангизи за контрол на медии и кампании. Официално президентския пост в САЩ струва някъде около 3-4 милиарда, като обикновенно след избори нищо не се променя. Най- често на президентският пост се инсталират малоумници, олигофрени и първи братовчеди на Алцхаймер. После се чудят що Путин ги прави хардауш с 10 пъти по-малък военен бюджет!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания