Last news in Fakti

19 Юни, 2021 12:45 2 805 11

Иран направи своя избор

  • иран-
  • президент-
  • али хаменей-
  • абдолнасер хемати

На първия тур на изборите е излъчен победител

Иран направи своя избор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати поздрави за победата ултраконсервативния си съперник и ръководител на съдебната власт Ебрахим Раиси, предаде Ройтерс.

Вътрешното министерство съобщи, че преброяването на гласовете продължава. "Надявам се, че вашето правителство, под ръководството на Върховния лидер аятолах Али Хаменей, ще донесе облекчение и просперитет на нашата страна", заяви бившият ръководител на иранската централна банка, предаде БТА.

Бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай също призна победата на Раиси в съобщение в Туитър, предаде Асошиейтед прес. Хасан Рохани също заяви в излъчена по телевизията реч, че на първия тур на изборите е бил излъчен победител, но не посочи изрично Раиси, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 0 Отговор
    Могат да избират мноого, но ПОСЛЕДНАТА И РЕШАВАЩА дума е на Хаменей!

    Коментиран от #2

  • 2 100pera

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Всъщност не е точно така. Хаменей се подсигурява през иранския Съвет на стражите на конституцията, който подбира и допуска кандидатите до изборите. Съветът беше одобрил 6 човека - 4 върли консерватори и 2 относително по-умерени консерватори, кой знае защо наричани реформатори. Този е от ултраконсерваторите.
    По-твърдият курс на Иран, който ще провежда Раиси е изгоден за Китай (подписаха 25 годишен договор за стратегическо сътрудничесство) и за Русия. Сега САЩ ще трябва да вложат повече ресурси в подкрепа на Израели Саудитска Арабия за сдържане на Иран, а и Хамас и Хизбула ще получават повече ресурси от Техеран...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "100pera":

    Така е, но все пак последната дума е на Хаменей, защото, той е заобиколен от верни хора, колкото и да им се иска на някой държави, трудно ще пречупят Иранските традиции във управлението на държавата! Консервативните иранци са мнозинство, думата на Хаменей тежи впъти повече от който и да е друг в Иран!!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Ерец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "100pera":

    Предварително се знаеше , че този ще бъде избран.Само той и аятолаха са с черен тюрбан , а това е строго определено и има конкретна причина.Знаеш ли я ?А за Израел бих казал , че не е само защитен от САЩ.Новоизбраният премиер Нафтали Беннет е голям привърженик на двусстранните отношения с Русия и персонално на В.Путин.

    Коментиран от #6

  • 5 100pera

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това, което исках да кажа е, че изборът на Хаменей е бил направен още преди изборите. Кандидатите са одобрени лично от него и всъщност е все едно, кой ще получи повече гласове на изборите.
    Реално погледнато сте прав/а, но просто Хаменей има първата дума на изборите и тя е и последната.

    Коментиран от #7

  • 6 100pera

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ерец":

    Ми, ако не ме лъже паметта, черният тюрбан при шиитите означава пряка родствена връзка (потекло) към пророка Мохамед.
    Но не мисля, че това е решаващо при изборите.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "100pera":

    Точно така.
  • 8 Ерец

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "100pera":

    Именно , точно в 10ката ! Дори го смятат и за наследник на аятолаха по тази причина !
  • 9 Рошко

    2 0 Отговор
    Краварите и запада не се ли чудят как е възможно това, там не се ли купуват избори оопс пардон, там и бесят

    Коментиран от #10

  • 10 Бат Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    kaт по4нем да бесим и тука ще се оправи и тука- на мегдана с вратовразката и да ритна шкаф4ето и да го гледам как танцува по БНТ

    Коментиран от #11

  • 11 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Мишо":

    Техният стил е много готин, при изгрев слънце им надяват примките и ги вдигат с кран на някой стадион , входа за желаещи е свободен затова при тях няма джендърство наркотици педофили и убийци