Last news in Fakti

14 Юни, 2021 21:00 6 158 72

7000 страници тайни документи: лъжите на САЩ за Виетнам

  • виетнам-
  • война-
  • ричард никсън

Години наред американското правителство е лъгало собствения си народ за хода и целите на Виетнамската война, за жертвите в тази касапница

Години наред американското правителство е лъгало собствения си народ за хода и целите на Виетнамската война, за жертвите в тази касапница. Истината излиза наяве с "Пентагон пейпърс" - над 7000 страници тайни документи.

Без фотокопирната машина, която по онова време все още е сравнително нова технология, този скандал едва ли щеше да придобие такава публичност: преди 50 години, през 1971, репортерът на вестник "Ню Йорк таймс" Нил Шиън се сдобива с хиляди страници от строго секретен доклад на военното министерство във Вашингтон. Но Шиън иска не просто да ги прочете, каквато е уговорката с източника му, а да разполага с копие на всички тези документи. В крайна сметка успява да ги преснима, което в онези години е било истинско предизвикателство.

"Това си беше чисто убийство"

Неговият източник е бившият съветник в Пентагона Даниел Елсбърг, който е знаел отлично, че правителството не казва истината за войната във Виетнам. По-късно самият Елсбърг разкрива какво го е накарало да се реши на тази стъпка: „Как трябваше да постъпя, след като знаех, че моята страна подклажда една нелегитимна война? А жертвите - цивилните, но и войниците - това си беше чисто убийство".

В "Ню Йорк таймс" начаса осъзнават колко взривоопасен е въпросният доклад, поръчан лично от бившия военен министър Робърт Макнамара. Осъзнават и какво ще последва, ако го публикуват и бъде разкрит техният източник. Защото в най-лошия случай издаването на тайна се наказва със смърт.

Цял щаб от репортери и разследващи журналисти се изолира тайно на 11-ия етаж на хотел „Хилтън" в Ню Йорк. Линда Хамстър добре си спомня мига, в който за пръв път се присъединила към екипа, без да знае защо точно са я повикали. „Навсякъде имаше купчини листа, над 7000 страници. И всяка една от тях носеше гриф „Строго секретно"."

След три месеца, през които журналистите денонощно разследват, сравняват, пишат и пренаписват, през юни 1971 година историята най-сетне е готова за публикуване. Във Вашингтон тя отеква като бомба, а президентът Ричард Никсън дава указания на правосъдния министър да предприеме мерки срещу следващи публикации по темата. „В "Ню Йорк таймс" и без друго са ни врагове, да действаме", нарежда той по телефона на своя правосъден министър.

Но също и предшественикът му Линдън Джонсън иска да се сложи край на публикациите, които го представят като военен агресор и лъжец. А Хенри Кисинджър, тогава съветник по въпросите на националната сигурност, изрича следното: „Джонсън смята, че това е удар срещу интегритета на правителството. Щом е възможно някой да открадне цял шкаф с документи и да ги даде на пресата, значи управлението просто вече е станало невъзможно".

"Имах 30 секунди"

Първоначално съдът уважава искането на правителството и спира по-нататъшните публикации на "Ню Йорк таймс". Но междувременно "Вашингтон пост" се е сдобил с копие от материалите. Тъй като в изданието нямат време да ги проучат така обстойно, както преди това колегите им от "Ню Йорк таймс", главният редактор Бен Брадли настоява да се продължи оттам, докъдето са стигнали журналистите от "Ню Йорк таймс" - макар да знае отлично, че той и издателката на вестника могат да влязат в затвора. Брадли знае обаче и друго: че ако не продължат работата по историята, ще изглеждат като проправителствено издание, които се страхува да се опълчи на управлението. „Завинаги щяхме да бъдем обречени да сме втора категория", казва Брадли.

Издателката Катрин Греъм също се съгласява. „Просто казах: Окей, направете го. Имах 30 секунди да взема решението. И 50-процентов шанс това решение да е правилното", признава тя години по-късно.

За президента Никсън аферата е тежък удар. Върховният съд на САЩ отсъжда, че правото на свободно изразяване е водещо, а медиите са призвани да търсят отговорност от правителството. Проваля се и жалбата срещу разобличителя Елсбърг. Никсън е бесен и настоява хора на "Вашингтон пост" никога повече да не бъдат допускани в Белия дом. Но и тук се проваля. А няколко години по-късно "Вашингтон пост" и аферата "Уотъргейт" го принуждават да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами сега

    177 5 Отговор
    -нещо като санкции? Или съд за престъпления срещу човечеството /за тях няма давност!/. А, не, няма да го бъде. Ние сме най-великите и най-справедливите! Чакаме Елена Поптодорова и Соломон Паси за коментар.
  • 2 Kcanba

    128 5 Отговор
    едвам 100 - на години минаха...
    Колко още лъжи има.
    Колко са лъжите, които ни заливат америкосите днес!????
  • 3 Ние

    148 7 Отговор
    От по-старото поколение сме наясно И с най-гнусните престъпления на американците във Виетнам. Нека този материал да го прочетат по-младите които може би дори не знаят за тази позорна война
  • 4 rusnak

    130 5 Отговор
    С другарската подкрепа на СССР, янките бяха унизени и изхвърлени като мръсни псета от Виетнам!
  • 5 факт

    7 142 Отговор
    Грешката на Сащ беше че не бомбиха безугледно жилищни квартали болници и родилни домове.

    Глупавите американци не разбраха че справянето с народи и раси с по голяма раждаемост е да намалиш до максимум популацията им да атакуваш жилищни райони и по специално болници и родилни домовеЛогиката е проста раждат много следовятелно трябва и да умират по много за да бъдат задушени без деца ще изчезнят .

    Коментиран от #12, #15, #20, #25, #54, #57, #63, #70

  • 6 истината

    119 6 Отговор
    Така е навсякъде , не само Виетнам. С Корея ,Лаос, Сирия, Ирак , Афганистан , Либия ,Йемен ,Сомалия, Сърбия ...
  • 7 Коментатор

    81 4 Отговор
    Нека някой който си спомня подробно да напише за провокацията която направиха американците в тонкинския залив, която им послужи за повод да започнат тази война

    Коментиран от #48

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Черен гарван

    87 4 Отговор
    Още много истини ще излязат на бял свят. Империята на злото се закопава всеки ден, малко по малко и един ден ще е под краката на всички...
  • 10 покаяние

    87 3 Отговор
    Навремето американските бойни самолети бомбардират Северна Корея в продължение на цели три години. Без изобщо да мислят за цивилното население, както твърди американският историк Брус Камингс, окачествил действията на САЩ като военно престъпление.

    В онези години американците хвърлят над Северна Корея повече бомби и напалм, отколкото в битката срещу Япония през Втората световна война. По време на бомбардировките загиват 20 процента от цялото севернокорейско население.

    Коментиран от #13, #51

  • 11 БОЛШЕВИК

    62 2 Отговор
    Във Виетнам американския нашественик е видял ,че не е желан агресор.
    Там е имало заловени американски нашественици, които са били драни живи - да и това истински случки!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    2 75 Отговор

    До коментар #10 от "покаяние":

    А тебе какво ти пука за населението на КореяУтре искаш да са конкурент на децата ти за работни места да правят дъмпинг да ти превземат държавата чрез преселение това ли искаш
    Ако искаш това то значи си много прcто парче.

    Коментиран от #22

  • 14 демокрацията

    62 1 Отговор
    От 1964 до 1973 година САЩ бомбардират Лаос крайно ожесточено. През първите пет години САЩ водят тази война тайно, за нея отначало не знае дори американският Конгрес. САЩ хвърлят над Лаос 2 милиона тона бомби, част от които не експлодират. Една трета от територията на страната и до днес е осеяна със касетъчни бомби, които продължават да взимат жертви. "Някои региони навярно никога няма да бъдат изцяло разчистени".

    Всъщност Лаос е бил само допълнителна бойна арена по времето на войната във Виетнам. Страната официално е неутрална. Сключеното през 1962 година в Женева споразумение трябваше да гарантира неутралитета на Лаос, а ООН - да наблюдава спазването му.
  • 15 ами

    39 5 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Ставаш за реклама на контрацептиви: ''нали не искате такова нещо в къщи - мислете, преди да е късно"

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Николай Георгиев

    64 0 Отговор
    Те и за Ирак излъгаха.После Английският шеф на разузнаването се "самоуби " в парка,защото и те лъгаха.
  • 18 AGENT ORANGE

    80 3 Отговор
    Американците от Виетнам се ВЪРНАХА КАТО НА.СРАНИ! Нация която е избила коренното си население-индиянците, която пусна две атомни бомби в Япония,която след втората Световна Война прие всички нацистки престъпници,няция която допреди 40 години имаше автобуси и заведения само за черни...Нация която и днес налага Световен Ред...FUCK THE U.S.A. !
  • 19 Буратино

    75 4 Отговор
    Ако се покаже цялата американска лъжа и двуличие, то страниците ще са около 77 млн на брой. Само македонците могат да ги бият по брой лъжи и измами.

    Коментиран от #52

  • 20 Бат Мишо

    51 1 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    То4но си бомбиха цивилни янките и в Дрезден и в Виетнам и в Корея и хими4еско оражие ползваха Агент Ориндж вьрху цивилни и така убиха 2000 000 цивилни Виетнамци И ТОВА НЕ ИМ ПОМОГНА- А л Корея доидоха Миг овете и викаха на американските бомбери Пламтящите сараи и бомбенето на цивилни приклю4и

    Коментиран от #23, #33, #49

  • 21 факт

    2 39 Отговор

    До коментар #15 от "ами":

    Никога няма да ме разбереш зящото си порода РОБ и така ще си умреш
  • 22 Sieg

    46 2 Отговор

    До коментар #13 от "факт":

    Не го правят само с Корея! Нали се сещаш, че такава си е политиката на САЩ! Нищо добро от тези извратеняци.
  • 23 факт

    5 45 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    Я ти кажи как немците бомбеха Ковънтри а Руснаците цивилни в Афганистан

    Жалко че не си разбрал че живота е кой кого.
  • 24 Жиктак

    45 1 Отговор
    Американците си признават, че това е била най-безумната и безмислена война с хиляди жертви от тяхна страна. За тях това е войната на позора завършила със загуба за агресора и загубата на младите младежи и осакатените останали живи. Трябва да си вземат поука а не да подклаждат нови войни...

    Коментиран от #28

  • 25 КОЙ ТЕ Е РАЖДАЛ

    30 3 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ.... БЕУРУД.????

    Коментиран от #50

  • 26 БОЛШЕВИК

    43 2 Отговор
    За съжаление виетнамците забравиха за тия зверства, и сега са в много добри търговски и икономически отношения с убийците американци. Обаче С. Корея не забравя, и няма да забрави никога!
  • 27 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    47 3 Отговор
    Веднага референдум за излизане от НАТО!
  • 28 Банг-банг

    50 1 Отговор

    До коментар #24 от "Жиктак":

    Взели са си поука. Подклаждат нови войни като използват НАТО да е на първа линия а те отстрани. Нали така, тролчета?

    Коментиран от #39

  • 29 no name no face no number

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ужасен":

    Направо си е за сизкормване с удоволствие бих го унищожил

    Коментиран от #34, #35

  • 30 НАВСЯКЪДЕ

    34 3 Отговор
    ТАКА СЕ ПОСТИГА ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...!
  • 31 Усещате ли разликата мурзилки

    3 40 Отговор
    Това в кочината щеше да се потули и всички щяха да са в Сибир.

    Коментиран от #36

  • 32 Мунчо

    9 3 Отговор
    И нашите медии са като американските. Пишат и казват истината без страх и не са проправителствени.
  • 33 Бат Мишо

    38 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    И в Херошима и Нагасаки бомбиха цивилни краварите -жени деца и старци - вси4ки мьже са мобилизирани и изпратени дале4 на фронта - така и индиянското население на Северна Америка от 100 мил за 100 години остават 2 мил и живеят в резервати като маимуни без пьтища и у4илища и болници - ТАКА 4е за краварите УБИВАНЕТО НА НЕВьОРьЖЕНИ цивилни е НАЦ СПОРТ и дето не били бомбили в Виетнам НЕ САМО БОМБИХА ЦИВИЛНИ НО И ИЗПОЛЗВАХА ХИМИ4ЕСКО -казва се Агент Ориндж - от хлора в него жьлтее

    Коментиран от #38

  • 34 Дааааа....

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "no name no face no number":

    Гръцмула на две, пък да гняви още ако може...

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 а бе сороснята

    25 0 Отговор

    До коментар #31 от "Усещате ли разликата мурзилки":

    А , те хич не са се опитали да го прикрият , нали ?
    А за бомбенето на Лаос 5 години даже конгреса не е знаел.
  • 37 Пучо Капучо

    35 2 Отговор
    ФАЩ са агресивна страна. За няма и 250 години съществуване що поразии са направили в собствената си държава, а и по света, просто не е истина - избити 100 млн. индианци, гражданската война м/у Севера и Юга, робството, сегрегацията...това в САЩ. А по света хамерите много обичат да бомбардират - като се почне от Япония, Корея и Виетнам, та до ден днешен. Но идва Видов ден, САЩ рано или късно няма да ги има.
  • 38 Бат Мишо

    34 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    ПС Апропо краварите ВЕ4Е И В БЪЛГАРИЯ ПОСЯГАТ НА ЦИВИЛНИ и взеха да нахлуват в 4астни имоти и да упражняват националния си спорт ГАВРИ С ЦИВИЛНИ
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    37 0 Отговор

    До коментар #28 от "Банг-банг":

    Не само, че използват НАТО като повод да водят война, ами войната да се води от другите членки на НАТО и далеч от територията на САЩ! Те никога не са водели война, в която да участва собствената им територия! Сега подготвят нас и Румъния за война с Русия и всичко това ще е възможно най-далече от САЩ! Затова вън България от НАТО!
  • 40 Не на НАТОТО

    39 2 Отговор
    Всички анализи на тази безумна война са красноречиви. А именно болни мозъци помислили се за велики и хиляди невинни жертви от двете страни. Кой ще им потърси сметка? Кой ще застане срещу агресора очи в очи? Само Сибирската мечка има смелост а другите са мижитурки...
  • 41 Смех

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дааааа....":

    Ади де ади

    Коментиран от #43

  • 42 един от многото

    25 0 Отговор
    Преди тях други радетели за световен мир и демокрация а също така и член на НАТО вилняха във Виетнам!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СМеех

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Под краката ми":

    Верно ли
    Ама подкрепяш Хитлер за еврейте и ромите
  • 45 Госあ

    15 3 Отговор
    Докато Китай и Русия се съобразяват с разбойниците и проститутките, мир няма да има.
  • 46 Госあ

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ужасен":

    Какво му обръщате внимание на това човекоподобно. Такива трябва да се използват във фармацията, за да заслужат съществуването си.

    Коментиран от #53

  • 47 Добре де къде беше ссср радетел за

    1 28 Отговор
    Човешките свободи?как ссср допуснаха саш да меткат бомби над толкоз много държави?аз ше ви кажа ами щото са им съучастници и са пудел на саш и ссср беше създаден от саш и после беше съборен от саш като си свърши ролята нака че саш и ссср бяха едно цяло 2 страни на монетата
  • 48 барчо

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Коментатор":

    По принцип сложна е там ситуацията. Френска колония, при изборите печелят комунистите. Америкаско протеже обявява южната част за монархия и назначава цялата си рода за министри, като пржемахва закони, съществуващи векове и бива свален. За да продължи да съществува Южен Виетнам като американски протекторат се ползва повод за влизането на войските и там, доколкото си спомням изфабрикувана провокация - обсттрелване на американски кораб от Северен Виетнам. Та от 55 година до 75 година.
  • 49 Гошо

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    И "Двина" най вече ги отказа от разни такива мераци
  • 50 Гошо

    0 8 Отговор

    До коментар #25 от "КОЙ ТЕ Е РАЖДАЛ":

    Да и е прав
    Отдавна е известно "На война като на война"
  • 51 барчо

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "покаяние":

    В самото начало Сталин праща там една ескадрила руски изтребители и те свалят почти всичко, което посмява да излети. Руската ескадрила се състои само от ветерани от ВСВ. Статистиката е просто унищожителна. Някъде около 2 към 100. Там на американците са съюзници и още няколко държави, които имат ескадрили. След година Сталин решава да изтегли ветераните и на тяхно място праща младоци, които набързо са полуунищожени в продължение на 2 месеца. Сталин изтегля преживелите и тогава вече американците се развихрят, като унищожават цели села до крак, като обикновено ги изпичат. Колибите са сламени на по един етаж по селата и на по 2-3 етажа в градовете. По погрешка унищожават и южнокорейски населени места, заедно с населението. Много си мисля, че част от тази жестокост е била като отмъщение за огромния брой свалените самолети от руснаците.
  • 52 ARGON

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Буратино":

    Не е точно така.

    САЩ са еврейска колония, както и ЕС.
    Еврейските глобалисти използват държавите като инструменти.
  • 53 Смеееееееееееееееееееееееееееееееех

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Ади де а а ади де
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 СОРОСОИДНИ ТРОЛОВЕ

    9 1 Отговор
    Потърсете в интернет за музея на американските военни престъпления или war wemnants да се нагледате на демокрация и човешки права. А незомбираните от центовете си дайте сметка какво реално можете да очаквате от тези или други престъпници, вместо да се заблуждавате че от там идва нещо хубаво.
  • 56 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    дрогари, когато в любимата ви расия има подобен скандал и медиите спечелят ,тогава вие може да давате акъл.до тогава може само да четете и да се учите макар и безуспешно кво е демокрация и как деиства.когато руското общество застане зад хора като навални и магнитски както американското има някакъв шанс,но докато тук адмирирате убииствата на журналисти и разследващи корупцията ,няма как да стане дрогари.

    Коментиран от #61, #71

  • 57 Ко каза ко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Жалко провокаторче за какво се бориш??? За трафик???
  • 58 GnG

    8 0 Отговор
    Не Върховният съд на САЩ, койго е "отсъдил, че правото на свободно изразяване е водещо", а ПРОТЕСТИТЕ в САЩ са причина войната да спре, преди САЩ да РАЗРУШАТ и ИЗПЕПЕЛЯТ напълно Виетнам !


    До ноември 1967 г. броя на американските войски във Виетнам наближава 500 000, а загиналите от страна на САЩ достигат 15 058 убити и 109 527 ранени. На 21 октомври 1967 г. се състоя една от най-известните антивоенни демонстрации, тъй като около 100 000 протестиращи се събраха на мемориала на Линкълн; около 30 000 от тях продължиха в поход на Пентагона по-късно същата вечер.[2]
  • 59 Фейк си е фейк

    7 0 Отговор
    Хайде сега, замазващи спомени от по-доброто старо време. Това днес, в условията на Нов Световен Ред, не може да се случи. Освободете, моля, Асандж!
  • 60 Аналитик плюс

    9 0 Отговор
    О, днес в лъжите вече никой не се съмнява - Корея, Виетнам, Ирак, Либия, Сирия и т.н. Никой, освен промитите мозъци!
  • 61 Хи их хи

    11 1 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Ъъъ, к'о каза к'о? Публикувано във факти.бг: когато в любимата ви расия има подобен скандал...Сравняваш войната във Веитнам с Навални и Магнитски? Кой убили? Навални, Магнитски? Последния какво защитавал, американски бизнесмен? "Инвеститор" в Русия? Нещо, американската Марица Изток? Като Дънди Прешънс?
  • 62 АМЕРИКА Е ПРАВИЛА ГЕНОЦИД

    12 0 Отговор
    НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ПО СВЕТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 300 ГОДИНИ. ..ИНДИАНЦИ КОРЕЙЦИ ВИЕТНАМЦИ ЯПОНЦИ ИРАКЧАНИ СЪРБИ. ..БЕЗ ДА СЕ СПОМЕНАВА ЗАСЕКРЕТЕНИ ОПИТИ С ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ В ХРАНИ. .ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ВИТАМИНИ КОЙТО ПРЕДИЗВИКВАТ РАК. .ИЗМЕНЕНИЯ НА КЛЕТКИТЕ. .С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ИМ КОМПАНИИ ПО ЦЯЛ СВЯТ
  • 63 ГХЧ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Те бомбиха безогледно , даже засипваха джунглата с някакъв отровен агент да изсъхне , но проблема на американците беше , че много им падаха самолетите , пилотите им лежаха във виетнамските кочини заедно с прасетата , като покойният сенатор МакКейн .

    Коментиран от #69

  • 64 резервист

    2 1 Отговор
    Да , така се прави в свободните страни. Само да се изясним: Какво последва за управляващата върхушка в САЩ? Оставка на правителството? Наказателна отговорност? Бития - бит ... Освен бляскави медийни изяви нещо повече. И все пак по-добре така отколкото до храним мисирките!
  • 65 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    сравнявам стандартите в търсенето на истината.1971 година американски журналисти разкриват криене на истината във виетнам.дрогар това е станало преди 50 години.днес в русия обаче е все още невъзможно да разкриеш кво е станало в украина преди месец .после разни моралисти като теб дето прикриват истината в полза на путин критикуват щатите.смешно нали дрогар.дънди прешънс викаш,а?я ни виж салдото със сащ бе дрогар ,само хюлет пакърд има 30000 работни места у нас със заплати над 3000 лева,може да провериш колко българи бачкат в чикаго да речем и на кви пари,после дрогар виж салдото ни с расия .всяка година руснаците кротко крадат от нас между три и шест милиарда лева,през скъпите си суровини и монопол!за геноцид пък вёбще не говори.геноцида е там дето е имало комунизъм.провери как се движи населението във всяка страна в която е имало руски свят.
  • 66 2121

    7 0 Отговор
    Нарочно побликувате това съобщение в 21 ч. вечерта.Целта е младото поколение да не го прочете.Напразно.Статията е разпространена навсякъде,на всички езици.ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО САЩ, не може да прикрие ГЕНОЦИДА върху Корея, Виетнам, Лаос,бомбардировките в Япония/Хирошима и Нагасаки/, бомбардировките над София 1943/44 г./2000 българи убити и ранени,за унищожението на индианците знаем отдавна.Тази престъпна страна,в която убийството е забавление, робовладелството ,начин на живот, липса на История, липса на образование, липса на вероизповедание/25 престъпни секти-адвентисти, петдесятници, мормони, еремити, катари, и др. недоразумения/,колониален манталитет,не може да казва на Империи като Русия, Франция, Испания, Италия,как да живеят.Всичко престъпно в сащ е описано от смели изследователи.Нищо няма скрито.Всичко се знае и ще бъде побликувано,за да знаят младите българи,с каква престъпна страна ги зарибяват.Тази страна сащ ще изчезне ,но всички народи трябва да се обеденят и да я изметат.Това ще стане,защото който върви против Бог бива жестоко наказан.Наказанието вече започна:все повече страни не желаят да имат нещо общо със сащ.Изолация!Осъждане за геноцида върху цели народи.Колкото до Русия тя остава ,България също.
  • 67 Драгомир

    3 0 Отговор
    Фалшивият инцидент е известен - два виетнамски торпедни катера били нападнали разрушителят на САЩ „Maddox”, който плувал мирно. Няма описан факт за пускане на торпеда. Вероятно виетнамски джонки са застрашили смъртоносно големият разрушител, което е повод за война. През ПСВ е изпратен от САЩ пътническия кораб „Лузитания” за Европа през зона, която е обявена от Германия за военна т.е. ще бъдат потопявани съдовете преминаващи през нея. Причината – Германия подозира, че САЩ снабдяват сюзниците с въоръжение и боеприпаси. Корабът е потопен от германска подводница. Загиват 1198 души /128 от тях граждани на САЩ, което предизвиква големи протести там/. Ето ти повод за включване на САЩ във войната. През 2008 г. група водолази достига до отломките на потопения лайнер на 100 метра дълбочина и 12 км южно от брега на Ирландия (около 30 км южно от гр. Корк). „Това, което открихме – заявява водолазът Тим Кери – не оставя съмнение, че „Лузитания“ е доставял боеприпаси от САЩ за европейските съюзнически войски.” През ВСВ в САЩ има големи протести срещу включването на САЩ в тази война. Какъв е намереният Cassus belli? Президентът на САЩ получава два сигнала за готвеното нападение от японците над Пърл Харбър – първият от австралийското разузнаване и малко след това от разузнаването на САЩ. Информацията е засекретена и така добрият Фр.Д.Рузвелт и тумбата около него обричат на смърт собствените си войници. След нападението общественото настроение рязко се променя и има огроме
  • 68 Драгомир

    3 0 Отговор
    брой доброволци за включването на САЩ във войната. Размахването на прах за пране в епруветка от един военен слуга на политически келеши искащи война в Ирак?!? Примерите са много и всичките са гадни. Въпросът е да има вярващи на избраните.
  • 69 пускаха и

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "ГХЧ":

    напалм във Виетнам.

  • 70 Ами как да

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    бомбят бе калитко мамин,като виетнамците ги сваляха,като зрели круши на земята. То това да не са ти аборигени с томахавки. Виетнамците разполагаха с най-модерните самолети руско производство от серията МиГ 17,19 и 21,като последния се оказа значително по-добър от Ф 4 фантом. Накрая отстъпиха Южен Виетнам и така се унизиха и не им се получи номера с корейската война а напуснаха позорно.А и още нещо драги ми Калитко,САЩ са силни срещу слабаците и мижетурки срещу силните.
  • 71 каун

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Браво бе, каун! Ти на това ли викаш прозрачност? От 71-ва до сега са 50 години. Не ти ли се струва малко странно, че толкова време всичко е било потулено в тайна?
    Ами за бомбите над Лаос, дето 5 години дори конгреса не е знаел?
    Абе ти здрав ли си психически?
  • 72 Нане

    0 0 Отговор
    да демократично използване на атомна бомба, дефолиати и напалм като маслинена клонка налагане на мир