Last news in Fakti

14 Юни, 2021 16:55 1 405 0

Република Казахстан действа за правата на човека

  • казахстан-
  • права-
  • закон

Нов указ в страната

Република Казахстан действа за правата на човека - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подписа Указ „За по- нататъшни мерки на Република Казахстан в областта на правата на човека“.

Според Указа, на правителството се възлага да утвърди План за приоритетни мерки в областта на правата на човека (План за действие), който предвижда изпълнение на следните ключови задачи:

- подобряване на механизмите за взаимодействие с договорните органи на ООН и специалните процедури на Съвета на ООН по правата на човека;- гарантиране на правата на жертвите на трафик;- правата на човека по отношение на гражданите с увреждания;
- премахване на дискриминацията срещу жените;
- правото на свобода на сдружаване;
- право на свобода на изразяване на мнение;
- право на живот и обществен ред;
- подобряване на ефективността на взаимодействието с неправителствените
организации;
- правата на човека в наказателното правосъдие, предотвратяване на изтезания и
малтретиране.

Съгласно Указа контролът върху изпълнението на Плана за действие ще бъде възложен на Администрацията на президента на Казахстан. Правителството всяка година ще представя в Администрацията на президента доклад за извършената работа по изпълнението на Плана.

Въпросът за защитата на правата на човека е приоритет за президента на Казахстан К.Токаев от момента на избирането му за държавен глава през юни 2019 г. По време на второто заседание на Националния съвет за обществено доверие (декември 2019 г.) той разказа за конкретните планове за действие на Правителството, насочени към законодателното урегулиране на правата на човека. Президентът също така говори за проблемите на човешките права по време на годишното си обръщение към народа през септември 2020 г. По- специално, той възложи на правителството да предприеме всеобхватни мерки за защита на гражданите, особено на децата, от „кибербулинг“, борба с трафика на хора и изтезанията. През февруари 2021 г. на петото заседание на Националния съвет за обществено доверие президентът предложи нов пакет от мерки, насочени към засилване на защитата правата на осъдените лица, както и за укрепване на правните механизми за защита правата на жените.

Приемането на новия Указ допълнително утвърждава правата на човека като един от основните приоритети на държавната политика. Прилагането на неговите разпоредби ще допринесе за по-нататъшно укрепване на защитата на правата на човека в Казахстан и ще допринесе за изграждането на справедлива и прогресивна държава.

Указът съответства на концепцията за „чуващата държава“, по-рано представена от президента К.Токаев. Тази концепция предвижда създаване на правителство, което слуша коментарите и критиките на обществото. В рамките на тази концепция правителството провежда значителни политически реформи, обхващащи три широки области: демократизиране на политическата система на страната, предоставяне на повече власт на народа и укрепване правата на човека.

Дейността на комисаря по правата на човека се засилва, включително чрез предприемане на мерки по откриване на регионални офиси. Казахстан също така се присъедини към Втори факултативен протокол към Международния пакт за граждански и политически права, като по този начин официално отмени смъртното наказание.

Освен това, бяха засилени мерки за подпомагане на инвалиди и деца, останали без родителски грижи, въведени по-строги наказания за насилие срещу деца и сексуално насилие, педофилия, отвличане на хора и противозаконно лишаване от свобода, както и домашното насилие.

Също така, в Казахстан се извършва цялостна работа за подобряване на националното законодателство срещу изтезания с цел да го приведе в съответствие с Конвенцията на ООН против изтезанията и по присъединяване към Факултативен протокол към Конвенцията за правата на детето за процедурата по комуникация.

Пълният текст на Указа може да се види на сайта
https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-sofia/press/news/details/215708?lang=bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА