Last news in Fakti

17 Юни, 2021 15:47 1 506 16

ЕК инвестира €15 милиарда в цифровия преход

  • ек-
  • ес-
  • цифров преход-
  • цифровизация-
  • мария габриел-
  • пари-
  • инвестиция-
  • хоризонт европа

„Хоризонт Европа“ допринася за неутралността по отношение на климата

ЕК инвестира €15 милиарда в цифровия преход - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие основната работна програма за „Хоризонт Европа“ за периода 2021—2022 г. Работата по описаните в нея цели и конкретни тематични области ще бъде финансирана с общо 14,7 млрд. евро. Тези инвестиции ще ускорят екологичния и цифровия преход, ще допринесат за устойчивото възстановяване от пандемията от коронавирус и ще повишат способността на ЕС да се справя с бъдещи кризи. Чрез стипендии, обучения и обмен те ще помогнат на европейските изследователи да изграждат по-добре свързани и по-ефективни европейски екосистеми за иновации и да създават научноизследователски инфраструктури на световно равнище. Те ще насърчават участието от цяла Европа и от целия свят, като заедно с това ще укрепват Европейското научноизследователско пространство.

По този повод Маргрете Вестегер, изпълнителният заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, каза: „Работната програма по „Хоризонт Европа“ ще помага на европейските изследователи да постигат върхово качество и отлични резултати в изследванията и иновациите в полза на всички нас. Тя обхваща целия цикъл на научните изследвания и иновациите — от лабораторията до пазара — и ще помогне на изследователите и новаторите от цял свят да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на проблемите на нашето съвремие.“

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Тъй като 40 % от бюджета на тази работна програма по „Хоризонт Европа“ са предназначени за повишаване на устойчивостта на Европа, благодарение на нея Европа ще стане по-екологична и по-добре подготвена за цифровата трансформация. Сега програмата „Хоризонт Европа“ е изцяло отворена за бизнеса. Бих искала да насърча изследователите и новаторите от целия Европейски съюз да кандидатстват и да намират решения за подобряване на нашето ежедневие.“

„Хоризонт Европа“ допринася за неутралността по отношение на климата и за водещите позиции в цифровите технологии

Над 40 % от средствата — общо около 5,8 млрд. евро — ще бъдат инвестирани в научни изследвания и иновации в подкрепа на Европейския зелен пакт и ангажимента на Съюза до 2050 г. ЕС да се превърне в първия континент, който е неутрален по отношение на климата. С тези средства ще се подпомагат проекти, които разширяват познанията ни за изменението на климата и разработват решения за намаляване на емисиите на парникови газове и за адаптиране към променящия се климат. Работата по тези проекти ще бъде насочена към ускоряване на устойчивия и справедлив преход към чиста енергия и мобилност, приспособяване на продоволствените системи, развитие на кръговата икономика и биоикономиката, запазване и увеличаване на естествените въглеродни поглътители в екосистемите и адаптиране към измененията на климата.

Други важни цели на програмата са настоящото десетилетие да се превърне в цифровото десетилетие на Европа и да се положат основите за създаването на нови цифрови предприятия, които са добре подготвени за бъдещето, като по този начин се осигури значително увеличение на инвестициите в тази област. Така например тя ще допринесе за максималното оползотворяване на потенциала на цифровите инструменти и на основаващите се на големи масиви от данни научни изследвания и иновации в областите на здравеопазването, медиите, културното наследство, творческата икономика, мобилността и производството на храни, като подкрепя модернизацията на промишлените модели и укрепва водещите позиции на Европа в промишлеността. През 2021—2022 г. разработването на ключови цифрови технологии ще бъде подпомогнато с 4 млрд. евро.

Работната програма освен това ще насочи инвестиции в размер на общо около 1,9 млрд. евро към подпомагане на възстановяването на икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. В съответствие с програмата за възстановяване NextGenerationEU финансирането ще допринесе за изграждането на една Европа, която след коронавируса ще бъде не само по-екологична и по-цифровизирана, но и по-устойчива на съвременните и бъдещите предизвикателства. Тук се включват теми, които имат за цел модернизирането на здравните системи и повишаването на капацитета за научни изследвания и иновации, по-специално за разработването на ваксини.

Международно сътрудничество за по-голямо въздействие: стратегическо, прозрачно и реципрочно

Международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите е от решаващо значение за справяне с глобалните предизвикателства, тъй като разширява възможностите на Европа за достъп до ресурси, ноу-хау, високи научни постижения, вериги за създаване на стойност, както и пазари, които се развиват в други части на света. През май 2021 г. Комисията представи глобален подход към научните изследвания и иновациите — стратегията на Европа за международно сътрудничество в един променящ се свят. С този подход ЕС цели да намира решения и да съдейства за глобален отговор на глобалните предизвикателства въз основа на многостранно сътрудничество, откритост и реципрочност.

Работната програма за 2021—2022 г. по програмата „Хоризонт Европа“ включва специални действия за подкрепа и засилване на сътрудничеството чрез многостранни инициативи в области като биологичното разнообразие, опазването на климата, наблюденията на околната среда, изследванията на океаните и глобалното здравеопазване, както и целенасочени действия с ключови партньори извън ЕС, в това число първата по рода си амбициозна и широкообхватна Инициатива за Африка.

Европа по подразбиране е отворена към света. Асоциирането към програмата „Хоризонт Европа“ на държави, които не са членки на ЕС, ще разшири нейния географски обхват и ще предложи допълнителни възможности за участие на изследователи, учени, предприятия, институции и други заинтересовани организации при принципно същите условия като тези за държавите членки. С цел защита на стратегическите активи и интереси на ЕС, както и на неговата независимост и сигурност, в съответствие с член 22, параграф 5 от Регламента за „Хоризонт Европа“ участието в известен много малък брой действия по програмата ще бъде ограничено. Това ограничение ще се прилага в изключителни и надлежно обосновани случаи, в съгласие с държавите членки и при пълно зачитане на ангажиментите на ЕС по двустранни споразумения.

Следващи стъпки

Първите покани за представяне на предложения ще бъдат обявени на 22 юни на създадения от Комисията портал за финансиране и обществени поръчки. Европейските дни на научните изследвания и иновациите, които ще се проведат на 23 и 24 юни, предлагат чудесна възможност програмата „Хоризонт Европа“ да бъде обсъдена сред създателите на политики, изследователите, иноваторите и гражданите. Информационните дни за „Хоризонт Европа“, които са предназначени за потенциалните кандидати, ще се състоят от 28 юни до 9 юли.

Контекст

„Хоризонт Европа“ е рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. Тя е приемник на програмата „Хоризонт 2020“ и има бюджет от 95,5 млрд. евро. Днешната работна програма по „Хоризонт Европа“ се основава на стратегическия план за програмата „Хоризонт Европа“, който беше приет през март 2021 г. с цел да се определят приоритетите на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021—2024 г. По-голямата част от финансирането се разпределя въз основа на състезателни процедури за представяне на предложения. От началото на 2021 г. вече са на разположение и нови възможности за финансиране: през февруари Комисията обяви първите покани за представяне на предложения в рамките на Европейския научноизследователски съвет по линия на „Хоризонт Европа“, а през март постави началото на новия Европейски съвет по иновациите. Освен това през април тя бързо мобилизира 123 млн. евро за научни изследвания и иновации във връзка с вариантите на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 0 Отговор
    Ще има бум на инсталациите за производство на компост. Ако съм на ваше място ще инвестирам яко.
  • 2 чешит

    8 0 Отговор
    Е ТИКВУНА КАК ЛИ СИ ЯДЕ МАDЯТА,ЧЕ НЯМА ДА ОБЛАЖИ?
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    9 0 Отговор
    Томито изпапка 2'000'000'000 за електронно правителство , ама сега нито имаме електронно , нито правителство‼
  • 4 глоги

    6 0 Отговор
    ЕК инвестира €15 милиарда в цифровия преход. ЕЙ ТИЯ ЕВРА ВИЖДА ЗАЙО БАЙО. ЗАРАДИ ТИЯ ПАРИ ХОДИ ОТ СТРАНА В СТРАНА И ИСКА ДОРИ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ОКАЗВАТ НАТИСК НА БЪЛГАРИЯ. САМО И САМО МАКЕТАТА ДА ВЛЯЗАТ В ЕС.
  • 5 ПСР

    8 0 Отговор
    Тези снимки от чия спалня са постнати?Ах,любимата валута и копюри на нашият аналогов Вожд и Учител!
  • 6 ЦВЯТ ЛИЛАВ

    6 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, ТОВА ДА НЕ СА ПАЧКИТЕ ОТ ШКАФЧЕТО НА ТУЛУПЧЕТО..????????
  • 7 Поглътители фотосинтезатори

    6 0 Отговор
    Естествените поглътители се казват фотосинтезатори стига с тези иновации топлата вода е открита и електрониката достатъчно развита дайте пари на хората да си купят храна и електроника
  • 8 Омотан Джонс

    5 0 Отговор
    Толкова много дрънкане а истината някъде по средата:
    Тук ce включвaт тeми, кoитo имaт зa цeл мoдeрнизирaнeтo нa здрaвнитe cиcтeми и пoвишaвaнeтo нa кaпaцитeтa зa нaучни изcлeдвaния и инoвaции, пo-cпeциaлнo зa рaзрaбoтвaнeтo нa вaкcини.
  • 9 друга тема

    3 0 Отговор
    Тези пачки не са от шкафчето. Липсват кюлчетата и пищофят. А и е много светло. Мата ЕпилированАта не се съблича на светло.
  • 10 Чипизация

    7 0 Отговор
    "подготвена за цифровата трансформация. " Кога, ще ни обръщат в 0 и 1-ци ?

  • 11 Дигитеколог

    6 0 Отговор
    Що вързаха цифровизацията с екологията не разбрах
    Екологията си е аналогова от времето на баба ми.......

    Коментиран от #13

  • 12 Мозъкът

    5 0 Отговор
    Замотан, объркан и пълен с надути несвързани помежду си фрази и думи.
    Ей така Бат Фидел 7 часа им надуваше главите на кубаносите и ги поддържаше в мозъчен транс.
    Доказано е, че като ти нижат дълго време глупсти и неразбираеми простотии мозъкът изпада в хипноза.
  • 13 Амиии

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дигитеколог":

    Щот Грета Тунберг е киборг, неуспешен, но киборг!
  • 14 серго

    2 0 Отговор
    Имат ли толкова шкафчета?
  • 15 Госあ

    3 0 Отговор
    Забелязвате ли как се добавя стойност на безстойностни неща в ес. В същото време няма капацитет за ваксини, лекарства и други производства. Няма едно технологично производство и инструменти като хората. Забавянето на ваксината на Санофи е много показателно. Нещо в което Франция беше водеща.
  • 16 Ха така

    3 0 Отговор
    Ми те тия евраци приличат като ония на Борисов в шкафчето, ама няма кюлчета.