Last news in Fakti

11 Юни, 2021 11:53 3 299 15

Обвинение: Русия дава на Иран сателит за следене на военни цели

  • иран-
  • сащ-
  • русия-
  • сателит

Руски експерти пътуват до Иран тази пролет, за да помогнат за обучение на персонала, който да управлява спътника от новопостроено съоръжение близо до Карадж

Обвинение: Русия дава на Иран сателит за следене на военни цели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия се готви да предостави на Иран усъвършенстван сателит, който да му позволи да проследява потенциални военни цели в Близкия изток и извън него, съобщава Washington Post.

Планът ще достави руски сателит Kanopus-V, оборудван с камера с висока разделителна способност, който може да бъде изстрелян от Русия в рамките на месеци.

Докладът е публикуван дни преди президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин да се срещнат в Женева и докато Иран и САЩ участват в непреки преговори за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г., предназначена да ограничи ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Сателитът ще позволи "непрекъснат мониторинг на съоръжения, вариращи от петролните рафинерии в Персийския залив и израелските военни бази до иракските казарми, в които се намират американски войски", пише медията, цитирайки три неназовани източника - настоящ и бивш американски служител и висш държавен служител от Близкия изток.

Kanopus-V се предлага на пазара за цивилна употреба, лидерите на Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция са направили няколко пътувания до Русия от 2018 г. насам, за да помогнат за договарянето на споразумението.

Руски експерти пътуват до Иран тази пролет, за да помогнат за обучение на персонала, който да управлява спътника от новопостроено съоръжение близо до Карадж, западно от Техеран.

Сателитът ще включва руски хардуер, "включително камера с разделителна способност 1,2 метра - значително подобрение спрямо сегашните възможности на Иран, макар и все още далеч от качеството, постигнато от американските шпионски сателити."

През април 2020 г. Революционната гвардия заяви, че успешно е извела първия орбитален сателит на страната, което е накара държавният секретар на САЩ Майк Помпео да призове Техеран да бъде подведен под отговорност, тъй като смята, че действието е в противоречие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Садам Хюсеин

    68 5 Отговор
    Иран има право да се защитава!
  • 2 лъжа Холокауст

    44 2 Отговор
    И що да не дават?
  • 3 Рошко

    33 3 Отговор
    Мученето да започне сега
  • 4 ФАЩ И ОТАН

    62 1 Отговор
    САЩ И НАТО ОТ ГОДИНИ ,ДЕСЕТИЛЕТИЯ ВЪОРЪЖАВА ИЗРАЕЛ,ТУРЦИЯ И Т.Н. А СЕГА РУСНАЦИТЕ ДАЛИ ЕДИН ОТБРАНИТЕЛЕН САТЕЛИТ И КРАВАРИТЕ И ИЗРАЕЛ ОРЕВАХА СВЕТОВНАТА АРЕНА. АРЕ НЯМА НУЖДА!!! СПОКО!!!
  • 5 Ланс Линк

    39 0 Отговор
    И какъв е проблема-значи за едни може за други не
  • 6 Обвинение

    40 0 Отговор
    САЩ даде атомна бомба на Израел. САЩ дава самолети навсякъде. Ми то е същото. Парите говорят
  • 7 Мухаа,хаа!

    30 0 Отговор
    сащисаните страшно ми напомнят за един постулат от миналото: ... Всяка Линия различна от Линията на Партията е крива!" Все повече поведението на върхушката им наподобява на късния СССР.Седнали са вшейната за бобслей,без тренировки.Въпрос на време,да рухнат тотално.Тръгне ли зелендаша да се вмирише,а той натам се е запътил,онова с разцепването на СССР,ще бъде детски мултфим.При външна задълъжнялост над 34 трилиона и вътрешна задъжнялост ипотечни,строителни,хендж фондове ,общо достигат колосалната сума над 102 трилиона! Това са данни на техните финансови институции.Дълг,по голям от всички недвижими активи на Земята.
  • 8 Бай Манчо

    28 0 Отговор
    Крайно време беше , дори са закъснели - Иран има право да се отбранява .
  • 9 mi6osp

    22 0 Отговор
    Още по-интересни неща продава на Иран Ким Чен Ун - образци и технологии за балистични ракети до 6 000! км. и на хиперзвукови варианти на Циркон до 3 500! км. Ким прави подобни продажби на Алжир и на Венецуела ( из статии в Military Watch). Трябват му пари и нефт.
  • 10 То тъй, ама...

    5 14 Отговор
    Да очакваме и следващата новина - ''Израелски самолети обстрелваха новопостроено съоръжение близо до Карадж''.
  • 11 GnG

    19 2 Отговор
    Що е ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ ?!

    През 1987 г. в Женева се провежда международна конференция посветена на тероризма, която приема декларация определяща, кои ка явленията, определящи една държова ТЕРОРИСТ !

    Държава ТЕРОРИСТ, ли е северно-американската държава САЩ, според приетата в Женева декларация против тероризма ?!
  • 12 1944

    0 10 Отговор
    руския сателит е китайски дрон от али баба.
  • 13 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ТЪПО Е В ИРАН ---В КУБА- БЕ В КУБА - И САЩ ДА ПЛАЩАТ ЗА СОБСТВИННАТА СИ СИГУРНОСТ В НАТУРА !!!!
  • 14 ЯЗЪК

    5 0 Отговор
    КАЗЕХ МУ НА БОЙКО ... ДАЙ ИМ ЕДИН САТЕЛИТ БЕ ТИКВОО - ЕТО СЕГА РУСИЯ НИ ИЗПРЕВАРИХА
  • 15 да не шизофренясате

    0 0 Отговор
    Всичко е много загадъчно със сателити..Гледат ли те или не те гледат...