16 Юни, 2021 09:24 1 844 13

Писмо до Байдън и Путин: „Търсете пътищата за мир и справедливост”

  • джо байдън-
  • sir-
  • владимир путин-
  • женева-
  • писмо-
  • църква-
  • религия-
  • йоан саука

Християнските църкви по целия свят очакват срещата на високо равнище в Женева

Писмо до Байдън и Путин: „Търсете пътищата за мир и справедливост” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди срещата между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева бе отправен призив за мир и справедливост, предадоха SIR (Servizio Informazione Religiosa) и Vaticannews.va.

Открито писмо на преподобният Йоан Саука, от името на Световния съвет на църквите, до президентите на САЩ и Русия, в навечерието на срещата на двамата лидери в Женева:

Християнските църкви по целия свят също очакват срещата на високо равнище в Женева между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин и издигат обща молитва от всяка точка на земята двамата световни лидери да търсят „пътищата на мира и справедливостта”. Това пише в открито писмо временният генерален секретар на Световния съвет на църквите (ССЦ), преподобният Йоан Саука, до президентите на САЩ и Русия, в навечерието на срещата на двамата лидери. ССЦ е икуменичен орган със седалище в Женева, който включва 350 християнски църкви - протестантска, православна, англиканска и други деноминации - от 120 държави по света, представляващи 550 милиона християни. „От нашата централа, която се намира в същия град, където ще се срещнете, и от много други градове и села по света, където нашите църкви - членки изпълняват своите служения, ние ще ви следим и ще се молим, вашата среща да бъде знак на надежда".

Според говорителя на Белия дом Джен Псаки, двамата лидери ще засегнат „широк спектър от неотложни въпроси“, със стремежа да „възстановят стабилността и предвидимостта на отношенията между Русия и САЩ“. Икономическото и социално въздействие на епидемията COVID-19, изменението на климата, геополитическото напрежение и надпреварата в ядреното въоръжаване са основни въпроси, чието разрешаване зависи от правителствата на двамата световни лидери.

"Докато все още полагаме усилия за преодоляване на пандемията COVID-19, светът е призован да посрещне още по-големи предизвикателства, за да се справи с по-широкото социално и икономическо въздействие на пандемията", пише Саука. „Църквите също са загрижени за екзистенциалната заплаха, породена от ускоряването на изменението на климата до сложната мрежа на живота на нашата планета".

В писмото, Църквите говорят също за "постоянната и все още нарастваща заплаха от катастрофален ядрен конфликт, особено в контекста на спада на сътрудничеството за контрол на оръжията и нарастващото геополитическо напрежение". „Като лидери на две големи нации, с вашата конкретна история и настоящи роли в световните дела, вие носите специална отговорност да намалите напрежението и да постигнете стабилни отношения, така че да подобрите, а не да намалите перспективите за ефективно глобално сътрудничество за посрещането на многобройните и сложни кризи, пред които светът е изправен днес”, се казва в писмото.

„Молим се Богът на живота и мира да ви вдъхнови и насочи в тази основна задача, за доброто на вашия народ, за нашата взаимозависима човешка общност и за скъпото и уникално Божие творение“. За случая, ССЦ е разпространил сред всичките църкви-членки специална молитва за президентите Байдън и Путин и „за лидерите на всички народи по света“: „Боже, дари с мъдрост всички, които ръководят съдбините на света, за да се освободим от злото на войната и насилието“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЖО КЪМ ВОВАТА

    3 1 Отговор
    ВИЖДАШ ЛИ КОЛКО СМЕ ИЗВЕСТНИ...ПОЧИТАТ НИ КАТО...БОГОВЕ
  • 2 ДЖО КЪМ ВОВАТА

    1 12 Отговор
    ГОВОРИХ С НЕКОЙ СИ РАДЕВ...ЛИЧИ СИ ЧЕ Е ВАШЕ МОМЧЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Диверсант

    12 1 Отговор
    Спасението е Русия и Китай начело на военен съюз с всички държави които не са членки на НАТО. Ако някоя бъде нападната от страна член на НАТО реагират всички.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Милан

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жужата е убиец":

    Бе аз не го знам жужата какъв е убиец, като все уж трови тоя-оня, па те все живи, ама знам как Байдън застреля протестиращите срещу фалшивите избори, американци.
    Та кой е по-по-най, малко е съмнително.
  • 7 Диверсант

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жужата е убиец":

    А твоите работодатели имаха за президент генномодифицирана маймуна, която само в Либия уби над 20 000 човека
  • 8 Асото бие попа

    7 1 Отговор
    Изтока бие запада.Останалото е безнадеждни вопли и гласове в пустинята..
  • 9 православен

    7 1 Отговор
    докато жидовете дърпат конците в уса мир не чакайте, хитлер не е бил такъв глупендер какъвто искат да го искарат имало е защо то е видно и днес
  • 10 Бамзе

    6 0 Отговор
    Краварите не са християни. Никъде не пише официалната им религия каква е .
  • 11 предвиждам

    3 0 Отговор
    Тоя сега ще падне по стълбите на самолета с тия цайси.
  • 12 GnG

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жужата е убиец":

    Назовете ПОНЕ ЕДИН северно-американски Президент, който не е убиец !

    "В рамките на един век Съединените американски щати са провели над 100 войни и военни-интервенции, а САЩ съществува едва от два века"

    Списък на „демократизираните“ от САЩ държави - публикация в Alter Information

    Коментиран от #13

  • 13 Диверсант

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "GnG":

    В тоталитарна Русия е отменено смъртното наказание, в демократична Америка годишно се екзекутират над 2500 човека.. Което се извършва след подпис на президента
Новини по държави: