Last news in Fakti

28 Май, 2021 16:37 5 297 14

Първата война е била заради климата

  • климатични промени-
  • останки-
  • война-
  • климат-
  • египет

Намерените останки съвпадат с края на ледниковия период

Първата война е била заради климата - 1
Снимка: Shutterstock

Френски учени намериха доказателства, че една от първите войни е била заради климатичните промени. Това показва изследване, публикувано в Scientific Reports, предаде bTV.

Учените детайлно анализирали останки, намерени в праисторическа могила в Джебел Сахаба в долината Нил, недалеч от границата със Судан и Египет. Мястото е на 13 -14 хиляди години и е намерено през 1962 г. В могилата са открити 61 скелетни останки. При повторен анализ става ясно, че има над 100 рани, които не са документирани. Те не са били смъртоносни според учените и много от тях са нанесени с копия.

Именно това навежда експертите на мисълта, че е имало конфликти, които не са били междуличностни, а между отделни групи, които са се борили за територия. Повтарящите се рани пък говорят, че стълкновенията не са били единични.

Намерените останки съвпадат с края на ледниковия период. Рязкото изменение на климата е превърнало Сахара в студен и сух регион. Едно от малкото спасителни места се оказва долината Нил, в която има достъп до прясна вода, риба и пищна растителност. Пригодната за живот земя обаче не била толкова много и борбата за ресурсите поражда множеството конфликти, смятат учените. Така вероятно може да се докаже, че първата война е била заради климата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грета Тумбак

    35 5 Отговор
    Първата война е била, когато на хетеросексуалните им е писнало от джендърите, месоядните затворили в буркани веганите, червените вкарали в газовия парник зелените.
  • 2 Nuclear blast

    35 5 Отговор
    И последната ще бъде поради същите причини.
  • 3 гадно

    42 0 Отговор
    " Местата пригодни за живот не били много", то щото па хората са били толкова много та са си пречели. През живота си я са се срещнали с други представители на хомо сапиенс, я не.
  • 4 Човек

    28 2 Отговор
    Човекът винаги ще намери за какво да воюва. Таква ни е природата. Изобщо, тоя свят е на хищниците. Така е решил Бог. Докато е нужно да се храним, за да живеем, ще убиваме нещо живо. Или пто ще убива нас.
    Винаги ще има за какво да ламтим. Винаги ще искаме чуждото. Колкото по-малко има за теб, толкова повече ще има за мен- е простата логика на тоя свят.
    Дори тоя, който смирено казва, че нищо не иска, всъщност иска много, но не го осъзнава.
  • 5 чорбар

    15 3 Отговор
    нНамерили са на майка си бутката!

    Коментиран от #6

  • 6 веселяк

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "чорбар":

    Вече по модерно му се наименува Лафка!
  • 7 One

    8 1 Отговор
    Може би там е бил Валът и Джон Сноу и колегите му-врани, са бранили Black castle от нашествията на диваците и оня другия тарикат със сините очи-Краля на нощта.
  • 8 Чичо Сам

    13 1 Отговор
    Войните най-често се водят заради демографски прилив от мъже. Франция е европейска сила при Наполеон, тогава Франция е имала много млади мъже, заради раждаемостта. Британците колонизират 1/4 от земята защото индустриалната революция започна при тях и те имаха голямо увеличение на население и много свободни мъже. Германия започва първата световна война, когато има най-високият си прираст на население и млади мъже. Съветският съюз превзема половин Европа, това го прави при голямо увеличение на населението и много свободни мъже. България София много войни след освобождението, защото ние сме имали много млади мъже. При Фердинанд сме имали 600 Хил. Пехота защото няма достатъчно работа за всички мъже и е по-добре да останат в държавата. Всичко това е заради индустриалната революция, тя освобождава много мъже от работа и увеличава производството на глава население.

    Коментиран от #11

  • 9 Рошко

    9 0 Отговор
    Тц, била е заради ковид
  • 10 Госあ

    4 3 Отговор
    Последната ще бъде също.
  • 11 Гневен бургазлия

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Сам":

    Браво... И какво от това долу Герб!
  • 12 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Пак свободни съчинения и привидения на учени останали без субсидийка ....
  • 13 Ланс Линк

    9 0 Отговор
    Значи отделни групи са се трепали в края на ледниковия период и тези решили, че е заради климата.Гении
  • 14 херодот

    1 0 Отговор
    И до ден днешен ,какво друго да направят две групи хора като се срещнат освен да се натаковат и да се избият ? Така ще бъде докато остане само една група хора.....