Last news in Fakti

10 Юни, 2021 14:11 1 717 12

Над 1000 арестувани в Китай за пране на пари чрез виртуални валути

  • пране на пари-
  • криптовалути-
  • арестувани-
  • биткойн-
  • търговия

Страната забрани търговията с криптовалути през 2019 г. и все повече затяга ограниченията за добив на биткойни

Над 1000 арестувани в Китай за пране на пари чрез виртуални валути - 1
Снимка: Shutterstock

В Китай са арестувани повече от хиляда души за използване на печалбите от престъпления за закупуване на криптовалути, заявиха служители на службите за сигурност, предаде АФП.

Мините за биткойни в страната захранват близо 80 процента от световната търговия с криптовалути, въпреки че търгуването с този вид средства в Китай е забранено.

Длъжностните лица започнаха да гледат под лупа „копачите” на криптовалута, за да предотвратят спекулациите и да спрат прането на престъпни доходи.

Китайската полиция разби мрежа от 1100 души, замесени в пране на пари чрез закупуване на криптовалути, се казва в изявление на министерството на обществената сигурност.

Перачите начисляват комисионна на клиентите за конвертиране на нелегални приходи във виртуални валути чрез крипто борси, заяви министерството, без да очертава размера на съответните пари.

Китай забрани търговията с криптовалути през 2019 г. и все повече затяга ограниченията за добив на биткойни. През април северният регион на Вътрешна Монголия затвори всички свои мини за криптовалута поради проблеми с огромното потребление на енергия.

Регионът представляваше осем процента от изчислителната мощност, необходима за стартиране на глобалната блокчейн - набор от онлайн счетоводни книги за записване на биткойн транзакции. Това е по-високо от количеството изчислителна мощност, използвана за блокчейн в целите САЩ.

Северозападната провинция Цинхай обяви подобна забрана за копаене на криптовалути в сряда, но няма данни за размера на операциите в региона.

Стойностите на биткойните се срина през май на фона на предупреждение от Пекин към инвеститорите срещу спекулативна търговия с криптовалути. Китай е в разгара на широкообхватно регулиране на своя компютърния финансов сектор, чиито най-големи играчи бяха засегнати с големи глоби, след като бяха признати за виновни за монополни практики.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехх

    5 3 Отговор
    Вдигане на пушилка. Ако са можели да забранят криптото - сто пъти да са го направили. Впрочем то никога не е позволявано, че да го забрани някой. Най-много да стреснат невежите, които си нямат и представа от блокчейн технологии, ама те и без друго нямат пари.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Стадиона

    3 1 Отговор
    Ще има масова пукотевица на стадиона.
  • 3 РЗС

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хехх":

    нещо си объркан, да ти обясня. Криптото може да бъде баннато и то изключително елементарно. Нужно е само 4 държави в света да го баннат и ще се върне на цената която започна - стотинки. Биткойна не е непроследим най-малкото. Другото е да ударят крипто борсите, повечето имат KYC, а скоро може да стане задължително за всички такива. Може да си го разменяте помежду си, но без борсите криптото е приключило. Баннат ли майнинга, кажи сбогом на криптото завинаги. Не е трудно, просто е въпрос на време. Друга заплаха за биткойна е квантовия компютър, който е на едни 5-10 години от момента в който ще направят 51% атака на биткойна с такъв и пак заминава в небитието. Това, което има бъдеще е самата блокчейн технология, която не зависи от криптото.

    Коментиран от #5

  • 4 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Китайски мащаби. Имам подозрението, че някои от тях ще трябва да си платят и куршума за разстрела.
  • 5 Хехх

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "РЗС":

    Тъй, тъй, вярвай си! Квантовият компютър може единствено да помогне да бъдат "изкопани" по-бързо последните 5% биткойни, които остават. Е, може и да хакне портфейла на някой и друг ламер, като теб. Виж, хартия в касата малко трудно ще хакне, а потребителите на криптовалута са предостатъчен брой, че да си имат собствена независима икономика с размерите на китайската. И следващия път, като стане няколко цента биткойна, да си знаеш, че не той е поевтинял, а доларът се е надул като балон, понеже е твърде волатилен спрямо койна. ;)
  • 6 Програмист

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хехх":

    Крипто валутите са една голяма пирамида защото е заложено все по-малко да се добива със все повече вложени ресурси. Но тъкмо копаенето поддържа блокчейна а като стане неефективно (а то е заложено да стане такова) все повече от копачите ще се откажат а от това няма да има кои да поддържа блокчейна а няма ли блокчейн няма и криптовалута.

    Пирамидата ще се сгромоляса както всички пирамиди.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Икономист

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Програмист":

    Тогава заложи на пенсионното, здравното и социалното осигуряване с фиатни пари, понеже никое от тях, нито държавните бюджети са легални схеми Понци (финансови пирамиди). :) В крайна сметка, всеки си шета на акъла.
  • 8 Бате кхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Програмист":

    ... а от това няма да има кои да поддържа блокчейна...

    Ех бате, батеее, кхъ кхъ кхъ. Лично аз ще го поддържам блокчейна, срещу изключително скромното възнаграждение от 0,00001% от всяка транзакция. Ти си смятай! Впрочем, не е лошо да се информираш, колко струва поддържането на фиатната парична система и кой го прави. За тая работа мераклии да искаш. А на оня над тебе дето разправя, че само четири държави трябвало да баннат криптото и то ще изчезне му кажи, че в момента криптото е баннато от всички държави с изключение на една - Салвадор и то от вчера. До две години, поне още десет държави ще се престрашат да го направят официалната си валута, защото иначе ще затънат в дебрите на хиперинфлацията.

    Коментиран от #9

  • 9 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бате кхъ":

    Мда, точно така ще стане. САЩ още не са баннали криптото, когато това стане ще има корекция която ти не си виждал. Аз търгувам с крипто от 2016та година когато биткойна беше 500 долара. Не мисля, че имаш представа какво е криптото въобще. Квантовия компютър както вече казах, не е заплаха за биткойна, защото може да ги изкопае останалите неизкопани биткойни, а е заплаха, защото е милиони пъти по-бърз от копачите и може да направи 51% атака на който и да е порфейл, което само по себе си обезмисля съществуването на биткойна, защото няма защита. За какво ми е да ти копая биткойните, като мога да ти ги взема от портфейла? А познай на кой портфейла ще е първия да се разбие... ММДАА точно така на самия Сатоши със над милион биткойна. Има ли смисъл да ти обяснявам когато това стане какъв скандал ще изгърми. Между другото на никоя институция не й трябва биткойн, който не може да управлява и е зависима от емоциите на такива като тебе? Всяка мулти милионна институция може да си направи свои койн, капиш мистър незнание? Ако искаш да ти покажа колко биткойна съм прехвърлил от 2016та до сега, да не си изтървеш азбуката само а? Схемата е да търгуваш крипто докато може, теглиш печалбите в брой или обръщаш в бондове на борсата, само да държиш е рядко голяма грешка. има достатъчно инфо и клипове в тубата за квантовия компютър и биткойна.

    Коментиран от #10

  • 10 БЗНС

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЗС":

    Брей, много страшен тоя квантов компютър бе! Дали няма да изплющи първо обикновените банкови сметки, че както над 90% от фиатните пари са електронни, ще минат години преди някой да се усети, как си ги е емитирал от нищото. Тук биткойна пак печели, защото е с фиксирана бройка. Спокойно приятел, устойчиво на квантов компютър криптиране сме измислили преди хилядолетия, а компютъра още го чакаме.

    Коментиран от #11

  • 11 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "БЗНС":

    а стига се излага вече. Парите в банките са застраховани и дорите самите държави имат гарантиран фонд. Биткойн няма такива неща, хакват ти портфейла и си до там. Между другото фиатните пари са гарантирани от суверенитета на съответната държава, а биткойна е силно зависим от копачите, от които близо 70% са в китай. ако си направят един картел, могат да мърдат цената както им харесва. Ако още не си разбрал криптото се ползва за спекулация, и е силно манипулирано, най-малкото от тедър. Само хора които търгуват със крипто на най-големите борси като мен, знаят колко измислен е логбука и как съм имал затруднения да продам 2 биткойна 2 часа на койнбеис про, затова мълчете по-добре. ако си намазал добре, ако ще ми го хвалиш, по-добре мълчи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания