ФАКТИ.БГ

822 милиона евро по тази програма

Програмата подпомага изследователи от целия свят, на всички етапи от тяхната кариера и във всички дисциплини

Публикувана: 22 Юни, 2021 15:41
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1143
822 милиона евро по тази програма
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Европейската комисия обяви нови покани за подкрепа на обучението, уменията и професионалното развитие на изследователи в рамките на действията „Мария Склодовска-Кюри“ (ДМСК) — водещата програма на ЕС за финансиране по линия на „Хоризонт Европа“ за образование на докторанти и обучение след придобита докторска степен. Поканите за представяне на предложения следват приемането на работната програма „Хоризонт Европа“ за периода 2021—2022 г. С общ бюджет от 6,6 милиарда евро за периода 2021—2027 г. действията „Мария Склодовска-Кюри“ подпомагат изследователи от целия свят, на всички етапи от тяхната кариера и във всички дисциплини. Те са от полза и за учебните институции, като подкрепят изявени докторантски програми, постдокторантски програми и съвместни научноизследователски и иновационни проекти, повишават тяхната привлекателност и видимост в световен мащаб и насърчават сътрудничеството отвъд академичните среди, включително с големи дружества и МСП.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: С кризата, свързана с COVID-19, още веднъж изпъкна значението на това Европа да разчита на висококвалифицирани изследователи, способни да откриват и да се справят с предстоящите предизвикателства. Тя също така показа колко е важно да се предоставят научни доказателства на създателите на политики и на обществеността, както и да се работи интегрирано между различните дисциплини. В този контекст действията „Мария Склодовска-Кюри“ са ключов инструмент. От стартирането си преди 25 години програмата насърчава все повече жени и мъже да изберат научноизследователската кариера, допринасяйки за привлекателността на Европа за най-изявените таланти от цял свят.

През 2021 г. по програма „Мария Склодовска-Кюри“ ще бъдат предоставени около 822 милиона евро, обхващащи следните пет основни действия от работната програма:

- Докторантски мрежи по ДМСК — изпълнение на докторантски програми за обучение на докторанти от академичните среди и други сектори, включително промишлеността и предприятията. Поканата за представяне на предложения за 2021 г. с бюджет от 402,95 милиона евро се открива днес и приключва на 16 ноември 2021 г.

- Постдокторантски специализации по ДМСК — повишаване на творческия и новаторския потенциал на изследователите, притежаващи докторска степен и желаещи да придобият нови умения чрез специализирано обучение, международна, междудисциплинарна и междусекторна мобилност. Финансирането ще бъде на разположение за изследователи, готови да реализират авангардни научноизследователски и иновационни проекти в Европа и по света, включително в неакадемичния сектор. Поканата за представяне на предложения за 2021 г. с бюджет от 242 милиона евро се открива днес и приключва на 12 октомври 2021 г.

- Обмен на персонал по ДМСК — развитие на международно, междусекторно и междудисциплинарно устойчиво сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите чрез обмен на персонал. Схемата спомага за превръщането на идеите в иновативни продукти, услуги или процеси. Поканата за представяне на предложения за 2021 г. с бюджет от 72,5 милиона евро ще бъде открита на 7 октомври 2021 г. и ще приключи на 9 март 2022 г.

- Съфинансиране по ДМСК — съфинансиране на нови или съществуващи докторантски програми и схеми за постдокторантска специализация в държавите — членки на ЕС, или асоциираните към „Хоризонт Европа“ държави с цел разпространение на най-добрите практики на ДМСК. Това включва международно, междусекторно и междудисциплинарно научно обучение, както и международна и междусекторна мобилност на изследователи, без значение на етапа от тяхната кариера. Поканата за представяне на предложения за 2021 г. с бюджет от 89 милиона евро ще бъде открита на 12 октомври 2021 г. и ще приключи на 10 февруари 2022 г.

- ДМСК и гражданите — доближаване на научните изследвания до студентите, семействата и широката общественост, главно чрез Нощта на европейските изследователи. Действието повишава осведомеността за въздействието на работата на изследователите върху живота на гражданите, обществото и икономиката и засилва общественото признание на науката и научните изследвания. То също така има за цел да повиши интереса на младите хора към научноизследователската и научната кариера. Поканата за представяне на предложения за 2022 г. с бюджет от 15,5 милиона евро обхваща провеждането на „Нощ на европейските изследователи“ през 2022 г. и 2023 г. и ще започне на 22 юни с краен срок 7 октомври 2021 г.

В рамките на „Хоризонт Европа“ за периода 2021—2027 г. ДМСК ще поставят по-силен акцент върху междусекторното сътрудничество, по-специално между академичните среди и бизнеса, както и върху ефективния надзор и професионалното ориентиране чрез новите насоки на ДМСК относно надзора. Те също така ще насърчават чрез Зелената харта на ДМСК устойчивите поведение, научноизследователски дейности и управление в съответствие с Европейския зелен пакт.

Стартирана през 1990 г. и преименувана на действия „Мария Склодовска-Кюри“ през 1996 г., програмата допринася за върхови постижения в областта на научните изследвания, Тя стимулира заетостта, растежа и инвестициите, като осигурява на изследователите нови знания и умения и им предоставя международен и междусекторен опит, за да заемат в бъдеще водещи позиции в областта на научните изследвания. Действията имат структуриращо въздействие върху висшите учебни заведения и други субекти извън академичните среди чрез широкото разпространение на върхови постижения и определянето на стандарти за висококачествено образование и професионално обучение на изследователите в цялото Европейско научноизследователско пространство (ЕНП) и в световен мащаб.

Между 2014 г. и 2020 г. програмата подпомогна над 65 000 изследователи от Европа и извън нея, включително 25 000 докторанти. Тя финансира също така
над 1000 международни докторантски програми и укрепи връзките между академичните среди и промишлеността с участието на 4700 дружества и близо 2200 малки и средни предприятия. През същия период в действията „Мария Склодовска-Кюри“ участваха над 8450 организации от над 130 държави.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сандокан
1 Отговор
А ние от ММА мой ли да зимами? Познавам доста докторанти по мма, скоро призидентьи!

Оценка:
-1 +4

Пловдив
2 Отговор
Тази пачка на снимката, от" програмните" , на банкялийското просто и нагло говедо, ли е...?!

Оценка:
-1 +5

dfu
3 Отговор
Привличат качествен матрял от банановите републики.

Оценка:
-0 +2

факт
4 Отговор
Тая е била полска еврейка
Хубаво е да се напомни какво е казал полският министър прецедател на Хитлер : "ела и ни отърви по-бързо от еврейската напаст"
Ако не бяха руснаците жив евреин нямаше да има в Европа без значение какво казва полуеврейчето Пасси и кликата му

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ обяснява на пресконференция опита си:
От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт"

Още бисери