22 Юни, 2021 18:00 2 164 37

ЕС обсъжда преговорите със Северна Македония

  • ес-
  • преговори-
  • северна македония

Провежда се Европейски съвет

ЕС обсъжда преговорите със Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания се разглежда от Европейския съвет в Люксембург, съобщи Фигаро.

Съветът започна тази сутрин. България не планира промяна на своята позиция.

Страната ще даде разрешение за преговори при изясняване на двустранните въпроси с македонското правителство. Правителството настоява да получи гаранции за изпълнението на договора за добросъседство.

Европейски представители настояват за започване на преговорите. Северна Македония се надява това да стане след европейската среща на върха.

Страната очаква срещи с български представители. На тях ще се обсъдят варианти за споразумения.

Припомня се, че македонското правителство е изпълнило всички условия за започването на преговорите. ЕС търси единна позиция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вето

    41 2 Отговор
    за сърбизираните макета!

    Коментиран от #7

  • 2 Галина колева

    36 0 Отговор
    Боже, пази България!
  • 3 коментатор

    36 3 Отговор
    "Припомня се, че македонското правителство е изпълнило всички условия за започването на преговорите. ЕС търси единна позиция."


    Това е абсолютна лъжа най-важното нещо не е договорено а именно споразумението с България
  • 4 коко

    14 3 Отговор
    fakti.bg отново са заели антибългарска позиция.единствения сайт срещу позицията ни спрямо Македония.
  • 5 Пак ще клякаме

    4 19 Отговор
    Няма как
  • 6 КОТарАК

    30 1 Отговор
    след като и при тоя съвет нищо не се получи , макетата вече би трябвало да проумеят че няма да бъде на тяхната и трябва да сменят стъпката
  • 7 Иван Шишман

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Вето":

    Не се знае.България се ръководи от Козяк.
  • 8 Александър Македонски

    28 0 Отговор
    Оставам с впечатлението че тия от Северна Македония искат да присъединят Европа към себе си а не те да се присъединят към Европа. Поне до сегашното им поведение потвърждава такива съмнения
  • 9 Hess

    27 0 Отговор
    Ако ги пуснем под натиск ей така,право ви казвам късам си българските документи и ще подам ако трябва и до Судан или примерно Афганистан за нови,като техен гражданин...

    Коментиран от #14

  • 10 23232323

    28 0 Отговор
    За съжаление България ще бъде прецакана доста подмолно. Нямаме силни политици и това ще ни излезе през г--а. През нас ще си приемат присъединяването на тези страни.Отдавна никои не ни брои за слива. Срам че им пълзим и се свиваме. Една Гърция скръцна с зъби и онези си промениха името. Името дами и господа.Това е повече от срамно и страхливо за тази местност наречена Северна Македония.
  • 11 Бесен

    27 0 Отговор
    Идиотизираната евро паплач да не се меси!!! Това е въпрос между България и Македония и нито един от полит коректните идиоти в европа няма право да си навира носа в него и да дава акъли и да притиска! Вето от тук до края на света и ако трябва не само вето по разширението а по всеки възможен въпрос касаещ тази безобразна помойна яма в която неолибералите превърнаха ЕС!
  • 12 баш ми пука

    23 0 Отговор
    Сега вече разбирам - няма и никога не е имало европейско единство, има нечии вечни интереси, облечени като единна позиция!
  • 13 Hess

    26 2 Отговор
    Ако ги приемат през нас,Референдум за напускане на ЕС!По-добре гладни,отколкото надупени!

    Коментиран от #19

  • 14 DrivingPleasure

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Hess":

    Що бе човек? Вместо ти и аз да се чупим от България - България трябва да се чупи от прогнилия "съюз". Тоя филм сме го играли - тежкия тоталитаризъм към който тия смотаняци отиват сме го минали и знаем какво е - взимаме си държавицата и си я оправяме!
  • 15 Историк

    25 0 Отговор
    Е и какво ще направят ЕС.Ще ни спрат фондовете ли?Като ни спрат какво ние пък ще си спрем нашитв вноски.
    Пък като ни отнемат "???членството???" то се освождаваме и от задължения..Изхвърляме Лидъл, Кауфланд Метро или ги задължаваме да изкупуват само българска стока или ги ликвидираме като стопански субекти.Да забравят пластмасите които набутват за храна
  • 16 Дамм

    15 1 Отговор
    Нито в ЕС, нито в НАТО ни бръснат за слива, защото Тиква 11 години ни управляваше и срамеше пред света.
  • 17 Българско маке

    8 1 Отговор
    Северна Македония вече е в Европейския съюз, защото това е Пиринска Македония. Промитите мозъци от другата страна на границата, да четът истинска история.

    Коментиран от #20

  • 18 Полковник РУМНО

    12 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 19 Ами кой те спира

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Hess":

    Чемодана, вокзал и Магадан!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Полковник РУМНО

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българско маке":

    Ей затова няма да влезете, защото лъжете. Кралете историята на България и я представяте за македонска. Погледни тескерето на дядо си. Там пише народност българин.

    Коментиран от #21

  • 21 там пише също

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Полковник РУМНО":

    Роден в османската империя, т.е.родината му е ...?

    Коментиран от #24

  • 22 Лъжите на Завв че са наследници на

    9 0 Отговор
    античните македонци доказано чрез ДНК. Според Уикипедия през 2016 г са 2 060 000.Но сега реално са 1 800 000. От тях 510 000 са шиптъри, 80 000 са турци 55 000 са роми, 80 000 са други, Българите не са броени а те са около 400 000(200 000 са с БГ паспорти) Тези малцинства не се при познават като македонци или остават около 600 000 родени след 1980г учили по сръбско-хърватските комунистически учебници. Зайо нещо да каже? България не трябва да отстъпва заради някаква болна зган.
  • 23 Българин

    12 0 Отговор
    Единственото което ни остана не откраднато е историята на България, ако и нея ни откраднат трябва да ги трепаме с камъни тия у парламента!

    Коментиран от #25

  • 24 Полковник РУМНО

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "там пише също":

    Отиваш в архива Анкара! В архива са съхранени хиляди тескерета. При раждане местният валия е отбелязал в тескерето, народността, пола и името. Пише име, мъж,жена, народност, българин/българка.
  • 25 генерал

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    ГЕРБ вече 10 г. се опитва да откдне средновековната ни история и да я подари на Ердо , и за това им помагат усилено медиите и Министерство на образованието, като че ли , всички са членове на ДПС.
  • 26 Нормален човек

    6 0 Отговор
    "Припомня се, че македонското правителство е изпълнило всички условия за започването на преговорите. ЕС търси единна позиция."
    Кой точно го припомня това. Северна Македония не е изпълнила най-важното условие за членство. Не е гарантирала върховенство на закона, равните права на малцинствата и не е изчистила спорните въпроси със съседите си. По тази логика и Афганистан са изпълнили условията за членство, да не говорим за Република Косово, Босна и Херцеговина. Невиждам някой да се застъпва за тях.
    Но е истина, бившите югославски републики отново се опитват да налагат тоталитарните похвати на Тито, които донесоха само войни и изолация на Западните Балкани. ЕС трябва ясно да каже, че времето на югославската диктатура и империализъм е отминало. Не ни трябва нов Милошевич в Западните Балкани. Ако северните македонци искат да станат част от съюза, просто трябва да се откажат от ученията на диктатора Тито.
    Интересно кои държави от ЕС подкрепят диктатурата и тоталната гавра с малцинствата. Срам. Разделяне на Албания от БЮРСМ.
  • 27 Hess

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами кой те спира":

    Не разбирам езика на получовеците!
  • 28 Скопие лъжат че са бедни!

    1 1 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 29 а бе аланкоолу

    4 0 Отговор
    не били разбирали какво иска България от Северна и аз не ги разбирам сега запада призна съществуването на 1000 пола утре ще искат да признаем съществуването на извънземен живот въпреки че никой нормален човек не ги е виждал а също и съществуването на вампири върколаци елфи розови еднорози и други приказни същества не ми се мисли какво ги чака бъдещите поколения
  • 30 Каквито и да ги "дъвкат"

    3 2 Отговор
    Всеки има мнение, държава или личност. Ако има запазено в архиви, история, историци или поне от регистратори. Може ли някой, някъде да издири от дата 07 юни 1946 г Заповед от Сталин с участието на Кимон Георгиев за начало на създаване на македонска "нация". Вярно ли е, че в личните карти от оново врме, хора са принуждавани в графа народност да вписват - "Македонска"
  • 31 Историк

    3 0 Отговор
    В края на 20-те години на XX век се заражда идеята за създаването на македонска нация. Първоначалната идея е за създаването на единна нация, съставена от всички етнически елементи, които да образуват самостоятелна република в бъдещата Балканска федерация. В действителност македонската идентичност се приема единствено от етническите българи, населяващи Вардарска Македония, която е в състава на Кралство Югославия. Развитието на процеса е в резултат на тогавашната югославска политика, целяща изтриването на българската национално самосъзнание в населението на Вардарска Македония и заменянето и със сръбска. През 1934 излиза официално становище на Коминтерна, което признава съществуването на македонска нация. Документът е изготвен в Москва с помощта на Георги Димитров и Димитър Влахов. Идеята на двамата комунистически лидери е по този начин да поставят основите за създаването на свободна и независима Македония в нейните географски и икономически граници и нейното конструиране в самостоятелна политическа единица, която да влезе в бъдещата Балканска Федерация. Погледнато от исторически план, документът има за цел да узакони съществуането на македонска нация. През ноември 1944 г. президиумът на АСНОМ създава комисия за език и правопис, която трябва да направи предложение за азбука и правопис новата писмена норма. Езиковата комисия заседава от 27 ноември до 4 декември 1944 година, като предлага за основата на „македонския език“ да се вземат българските диалекти от л
  • 32 Историк

    3 0 Отговор
    Продължение:.... да се вземат българските диалекти от линията Велес, Прилеп и Битоля, които те наричат „централно наречие“. Комисията прави и конкретно предложение за азбука. Предложението за азбуката е отхвърлено и нелегитимно е свикана втора комисия, която цели да въведе вуковата сръбска азбука. След отхвърлянето на предложението на втората комисия, АСНОМ създава трета такава. Азбуката за новосъздадената писмена норма, плод на третата комисия е приета на 3 май 1945 г., а месец по-късно, на 7 юни е утвърден и правописът.
  • 33 Маde in Bg

    0 0 Отговор
    Тия от ЕС ,защо ни правят на маймуни Нас Българите ,а не прочетат малко история ,за същността по създаването на Македония! Човекът по-горе я е написал!

    Коментиран от #35

  • 34 Бай бай

    1 0 Отговор
    Б-ия приключи с Македония с разгрома на Илинденското въстание и поздравителната телеграма на Фердо-Кобурга до падишаха за успешното потушаване на въстанието! Македонците няма как да забравят убитите, насилените и изгорените си къщи след българските обещания за помощ и защита, които се оказаха едно сеирджийство с радостно протриване на ръце с надежда че сега ще имат основа за българските претенции към Македония! Пък и обявяването на първата република на Балканите вбесява балканските монархии! А и през 1908г. при Хуриета малотурците с македонците тръгват по пътя на републиканството с унищожаването на монархията в Отоманската империя! Това кара ненавиждащите се балкански монархии да се обединят за разкъсването на Македония и унищожаването на републиканските идеи! Днешното ново вето е още едно деклариране на пълната и безусловна капитулация на Б-ия в/за Македония!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "ТуркОтБг":

    Няма догми, има документи. Специално за теб. Отиваш в архива Анкара! В архива са съхранени хиляди тескерета. При раждане местният валия е отбелязал в тескерето, народността, пола и името. Пише име, мъж,жена, народност, българин/българка. Ето ти най истинският документ и спрете да манипулирате и лъжете.