Last news in Fakti

17 Юни, 2021 14:25 1 894 6

Горещи дни, задушни нощи: Германия в плен на жегата

  • германия-
  • жега-
  • лято

Силното слънце и голямата топлина радват растениевъдите - сегашното време е благоприятно за растежа на плодовете и житните култури, особено след студената пролет

Горещи дни, задушни нощи: Германия в плен на жегата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия бе поразена от първата гореща вълна за 2021: температури над 37 градуса и тропически задушни нощи. Очаква се жегата да премине в летни бури с проливни дъждове.

Тази година първите сериозни горещини в Германия настъпиха доста по-рано, отколкото през 2020 година. "В четвъртък, 17 юни, достигаме максимума. На този ден ще има само отделни кътчета в страната, където температурите ще останат под 30 градуса по Целзий", казва Йенс Хофман от Германската метеорологична служба.

Още в сряда в много региони на Германия термометрите показваха дори над 35 градуса. А прогнозата за петък и уикенда гласи, че времето ще остане почти непроменено - в комбинация с летни бури и тропически горещи нощи, по време на които температурите няма да спадат под 20 градуса. Чак в началото на идната седмица, точно в началото на календарното лято, горещата вълна ще отмине.

"Това не е нищо необичайно"

"Сегашните високи температури не са необичайни за средата на юни", твърди метеорологът Йенс Хофман, който пояснява, че подобни жеги е имало редовно през последните години. По-различно беше положението само през миналата година, когато тропическите жеги овладяха страната в края на юли и началото на август. Преди това имаше кратки горещи периоди, но само в отделни региони. За гореща вълна се смята период от няколко поредни дни, в които температурите остават над 30 градуса и то в обширни части на страната, макар че официална дефиниция всъщност не съществува.

Лекари от спешната медицинска помощ препоръчват по време на жеги да се пие по една чаша вода на всеки час, дори и човек да не изпитва жажда. Високите температури са опасни най-вече за по-възрастните хора с хронични заболявания, за хора на легло, както и за малки деца и бременни жени.

По време на очакваните летни бури в западната част на Германия може да се стигне и до силен вятър и пороен дъжд, придружен от градушка. В петък бурите ще се разпрострат над още повече региони в Западна Германия, а след това жегата ще се измести на изток, където дневните температури ще достигнат до 37 градуса. В останалата част на страната температурите също ще останат над 30 градуса, макар и да не достигнат вече стойностите от предните дни.

И хората, и животните страдат

В събота в Източна Германия се очакват тропически жеги от 37 градуса, а в северозападната част на страната температурите ще паднат под 30 градуса. Летните бури ще се пренесат на изток и на юг.

От жегите страдат не само хората, но и животните. Животновъдите трябва да осигурят достатъчно охлаждане, вода и сянка за добитъка. Силното слънце и голямата топлина радват растениевъдите - сегашното време е благоприятно за растежа на плодовете и житните култури, особено след студената пролет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германистан на три минарета

    8 2 Отговор
    И арабската пустиня вече е там! Жега и маски фередже!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    В момента около Дюселдорф е над 32 градуса, и нито вятър, нито дори едно облаче в небето.

    Коментиран от #4

  • 3 сила

    4 2 Отговор
    тия на фонтана са от Столипиново,на бас...
  • 4 Нека Нека

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Нека им!
    Да видят как е в Сахара.
    Красиво, зелено и подредено било в Германия!
    Ай ся като им изсъхнат тревите и се запрашоли всичко да видим Бронхилдите ще имат ли сили да мият джамовете всеки ден!
    И да започват да купуват климатици вече.
  • 5 Рошко

    2 0 Отговор
    Да а при нас германски климат
  • 6 dbbdbd

    1 1 Отговор
    А тук смотания гаден Западен климат обхвана
Новини по държави: