Last news in Fakti

10 Юни, 2021 15:51 3 529 20

САЩ обсъждат въздушни удари над Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • удари-
  • въздушни удари-
  • ракети-
  • талибани-
  • нато-
  • джо байдън

Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в сблъсъци с талибаните

САЩ обсъждат въздушни удари над Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock

Американските военни обмислят възможността за въздушни удари на територията на Афганистан в случай на заплаха бойците на радикалното движение "Талибан" да вземат Кабул под контрол, се казва в статия в електронната версия на „The New York Times“, съобщава БГНЕС.

Според източниците на изданието измежду длъжностните лица „Пентагонът обмисля да поиска разрешение за предприемане на въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили за сигурност, ако Кабул или друг голям град е под заплаха от превземането от талибаните“. Както се посочва в материала, Американският президент Джо Байдън и неговите ключови помощници вече ясно заявиха, че след предстоящото изтегляне на САЩ от Афганистан Вашингтон ще спре да предоставя въздушна подкрепа на афганистанската армия, освен ако не става дума за нападения на терористични групи, които „могат да навредят на американските интереси“. Според източници, Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в сблъсъци с талибаните.

Според вестника, американските военни сега "активно обсъждат какво могат да направят, ако бързото изтегляне на американските войски би довело до сериозни затруднения от гледна точка на националната сигурност". Като една от възможните препоръки Пентагона предлага да се използват „американски военни самолети или въоръжени безпилотни летателни апарати, които да се намесят в случай на извънредна криза“. Това може да се разглежда като възможност за превземането на Кабул или „обсада, която представлява заплаха за посолствата и гражданите на САЩ и техните съюзници“. Изданието посочва, че ще бъде трудно да се поддържат афганистанските сили от въздуха за дълго време, тъй като се очаква САЩ скоро да напуснат авиобазите си в Афганистан. За да се нанесат въпросните удари, вероятно ще трябва да се използват бази в Персийския залив, отбелязва вестникът.

Във Вашингтон все още няма консенсус относно това как САЩ ще провеждат операции, за да попречат на „Ал Кайда“ и други терористични групи да „възстановят присъствието си в Афганистан“. Освен това, няма окончателно решение как да се гарантира, че западните компании-изпълнители могат да продължат да работят с афганистанската армия. ЦРУ се опитва да намери "нови възможности за събиране на разузнавателни данни в страната и нанасяне на удари по терористи", се казва в доклада. На 14 април Байдън заяви, че е взел решение да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Изтеглянето на американските войски вече започна. Очаква се американският военен контингент да напусне Афганистан до 11 септември. В пика на американската операция през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    6 32 Отговор
    Няма да е лошо да натиснат и ватниците, заедно с нашите русофили!
  • 2 Браво

    5 13 Отговор
    Мачкай талибаните.
  • 3 честен ционист

    27 2 Отговор
    Бе вие сериозно ли си помислихте, че янките ще зарежат маковите полета доброволно.

    Коментиран от #7

  • 4 GnG

    31 2 Отговор
    Северно-американската държава има изключителен опит с БОМБАРДИРОВКИТЕ над СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ !

    Било то Сърбия, Ирак, Сирия, Афганистан и т.н..

    Да не забравяме, че северно-американската държава САЩ е ЕДИНСТВЕНАТА държава, която е използвала ЯДРЕНО оръжие срещу МИРНО НАСЕЛЕНИЕ ( Хирошима и Нагасаки ) !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 животновъд

    26 1 Отговор
    И кого ще бомбардират в Кабул,пак ли деца,магарешки каручки и мотоциклети с кош?

    Коментиран от #8

  • 7 Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не разбира сеама ще им се наложи Те и англичаните не са мислели че ще зарежат Индия ,ама ...
  • 8 GnG

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "животновъд":

    В подкрепа казаното от Вас, можем да си припомним случая с бомбардировката на болницата в Кундуз ( Афганистан ) през 2015 г. !

    "САЩ признаха, че може случайно да са бомбардирали болница в Афганистан" - статия в интернет

    "По последни данни при въздушните удари са били убити девет служители на болницата. 37 души са тежко ранени, предаде Франс прес. Към момента на бомбардировките в болницата са се намирали общо 105 пациенти и 80 служители"

    Коментиран от #18

  • 9 Буш

    7 0 Отговор
    Предния път се договори с Вовича да ползва базите на бившите ссср държави, ма сега кво ще ползват не е ясно
  • 10 Нещастници

    7 1 Отговор
    Аха значи за това убиха нашия пилот тренирали са за афганистан... Искам да знам при следващите натовски учения със самолети над България, колко пилота ще се откажат доброволно? Май това ще е последното учение до пристигането на ф16 след 4 г....

    Коментиран от #12

  • 11 Крива сопа

    5 0 Отговор
    Имат още какво да точат от там, май... А пък щели да "помагат"
  • 12 Баф

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нещастници":

    Не знам дали е останал и един читав самолет. А ония прескъпите, другата деситилетка може би...
  • 13 Изводи

    9 0 Отговор
    Афганистан до сега не е побеждаван. На САЩ им трябваха 20 години докато стигнат до този извод . На руснаците им трябваха 10 години.
    Най вероятно талибаните ще свалят марионетното правителство назначено от САЩ след изтеглянето им.
  • 14 САЩ....НАЙ МОГЪЩИТЕ

    3 5 Отговор
    ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ АВГАНИСТАН КАТО ВОЕНЕН ПОЛИГОН....УДАРИ ОТ ВЪЗДУХА И ОПЕРАЦИИ НА СПЕЦЧАСТИТЕ.....
  • 15 КолЮ

    6 0 Отговор
    И кого ще удряд янките в Афганистан? Те афганците са в Ойропата? Ядът, пият, плющят тъпите дебели германки и това е!
  • 16 Турският аскер отива в Афганистан

    3 4 Отговор
    И настъпва мир като в Сирия, Либия и Карабах. Решено е вече

    Коментиран от #17

  • 17 ПАК ПРЕКАРАХА РУСНАЦИТЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Турският аскер отива в Афганистан":

    Путин закъсня
  • 18 Драгомир

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "GnG":

    Носителят на Нобелова награда за мир Б.Обама атакува носителят на Нобелова награда за МИР Лекари без граници. Този удар беше позор.
    „Médecins Sans Frontières осъди инцидента, като заяви, че всички воюващи страни са били уведомени за местоположението на болницата преди време и че въздушният удар е умишлен, нарушение на международното хуманитарно право и MSF работи по презумпцията за военно престъпление.”
  • 19 Шампоан за пяна

    3 0 Отговор
    Верно бе като се замисля тез заводи колко оръжие и патрони произвеждат то трябва да ги хвърлят по някой
  • 20 КАК ТАКА

    3 0 Отговор
    САЩ ПИТАЛИ ЛИ СА БОЙКО ДАЛИ ДА БОМБЯТ АФГАНИСТАН ?
Новини по държави: