10 Юни, 2021 20:30 1 260 23

Обявиха за екстремистки три организации, свързвани с Навални

  • алексей навални-
  • нпо-
  • русия-
  • владимир путин-
  • опозиция-
  • протести

Това решение ще има дълготрайни последствия за руското гражданско общество

Обявиха за екстремистки три организации, свързвани с Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Московският градски съд обяви за екстремистки три свързани с опозиционера Алексей Навални неправителствени организации, предаде БНР.

Съдът удовлетвори искането на прокуратурата от 16 април, в което се посочва, че Фондът за борба с корупцията, Щабовете на Навални и Фондът за защита на гражданските права „създават условия за дестабилизация на социалната и обществено-политическата ситуация в страната“. В края на април Московският градски съд забрани дейността и на трите организации. Координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков обяви разпускането им, като обясни, че служителите им са заплашени от обвинения в екстремизъм и последващо наказателно преследване.

Междувременно срещу Алексей Навални беше заведено дело за създаване на неправителствена организация, извършваща посегателство върху личността и правата на гражданите. През февруари опозиционерът беше осъден на две и половина години затвор по обвинение в мошеничество. В момента той изтърпява присъдата си в наказателна колония №2 в град Покров във Владимирска област. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел определя решението на Московския градски съд да включи организациите на Алексей Навални в списъка на екстремистките групировки „като най-сериозното до този момент усилие от страна на руското правителство да потисне независимата политическа опозиция и разследванията на корупцията, както и да елиминира влиянието на политическите мрежи на Навални преди изборите за Държавна дума през септември и след това“.

„Това решение ще има дълготрайни последствия за руското гражданско общество, опозицията и критичните гласове“, се казва още в изявлението. В него отново се настоява за незабавното и безусловно освобождаване на Навални и се припомня, че присъдата му е политически мотивирана. Навални е агент на Съединените щати. Това заяви говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова в отговор на американските критики на решението на Русия да обяви за "екстремистки" организациите на руския опозиционер Алексей Навални и така да не допусне негови привърженици да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

По думите ѝ това се доказва от "мигновената" реакция от страна на Държавния департамент - само два часа след оповестяването на решението излиза специалното изявление. "Те проявяват такова политическо усърдие, защото са засегнати хора, контролирани от тях, хора, които бяха подкрепяни от тях политически и по други начини", категорична е Захарова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барчо

    26 3 Отговор
    Внимание, внимание!!! Който не е прочел публикуваната вчера статия с почти идентичния текст в тази да му е ясно, че става въпрос за едно и също, но повторено два пъти. Очаквам тази статия да бъде публикувана регулярно, все едно е нова новина топла, топла. Въпроса е да се отбележи за пореден път демона Путин.
    Да, тези организации са обявени за екстремистки, защото такава е дейността и, независимо от това как и е названието! Екстремизма е противозаконен във всяка една държава по света.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Сульо

    20 3 Отговор
    "Демокрацията" трябва да се изкорени из корен иначе държавите не ги чака добро. Най-добрият "демократ" е мъpтвият "демократ".

    Коментиран от #5, #12, #16

  • 3 ИСТИНА Е

    3 27 Отговор

    До коментар #1 от "барчо":

    Най-голямата лъжа е,
    че кочината Русия е велика държава!

    По-по-най- голямата лъжа е,
    че Путин кaтo ceднe нa гърнeтo в тоалетната,
    крaкaтa му cтигaт дo пода!

    Коментиран от #7, #10

  • 4 GnG

    21 3 Отговор
    Г-н Навални, защо от Германия не замина за северно-американската държава САЩ, за да си живее живота, а ми се върна в Русия, където го очакваше затвор ?!

    Може би трябва да си зададем въпроса, защо в северно-американската държава САЩ, няма ОПОЗИЦИОНЕРИ ?!

    Коментиран от #6, #15

  • 5 Радио Ереван

    3 22 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Преди срещата Путин-Байдън.
    Пoпитaли Рaдиo Eрeвaн:
    -Зaщo oт вcички прeзидeнти,
    нa Путин нaй-мнoгo му миришaт крaкaтa!

    Рaдиo Eрeвaн oтгoвoрилo:
    -Нa Путин, oт вcички прeзидeнти
    нaй-мнoгo му миришaт крaкaтa,
    зaщoтo oт вcички прeзидeнти,
    ca нaй-близкo дo нocът му!
  • 6 СМЕШЕН си ТРОЛЕ

    3 15 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Все едно да питаш, защо Левски си и завърнал в България!
    Защо ли?

    Коментиран от #8, #11, #23

  • 7 Гошо

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА Е":

    А още по голяма ,че СП почват да го пълнят от утре
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Страхул

    2 12 Отговор
    Ленинизм, Сталинизм, Путинизъм е все руският вариант на Хитлеризм..
    Ушанките крадат както технологии, така и идеологии..

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Истината е че си

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА Е":

    Голям търанар,ама много голям простас
  • 11 GnG

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    Вие, явно не правите разлика от борбата за НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ и борбата за власт, на всяка цена, дори това да застраши СУВЕРЕНИТЕТА на държавата ?!

    Навални е финансиран от държава, която нарича Русия ВРАГ !
  • 12 Страхул

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Това е максима за Сульо комуниста-Най-добрият Сульо е мъртвият Сульо....
  • 13 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "барчо":

    Гражданското общество на Русия не желая навални и други предатели на Родината да говори от името на гражданското общество. Никой не им делигира такива права.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Има опозиционери, но те се излежават в "санаториума" Гуантанамо. Лентяи.
  • 16 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Еврейската "демокрация" унищожава държавите по-успешно от комунизма и фашизма взети заедно. Юдейските глобалисти са нашето нещастие.

    Коментиран от #22

  • 17 ARGON

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Страхул":

    Комунизмът го създадоха евреите, а фашизмът го финансира същото проклето племе. Но как соросоидните идиоти и слуги на евреина Сорос (Шварц) да го разберат? Они си рупат ли рупат ...
  • 18 Психо Доктор

    3 1 Отговор
    Дори зад фотошопа на рекламния банер прозира ехидна неискрена натегната усмивка на продажен неудачник който е в капана на интригите на менторите си. А и изобразеното с пръсти "сърце " изглежда като друга част тялото, по точно около таза.
  • 19 Иван

    4 1 Отговор
    Браво на Мария Захарова! Точно казано.
  • 20 Иван

    2 0 Отговор
    На български се казва: Настъпиха ги по мазола.
  • 21 Нахални

    2 0 Отговор
    е "късметлия", лигави се с персонала и "съкилийниците" си, прави се на примадона, надзирателите го пазят да не би някой от колонистите да го обиди, а да го бяха пратили да прокарва пътища през блатата или да копа злато някъде в крайния север или далечния изток, щеше да е умрял и предизвикал "възмущението" на всичкия "демократичен"свят. Късметлия е, защото руснаците спряха да използуват т.нар. "колонии" за тези дейности, но той няма заслуга за това.
  • 22 Страхул

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ARGON":

    Вашето нещастие са мързелът, готованството и некадърността.Като винаги за неуспеха ви са виновни или евреи или шумери, но никога горните ваши вродени качества.
  • 23 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    Първо - Не сравнявайки Левски с навални. Второ - Навални не се върна, а беше върнат, за да си заработи надника
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания