Last news in Fakti

1 Юни, 2021 19:25 1 611 0

Промени в избирателното законодателство в Казахстан

  • казахстан-
  • промени-
  • избори

Новостите са одобрени от държавния глава

Промени в избирателното законодателство в Казахстан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Казахстан К. Токаев подписа закони, предвиждащи въвеждането на преки избори за акими (кметове) на градове с районно значение, села, кметства, селски окръзи, намаляване на избирателната бариера за влизане на партиите в Мажилиса на Парламента на Република Казахстан от 7% до 5%, както и включване в бюлетините за гласуване на графа „срещу всички”.

Въвеждането на преки избори на селски акими е насочено към повишаване на активността на гражданите, възприемчивостта и отговорността на местните органи на управление към нуждите и проблемите на населението. Аким може да бъде гражданин на Казахстан, който е навършил 25- годишна възраст и има съответната квалификация за тази позиция.

Изборите ще бъдат обявявани 40 дни предварително и ще се провеждат 10 дни преди изтичането на мандата на настоящия аким. Срокът на предизборната кампания ще бъде 30 дни. Намаляването на прага за политическите партии в Мажилиса от 7% на 5% има за цел да развие политическата конкуренция в страната, а въвеждането на графата „срещу всички” в бюлетините на избори на всички нива е важна мярка за получаване алтернативно мнение и ще създаде условия за защита на избирателните права на гражданите. Тези закони са приети в съответствие с концепцията за „чуващата държава“ на президента К.Токаев като част от изпълнението на ключови инициативи от пакета политически реформи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА