Last news in Fakti

15 Юни, 2021 15:52 1 116 3

Голяма част от европейските жители разчитат на връзки за достъп до здравеопазване

  • корупция-
  • доклад-
  • здравеопазване-
  • лични връзки-
  • подкуп

Според доклад за корупцията, всеки пети българин плаща подкуп

Голяма част от европейските жители разчитат на връзки за достъп до здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС

Почти една трета от жителите на ЕС разчитат на лични връзки за достъп до здравеопазване по време на Ковид-кризата, а около всеки пети в Румъния, България, Унгария и Литва плаща подкуп за такива услуги, се казва в доклад за корупцията, цитиран от британското издание The Guardian, предаде агенция „Фокус“.

В 27-те държави-членки на ЕС близо две трети (62%) от 40 000 респонденти в проучване, проведено от Transparency International, посочват, че корупцията в тяхното правителство е основен проблем, а три четвърти (76%) казват, че тя остава на същите нива или е по-лошо.

Авторите на доклада на неправителствената организация Глобален корупционен барометър - Европейски съюз, заявиха, че констатациите са особено тревожни, тъй като държавите-членки се готвят да отделят милиарди евро за възстановяване след пандемия. Очаква се незабавно Европейската комисия да одобри националните планове за изразходване на 800 млрд. евро, които ще бъдат събрани съвместно на финансовите пазари.

„ЕС често се разглежда като бастион на почтеността, но тези констатации показват, че страните в региона остават уязвими за коварните ефекти на корупцията“, обяснява Делия Ферейра Рубио, председател на Transparency International. „По време на здравна криза използването на лични връзки за достъп до обществени услуги може да бъде толкова вредно, колкото плащането на подкупи. Могат да бъдат загубени животи, когато свързаните хора получат ваксина срещу Covid-19 или медицинско лечение преди тези с по-спешни нужди. Изключително важно е правителствата в ЕС да удвоят усилията си, за да осигурят справедливо възстановяване от продължаващата пандемия“.

Докладът рисува картина на недоволство от близките отношения между големия бизнес и правителствата и висока степен на пряко участие на гражданите в корупционни практики за достъп до обществени услуги.

Докато само 6% от хората в ЕС заявяват, че са намерили за необходимо да дадат подкуп, за да получат достъп до здравни услуги, проучването е установило, че 29% са разчитали на лични връзки, като тази практика е най-разпространена в Чешката република (54% ), Португалия (46%) и Унгария (41%).

Най-висок дял от хората са дали подкуп, за да си осигурят здравни услуги в Румъния (22%), България (19%), Унгария (17%), Литва (17%) и Хърватия (14%).

Използването на подкупи за достъп до здравеопазване също е сравнително често в Белгия (10%), Австрия (9%) и Гърция (9%), според проучването, проведено между октомври и декември миналата година.

Кипър има най-висок дял от анкетираните (65%), които смятат, че корупцията се е увеличила през последната година, очевидно подхранвана от скандалите, свързани със схемата на Кипър за „златни паспорти“, при която е установено, че десетки осъдени престъпници, бегълци и политически дискредитирани физическите лица са закупили гражданство.

По-малко от 20% от хората, живеещи в Дания и Финландия, смятат, че корупцията в правителството е голям проблем в тяхната страна, докато повече от 85% от тези в България, Хърватия, Кипър, Италия, Португалия и Испания вярват, че е така.

Няма държава, в която мнозинството от гражданите смятат, че корупцията намалява. Най-положителните резултати са от Словакия, където 39% от гражданите смятат, че има спад. През 2020 г. вследствие на убийството на Ян Куцяк, разследващ журналист, и неговата годеница, десетки словашки служители на реда бяха обвинени в корупция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    6 0 Отговор
    В Бг не се дава подкуп на лекарите. Те просто си казват, че ако не получат еди каква си сума няма да си мръднат пръста за когото и да е. Бизнес! Като им паднеш и те дерат до кокал!
  • 2 asd

    3 0 Отговор
    Като се добави в сметката "трафик и търговия на органи" ...и ганьовците са номер 1 в класацията...

    хахахахахахахаха!
  • 3 Рашко Герасимов

    0 1 Отговор
    Корумбчията помага, не пречи. Слага се една бяла престилка и маска, звъни се на вратата на къщата и се казва на родителите: д-р Рашко Герасимов, НЦЗПБ, идвам по ваксинационен план да ваксинираме детето ви срещу Ковид, за да зарази баба си и дядо си да умрат, просто плащате максинационна такса 10 лева, пише се касов ордер, и детето идва с мене и не си го виждат повече. По смисъла на Закона за противодействие на детето, след кожаната инжекция лицето от децки пол се извозва и третира като храна за вредния дивеч.
Новини по държави: