17 Юни, 2021 20:55 5 601 19

Сушата може да е "следващата пандемия"

  • оон-
  • суша-
  • пандемия-
  • коронавирус

Сушата скоро може да се превърне в следващата пандемия и за нея няма ваксина

Сушата може да е "следващата пандемия" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Недостигът на вода и засушаването може да нанесат щети от мащаба на пандемията от COVID-19 и рисковете от това бързо се увеличават с повишаването на температурите по света, се казва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Сушата скоро може да се превърне в следващата пандемия и за нея няма ваксина", каза днес Мами Мидзутори, специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия, на онлайн пресконференция по повод публикуването на доклада. По думите му сушата вече е нанесла икономически загуби за поне 124 милиарда долара и е засегнала живота на над 1,5 милиарда души в периода 1998-2017 г. Мидзутори подчерта, че най-вероятно тези числа всъщност са "занижени".

Може да се твърди, че глобалното затопляне е засилило засушаването в Южна Европа и Западна Африка, се казва в доклада. И ако светът не реагира, броят на жертвите на това бедствие "ще нараства драматично", предупреди представителят на ООН. Около 130 държави биха били изложени на по-голям риск от засушавания през този век при сценарий за високи емисии на парников газ. Пред недостиг на вода биха се изправили други 23 държави, а други 38 - са изложени и на двата риска.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 324

    49 3 Отговор
    Хайде стига сте вадили плашила! Ами това е живитът, суша, наводнения природни катаклизми, болести и човеци алчни за пари и власт.

    Коментиран от #17

  • 2 Гошо

    27 1 Отговор
    оправете си заглавието. "Сушата Може е следващата пандемия"- тва български не е.
  • 3 Оон

    14 2 Отговор
    .. Организация за осиг на хил работни места с близо 10 000 Усд заплати, без никав смисъл и функции.. Като Еп и Ек.. Заплатаджии... И ООН и Ес са на нашия гръб(немец, австриец, швед, французин, българин, румънец...).. Затваряй!
  • 4 Малийй Страх

    14 2 Отговор
    Сушата, че я пребори ГЕРБ чрез ДКК и яко "ремонти на язовири, Бате". Работа и краденье му е майката.....
  • 5 Кин чан Дзи

    29 2 Отговор
    Нищо вярно няма в тия твърдения на ООН и разни учени.
    Беше първо глобално затопляне, озонова дупка, нищо от което не се сбъдна. Напротив последните 15 години, показват, че идва ледников период който ще настъпи напълно след 10 000 години.
    Глада идва от политицте и управленците на държавите.
  • 6 никой

    12 1 Отговор
    не коментира дали източниците на сладка бода на България са идгъргувани вече!
  • 7 Искам го сега

    17 1 Отговор
    И това след порой в София!?

    Е научете се да броите поне до три, бе!
  • 8 asd

    10 2 Отговор
    "Сушата може е"

    Мисир...даже и заглавието ви е геп-офилистично!

    А и това не е новина. От 20-30 години поне е ясно това. Войни за вода/водни запаси и преселение.
  • 9 Тошко

    3 1 Отговор
    Даже Ванга го предрича това

    Коментиран от #11

  • 10 Zzz

    16 1 Отговор
    Долни лъжи.Баща ми казваше ,че от седемдесетте говорят,че свършва петрола,сега сме 2021 и все още има....Не вярвам и за тази суша и затопляне....
  • 11 Кин чан Дзи

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    Ванга е казала ще се редуват 3 години суша и 6 години киша!
  • 12 Гошо

    12 1 Отговор
    Къв дъжд праска тия дни ,нещо хич я няма тая за сушата
  • 13 Нова заплаха

    9 1 Отговор
    Свиквайте, защото сегашната пандемия от коронавирус няма да бъде последната и различните му щамове непрекъснато ще се модифицират и променят и "коронавирус-2019" ще бъде последван следващата година от нова пандемия от открития вече нов щам на "коронавирус–2021" който е по еволюирал вирус и 70% още по опасен и по-заразен за хората по света и предизвикващ още по тежки и смъртоносни инфекции...!!!
    Добрата новина е, че за сега все още коронавирусът се разпространява само чрез въздуха, защото водещи световни вирусолози вече предупреждават и очакват, че в следващите години ще се появи и нова вирусно бактериална световна пандемия, която ще се разпространява от засушаването или чрез водата...!!!

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Кин чан Дзи

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нова заплаха":

    така е, защото "избрания народ" иска сам да живее на земята, и ще пуска още нови болести, вируси и мор.
  • 15 Буха ха

    9 0 Отговор
    След днешния потоп в София е трудно да се повярва че идва суша. Ако обаче е истина, милиони чернне.гри ще се втурнат към Европа, оставяйки жените и децата в родните си страни
  • 16 Sieg

    7 1 Отговор
    Ако ГЕРБ управлява нищо чудно!
  • 17 Тука втори

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "324":

    месец е подгизнало. Не публикувайте глупости,моля.
  • 18 Интересно

    1 0 Отговор
    Да не би водата да се изпари в космоса. Пък аз си мислех че е в постоянен кръговрат. Парниковите газове са продукт от индустриализацията и производство на горива и пластмаса. Което води до загрява не на планетата в комбинация с нарастващото население и нужди от повече храна. По-лесно разпостранение на заразни болести. Глобалното застудяване води до глобален глад.
  • 19 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нова заплаха":

    Всъщност ,опасенията на учените са да не се кръстоса случайно коронавирус с вируса на инфлуенца/ грип/.