Last news in Fakti

14 Юни, 2021 16:51 2 067 30

Байдън: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг!

  • джо байдън-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия

Генералният секретар на Йенс Столтенберг заяви, че нарастващото военно присъствие на Китай от Прибалтика до Африка означава, че НАТО трябва да бъде подготвен

Байдън: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън обяви пред колегите си ръководители на страните членки на НАТО, че отбраната на Европа, Турция и Канада е "свещен дълг" за САЩ, което е значителна промяна от заплахите на неговия предшественик Доналд Тръмп да изтегли страната от военния съюз, отбелязва "Ройтерс".

Пристигайки в Брюксел от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Англия през уикенда, Байдън отново се опита да сплоти западните съюзници да подкрепят американска стратегия за ограничаване на военния възход на Китай, както и показване на единство пред лицето на руската агресия.

"Член 5 е свещен дълг", настоя след пристигането си Байдън, визирайки обещанието за колективна отбрана на трансатлантическия алианс, като добави: "Искам цяла Европа да знае, че САЩ са там."

"НАТО е критично важен за нас", подчерта Байдън, който се опитва да поправи отношенията след омаловажаването от Тръмп на алианса през последните четири години и, както ги определи той, неговите "неизпълняващи дълга си" членове.

Очаква се съюзниците за първи път да определят Китай за риск за сигурността на западния алианс, ден след като Г-7 излезе с декларация за правата на човека в Китай и Тайван, за която Пекин настоя, че била очернила неговата репутация.

Байдън каза, че и Русия, и Китай не действали "по начин, който е в съответствие с това, което се надявахме", визирайки опитите на Запада от средата на 1990-те години за въвеждане на двете страни в полето на либералните демокрации.

Ръководителите на съюзниците са обезпокоени от неотдавнашното военно струпване на Русия близо до Украйна, както и от нейните шпионски и хакерски атаки, за да подкопае западните държави, въпреки че Москва отрича да е извършила нещо нередно. Китай вече не се разглежда като добър търговски партньор.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че нарастващото военно присъствие на Китай от Прибалтика до Африка означава, че НАТО трябва да бъде подготвен.

"Китай се приближава до нас. Виждаме ги в киберпространството, виждаме Китай в Африка, но виждаме също Китай да инвестира сериозно в собствената ни критична инфраструктура", изтъкна той, визирайки пристанища и телекомуникационни мрежи, като допълни: "Трябва да отговорим заедно като съюз".

Дипломати отбелязаха, че заключителното комюнике от срещата на високо равнище на НАТО няма да нарече Китай противник, а Столтенберг изтъкна, че Китай не е враг, но ще демонстрира загриженост, наричайки го "системно" предизвикателство за атлантическата сигурност, след като той се присъединява към Русия с военни учения, предприема кибератаки и бързо укрепва военноморските си сили.

Ръководителите на страните членки от Г-7, които се срещнаха във Великобритания през уикенда, нахокаха Китай за правата на човека в областта Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и поискаха пълно разследване на произхода на коронавируса в Китай.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г., НАТО модернизира своята отбрана, но едва наскоро започна да разглежда по-сериозно всяка потенциална заплаха от китайските амбиции.

От китайските инвестиции в европейски пристанища и плановете за създаване на военни бази в Африка до съвместните военни учения с Русия, в НАТО вече са съгласни, че възходът на Пекин заслужава силен отговор, въпреки че посланици посочиха, че той ще бъде многостранен.

Съюзниците са загрижени за икономическите си отношения с Китай. Общата германска търговия с Китай през 2020 г. е над 212 млрд. евро според германски правителствени данни, което прави Пекин топ търговски партньор за стоки.

Общо китайските притежания на американски ценни книжа към март 2021 г. възлизат на 1,1 трлн. долара според американски данни, а общата търговия на САЩ с Китай през 2020 г. е била на стойност 559,2 млрд. долара.

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа настоя, че Русия се опитвала да "погълне" Беларус и че НАТО трябва да бъде обединен във възпирането на Москва.

"Беларус губи последните елементи на независимостта, а тези тенденции са много опасни", подчерта Наудеда при пристигането си.

Ръководителите на страните членки на западния военен алианс също така се готвят да поемат ангажимент за намаляване на въздействието на военните на НАТО върху климата и за снижаване на летвата за всякакви ответни мерки за кибератаки. На дневен ред са космосът, Афганистан и политическите реформи, които да направят НАТО по-действен и отговарящ в многополюсен свят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгол с дръпнати очички

    4 27 Отговор
    На азиатците им се дръпнаха очичките
  • 2 ДдддД

    31 4 Отговор
    Аааа...щом и Турция е спомената-значи при проблеми с турците--нас са ни отписали....Ето ви още едно "единство на НАТО".....
  • 3 Нещастници

    24 4 Отговор
    Не чух нищо за Гърция и Кипър! За дълга и чл 5! Не знам как се връзва Китай и Русия военни бази в чужбина срещу 800 на сащ.... След такива изказвания в Кипър хвърлят чинии не на земята а по телевизора и си бършат задниц ите със салфетки с американския парцал...

    Коментиран от #10

  • 4 Къде

    14 0 Отговор
    ти е придружителя да те хване за ръчичка и да те води да ти смени памперсите
  • 5 rusnak

    25 3 Отговор
    Тиябоклуци от столетия тероризират планетата, а плямпат за някаква отбрана? Шизофреници!!!
  • 6 Слипи Джо

    22 6 Отговор
    Пак питам Бай Дън, ако туркия нападне Гърция да разбираме ли, че ще отбранявате туркия ? И не се прай, че си забравил въпроса?

    Коментиран от #11

  • 7 Вова император

    23 1 Отговор
    Бай Джо най-малко може да говори за войнски дълг, след като е бил обявен за негоден за военна служба поради астма.
  • 8 Нещастник

    18 3 Отговор
    А Байгън знае ли че Гърция е в нато? Знае кога чл 5 не е бил спазен от всички натовски бок луци тъй както е свешен?
  • 9 Аз питам

    18 1 Отговор
    Добре де, европа, канада, турция добре, ама какво дирите в Сирия, Ирак, Либия, Корея, Япония ?!?!
    какво дирехте във Виетнам, какво дирехте в Панама, Югославия..... и да не изреждам повече, че няма да стигне мастилото.
    Подли, нагли, дебелооки крадци и убийци!
    Вс се моля, дано има Бог и той да ви отсипе, ама така добре да ви отсипе за всички злини, които сте сторили на човечеството!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хммм

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Слипи Джо":

    А може и да не схване какъв е въпроса, толкова зле изглежда.
  • 12 Нещастник

    9 1 Отговор
    На дъртия джо трябва да му се напомни ме членовете на нато са повече от трима и въпреки това населението им е под 1 млрд от 7 !!!!' да му го нарисуват на бележка със знак, че 7 е по голямо от 1! И то 7 пъти...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана

    11 0 Отговор
    Президентът на Литва—ГиТАНАС е напълно възможно да е Македонец.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Тая прогнила от корупция и злоба,организация,да се маха от България.!!.Крадат и ограбват Държавата,и всички си траем.!. За три млд,Тошо направи цяла армия ,Която НАТО и бг политици ограбиха и разпродадоха..!!.Сега ,ограбиха от бг селянина и гражданина,и болния,3 млд,да си платят данък спокойствието.на САЩ ..Мутренско бг ,жалка история,със още по жалък и мизерен край..
  • 17 GnG

    9 1 Отговор
    Северно-американците да не се безпокоят за СУВЕРЕННИТЕ европейски държави !

    Колкото по-малко ни защитават АНГЛОСАКСОНЦИТЕ, толкова по-мирно бихме живяли в Европа !

    Да си изградят ВОЕННИ БАЗИ на своите територии и да си ги ИЗДЪРЖАТ, а не да принуждават СУВЕРЕННИ държави да ПЛАЩАТ за издръжката на армиите им !
  • 18 Мар Кополо

    10 3 Отговор
    Турция не е в Европа.
  • 19 Кръстоносци?

    5 0 Отговор
    На поход за Европа, Турция и Канада, което за "кръстоносците" от САЩ е свещен дълг. Имало и в древността за Йерусалим и какъв бил краят?
  • 20 Не я мислете Турция

    5 2 Отговор
    Както виждате тя достатъчно добре се пази и сама.....особено от вас.
  • 21 666

    6 0 Отговор
    Абе съфорумци нали Ердо щеше да кляка на американците, европейците, НАТО и не знам си какви а то какво стана.

    Коментиран от #26

  • 22 666

    0 0 Отговор
    Това че се набляга за осигуряване сигуркоста на Турция от страна на НАТО означава ли че ди сега е бола пренебрегвана
  • 23 666

    0 0 Отговор
    ... означава ли че до сега е била пренебрегвана?
  • 24 ха-ха

    2 0 Отговор
    ''... отбраната на Европа, Турция и Канада е "свещен дълг" за САЩ.'' Проблема е, че колекторската фирма, не изплаща дългове, а ги събира. :-) :-) :-)
  • 25 Браво

    7 2 Отговор
    Тук ганчовците се пенят напразно. Знам, че ви боли, но е нормално САЩ да държат на турците, защото всеки зачита силния. Вас какво да ви прави? С какво разполагате като армия, военна техника, военноморска сила, военно въздушна сила....., колко подводници имате? Няма какво да ви прави, но трябва да сте в лапите им. Не може да се измъкнете
  • 26 Стана каквото става винаги

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "666":

    Накрая всички клякат на Ердо.
  • 27 666

    2 0 Отговор
    Има българска поговорка която гласи: 'Когато планината не отива при Мохаммед тои отива при планината.' И ако ви се е отдало възможност да гледали видео записи от срещата им би трябвало да забележите че Баидън отива до Ердоган.
  • 28 Osman

    1 2 Отговор
    На кремълския лилипут му се дръпна фъшкията
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: