Last news in Fakti

22 Юни, 2021 13:47 4 142 37

Германия: В бъдеще пенсия чак на 70 години?

  • пенсии-
  • икономика-
  • германия-
  • пари-
  • криза-
  • пенсионери-
  • пенсионно осигуряване

Експерти смятат, че пенсионната възраст в Германия ще трябва да се вдигне до 68 или дори 70 години. В противен случай пенсионното осигуряване щяло да се окаже пред "шокови затруднения". Асоциални ли са тези предложения?

Германия: В бъдеще пенсия чак на 70 години? - 1
Снимка: Shutterstock

Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри критики. От няколко седмици икономисти поставят под въпрос цялата конструкция на пенсионното осигуряване, в което актуалните приходи от вноски покриват текущите разходи за пенсии. Много от критиките са добре известни и то отдавна. Но сегашният дебат беше провокиран от един доклад на Научния съвет към Министерството на икономиката, който консултира правителството. Министърът на икономиката Петер Алтмайер побърза да обяви в тази връзка, че предложенията на съвета нямат задължителен характер.

Авторите на изследването обаче не са единствените, които смятат, че се задава „шоково нарастване на затрудненията да се финансира пенсионната система“. Според тях, тези проблеми се дължат на въведената през 2018 г. гаранция за стабилно ниво на пенсиите, които да не е падат под 48% от средните доходи в страната. Пак тогава беше въведено и правилото за ограничаване на пенсионно-осигурителните вноски до максимално 20 на сто от дохода.

"Шокови затруднения"

Всичко това, както и въведената възможност за по-ранно пенсиониране на 63 години, увеличи допълнително дефицита в пенсионното осигуряване. Повече от една четвърт от федералния бюджет през 2019 година е била използвана, за да запушва „дупки“ в пенсионната система. Предполага се, че през 2040 година близо половината от държавния бюджет ще отива за покриване на подобни дефицити. В резултат на това икономистите от консултативната група стигат до извода, че „обвързването на пенсионната възраст със средната продължителност на живота е неминуемо“. С други думи: щом германците живеят по-дълго и получават по-дълго време пенсия, възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне съответно. Това пък означава, че след около 20 години хората явно ще могат да се пенсионират чак при навършени 68 години.

Освен това експертите настояват в бъдеще да няма текущо увеличение на размера на пенсиите, а да има само индексации за заварените пенсии в случай на промяна на покупателната способност. А на хората, които излизат в пенсия, да се гарантира само ниво от около 48% от трудовите им доходи. И докато политици от различни партии критикуват предложенията като „асоциални“ или неизпълними, авторите им получават подкрепа от експертните среди. От Института за германска икономика (IW) също смятат за разумно удължаването на активния трудов живот като мярка за стабилизиране на пенсионната система. Ръководителят на изследването на IW Йохен Пимперц препоръчва постепенното вдигане на пенсионната възраст, която през 2052 г. да достигне 70 години.

Шведският пенсионен модел

За промяна на сегашния модел за финансиране на пенсиите настоява и професор Мартин Вердинг от Рурския университет в Бохум. Преминаването към капиталова пенсионна система може да вдигне с до 30 процента размера на пенсията на всеки, който се е осигурявал за пенсия достатъчно дълго и е получавал възнаграждение, съответстващо на средните доходи за страната. При капиталовата пенсия работникът или служителят би трябвало да внася два процента от брутния си доход в акции. Централите за защита на потребителите също смятат, че е добре да се въведе такъв компонент на пенсионно осигуряване, близък до шведския пенсионен модел. Но и една дълбока реформа на пенсионната система не би могла да стопи разликите между нивата на трудовия доход и размера на очакваната пенсия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю.Кортес

    43 0 Отговор
    Трябва да се работи за тарамбуките
  • 2 Eee

    15 22 Отговор
    Те швабите не са за мислене,живеят,, нормален и спокоен живот така,че и на 70 да се пенсионират спокойно ще си живеят до 80-90 годишна възраст

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Отечествен Фронт

    34 2 Отговор
    Чичо Сорос скоро ще ви отреже пенсите който има пари ще жиеее който не ще мре!
  • 4 Тантарата

    41 1 Отговор
    Ми като събраха емигранти от цял свят и ги интродуцираха така да се каже в собствента си социална система как ще им стигат парите за пенсии.
    Значи швабите ще блъскат до 70 годишни, за да живеят безметежно на социална издръжка тарамбуките?
    Много заспал народ са тези шваби да ви кажа.........

    Коментиран от #10

  • 5 Карл Маркс

    28 1 Отговор
    Добре дошли в капитализма!
  • 6 Ами новите"германци"?

    32 0 Отговор
    Ако рекат че Аллах им е рекъл да се пенсионират на 55,кво правим нататък?!

    Коментиран от #12, #29, #36

  • 7 Смех

    16 0 Отговор
    Хахаха нали оня ден се фалеха колко много им се вдигнала раждаемостта.
    Да ги питаш как ли става това при положение че от 72-ра са с отрицателен прираст и как за 50 години изведнъж се вдигна раждаемостта отде тея толкоз много майки у детеродна възраст или май не са много немци новородените или само на лична карта ше бъдат ама те утре могат да емигрират и в Мексико
  • 8 Свобода или Смертъ

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    а бе швабите не са известни с най-високата продължителност на живот дори и в Европа
    А с тия заводи там и таралясници от по 500 коня не дишат и най чидтиот въздух ша знайш

    Коментиран от #11, #34

  • 9 Копача

    20 1 Отговор
    Абе кой пенсионира младеж на 70г, поне до 80г а след това и без друго няма да останат много живи, че да чакат пенсия!!!
  • 10 Хо хо хо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тантарата":

    като им се работи нека работят защо и другите да работят
    А и да направиш 7-8 деца не е ли работа?Кой квото може не всички са пдли.
  • 11 Еее

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Свобода или Смертъ":

    Имаш право,до някъде си прав бил съм там известно време работех,но каквото и да е пак са светлинни години по добре и напред от нас.
  • 12 Меркел

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами новите"германци"?":

    Ами ши вдигнем пенсионната възраст на немците на 75 години
  • 13 А защо не на 90

    10 1 Отговор
    Значи друг ще ми харчи .Няма да им бачка.Ще Цап Царапим
  • 14 Най-добре

    16 1 Отговор
    Всеки да бъде пенсиониран три години след смъртта му
  • 15 Българка

    12 11 Отговор
    То е ясно срещу немците да бягаме не можем ги стигна, след като са решили така, значи така трябва да бъде. Живяла съм няколко месеца в Германия, хората полагат асфалт и после асфалта си седи там. А в България днес полагат асфалт и утре вече са почнали да копаят понеже забравили тръби да положат под асфалта. Нека не се правим на умни, всеки ни знае с гюлова вода

    Коментиран от #18, #23

  • 16 гост

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Точно това е въпроса , ама разбирачите русопитеци много се радват на неща , дето не вдяват !!! Питам аз при възраст за пенсиониране в Раша 60 години за мъжете и официално призната средна продължителност на живота 59 (ПЕТДЕСЕТ и девет ) години , кой е по-прецакания" , немците със 84 години такава или ушанките ???

    Коментиран от #22, #24

  • 17 Гост

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...щом германците живеят по-дълго и получават по-дълго време пенсия, възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне съответно."
    Хаххаха... "Желязна" логика! Това, че живееш по-дълго, не те прави работоспособен по-дълго! Дали тези схващат елементарната разлика?!
  • 18 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    И къде е връзката между асфалта и пенсионирането, че не схванах?! Да ти имам логическото мислене!

    Коментиран от #30

  • 19 ОФронт

    6 0 Отговор
    ОФ-то си най-прав , да знаеш. Който е имал пак ще има, който е нямал пак няма да има. Така е било, така е и така ще бъде.
  • 20 Съдията Дред

    10 1 Отговор
    Боже, внасят два процента ? Тук са 21. Явно за всички политици съвестен гражданин е този, който цял живот чинно плаща данъци и осигуровки, и гушва босилека дни преди да навърши пенсионна възраст. Но не и много по рано, че се губят приходи.
  • 21 Фрицовете са "подхора" и унтерменши

    12 2 Отговор
    Точно преди 80 г. се нахвърлиха като бесни хиени срещу Русия с "идеята си" за расовото превъзходство,сега са пълната жалкост! Какво остана от "райхчето"им? Изтривалката на ИДИЛ,нищо повече.Истинската световна Империя е Третият Рим,а Четвърти няма да има!

    Коментиран от #31

  • 22 Чий гост си ти?

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Гостуването ти приключи,девойко,върни се в последното си райхче и се поклони на новите "арийци" от Африка,нямаш друга дестинация,еднопосочен билет си.Светът вече се управлява от Третия Рим,имейла му е Москва,Кремъл,Путин...
  • 23 Тая

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    пъл живяла няколко месеца там и ще ми ръси мозък как се полагал асфалт там. Това е да си Ганьо държави като Франция Испания и Холандия имат много по-добра пътна мрежа в пъти държави с най-добрата пътна инфраструктура тя седнала да ми говори за Германия какво видяла за няколко месеца, ами никъде другаде като не си ходила и какво общо има това с пенсионирането
  • 24 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Общо Мъже Жени
    128 Флаг на Гвиана 66,8 64,2 69,9
    129 Флаг на Монголия 66,8 63,9 69,9
    130 Флаг на Таджикистан 66,7 64,1 69,4
    131 Флаг на Западна Сахара 65,9 64,3 68,1
    132 Флаг на Киргизстан 65,9 62 69,9
    133 Флаг на Бутан 65,6 64 67,5
    134 Флаг на Боливия 65,6 63,4 67,7
    135 Флаг на Сао Томе и Принсипи 65,5 63,6 67,4
    136 Флаг на Пакистан 65,5 65,2 65,8
    137 Флаг на Русия 65,5 59 72,6

    Раша е 137 в света с ПО-НИСКА продължителност на живот от Пакистан , Боливия , Киргистан , Западна Сахара и Гвиана !!!! Другите 130 няма да ги изброявам , хахахах !!!
  • 25 Германистан на три минарета

    13 0 Отговор
    Старите германци трябва да изхранват новите германци и безбройните им безработни жени и челяд! Гостоприемството на Меркел изисква жертви в името на Алааа..!
  • 26 Нещастници

    4 0 Отговор
    Модела на пенсия е сбъркан мноооого отдавна, а германия за пореден път пиказва, че не може да води никого наникъде защото няма капацитет да реши собствените си проблеми а ги прехвърля и на други! модела е за висока раждаемост от две деца нагоре и то масово. Откак жените станаха директори всичко върви надолу джендарията и миграцията го досъсипват. моделите на бъдещето са Япония и Норвегия или комбинация от двата. Койтонидка да ги прочете, но нямат нищо общо немския или нашия...
  • 27 Германецо

    14 1 Отговор
    Ми ще се окаже пенсионното осигуряване в "шоково затруднение" ми, от шоколадовата челяд на мама Меркел. Германците бачкат, пък деца не раждат. Шоколадовите раждат, ама не бачкат. Всичкото това иска се храни и помощи да взема.
  • 28 Джедай Кин

    0 2 Отговор
    Ква пенси бе...?! Аз пия джедайска бира и ям задушени, джедайски грудки...после яко джедайски секс и така че откарам до 800г. като Йода...;-)!
  • 29 Be_google, жив и здрав съм :)))

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами новите"германци"?":

    Привет от Германия. След толкова години няма има въобще пенсси или хенс система, вие сте прав, виждам, че днешните млади полугерманзи не вярват в това и следователно старата система умира със светлинна скорост. При исляма децата и родните се грижат за възрастните пенсси няма....отделен въпрос е, че данъците са супер високи в Германия. Те вярвайте на лъжите на дойчевеле. Вторият работещ от съпрузите плаща над 45%от нетната заплата, МАФИЯ И ГРАБЕЖ
  • 30 Българка

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    А иначе виждаш логика полагането на тръби след асфалта
  • 31 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фрицовете са "подхора" и унтерменши":

    До 21 ком -другарю -Явно не си ходил в Германия щом говориш глупости -аз съм ходил и в двете държави и разликата е -едните са с минимална заплата 1260 евро а другите с 130 евро -по друг начин как да ги опиша
  • 32 АзАз

    2 0 Отговор
    Да хранят още орките...
  • 33 PSG FR

    4 0 Отговор
    Преди 70 години това не се ли наричаше трудов лагер, или още концлагер? Остава да върнат и лозунга, че трудът те прави свободен!
    Във Франция някой помни ли какви протести избухнаха, когато опитаха да вдигнат пенсионната възраст? Лошото е, че тия искат да диктуват всичко в Европа, а в България мнозина дори не доживяват до тази възраст!
  • 34 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Свобода или Смертъ":

    Не знам на тебе какво ти е "известно" или какво са ти казали от Кремъл да ти е известно , но затова си има официални статистики !! И знам че ще кажеш , че лъжат , щото всички освен Кремъл лъжат според вас , ама всъщност единствения дето лъже е именно Кремъл !! Та в статистиката пише ,че Германия е на 23 място от 195 държави по продължителност на живота със 79,6 години средно и 82,1 години за жените !! Което е само с 2 години по-малко от първенеца Япония !!! И е направо рекорд сравнено с такива "цветущи " държави като Турция , 80 място , средно 73 години , Китай 82 място , 73 години , Иран , 109 място , 71 години , Беларус , 117 място , 69 години , Северна Корея , 125 място , 67 години и разбира се любимата Раша , 137 място и цели 65 години средно , но 59 за мъжете , хахахах !!! Та кога доближат даже Германия , ела се обади , ама няма да го доживееш !!!
  • 35 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Така така. нека германските роби да работят до умиране, а прииждащите мюсюлмкански "гости" да биват закачани веднага на социална хранилка без АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ПРИНОС И ПРАВО на това. Щом го търпят немците, хак им е.
  • 36 SHKËNDIJA

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами новите"германци"?":

    Те тея по рождение са пенсионирани
  • 37 Оня с Камиона

    0 0 Отговор
    Може и до 80, то нали треба и за ония, дека са на хранилката от Jobcentern и familienkasse, некой да работи.
Новини по държави: