23 Юни, 2021 22:23 3 893 49

Зоран Заев не отстъпва: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България!

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • стево пендаровски

За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел и двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел

Зоран Заев не отстъпва: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България! - 1
Снимка: БГНЕС

България не намери сили да одобри започването на преговори на Северна Македония и Албания с ЕС след посещението миналата седмица в София и призивите на международната общност, че е дошло време за пробив. Това заяви днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама след съвместното им участие в панел от първия Скопски икономически форум, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Зоран Заев каза, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка с Република Северна Македония въпреки съгласието на останалите 26 страни членки не е в духа на добросъседските отношения. Заев още веднъж призова процесът на евроинтеграция да не бъде държан заложник на двустранни спорове.

Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, каза Заев и допълни, че напредъкът на страната в европейската интеграция трябва да зависи на първо място от вътрешните реформи.

Въпреки че ние снижихме очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е все пак голямо разочарование, призна Зоран Заев.

За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел, посочи той и допълни, че двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел.

Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на икономиката, подобряването на стандарта на живот и защитата на нашето достойнство, каза албанският премиер Еди Рама, отбелязвайки, че ЕС отново не е успял да вземе правилното решение, предаде МИА.

По думите на Зоран Заев, цитирани от МИА, фактът, че 26 страни членки не могат да предотвратят блокадата на една членка, е проблем, причинен от самия ЕС.

Ние не сме сами и никога няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи ценности, които са също европейски ценности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина, каза Заев.

Европейските ценности се споделят не само от страните членки, но и от страните кандидатки, и същите тези ценности се насърчават в Западните Балкани - инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност, посочи премиерът на Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха хо хи

    73 2 Отговор
    Защо иначе сме в този ЕС? Да ни няма, и няма да се съобразяват с нас. Тц тц
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йбреее

    71 1 Отговор
    Еми духаите таратора и двете страни
  • 4 Alex

    75 4 Отговор
    Ще видите ЕС през крив макарон!Или само при едно условие- да се представите като област на България,щото това си е истина!Шо е маке,се е юнак...и т.н.
  • 5 Хаха

    59 3 Отговор
    Зайко байко ще се опъва и ще се гъне, но накрая ще го поеме. Искат не искат положението е такова !!!
    ЕС дават толкова зор за да прилапат нови пазари и нови балъци да им ползват евро хартийките, но място за тях няма ако ще се правят на терикати …
  • 6 Коментатор

    83 1 Отговор
    "Зоран Заев каза, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка с Република Северна Македония въпреки съгласието на останалите 26 страни членки не е в духа на добросъседските отношения. "


    Аз да попитам: аз духа ли е на добросъседските отношения да не се признават историческите реалности?

    Коментиран от #17, #33

  • 7 Полковник РУМНО

    64 5 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #34, #42

  • 8 Жалко

    67 1 Отговор
    Че в този случай Албания няма никаква вина но европейците направиха така че и тя да го отнесе
  • 9 един от стадото

    61 2 Отговор
    с арнаутите ще се разберем, с тия не. Поне албанците не крадат история, поне не нашата. А Европа има да ни го връща, от Калояново време до Дойран
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    52 1 Отговор
    ЕС да отдели Албания от измислената държава РСМ! Не е нужно някакви лумпени македонисти да ги задържат от стартиране на шеговитите с ЕС. РСМ няма никакъв напредък по копенхагенските критерии за членство,който иска добри двустранни отношения. Щом те налагат,преговорите с ЕС ще станат преговори с БГ. Ако не искат,най-лесно е да се откажат,но македонизма няма да мине!!!

    Коментиран от #31

  • 12 Хахаха

    28 1 Отговор
    На ЕС до ре им е известно какво искаме и какво представляват макетата. Именно точно това се и получава, нямат желание да вкарват още гърла за хранене в ЕС … това е !!!
  • 13 Перо

    30 3 Отговор
    ЕС да отдели Албания от измислената държава РСМ! Не е нужно някакви лумпени македонисти да ги задържат от стартиране на преговорите с ЕС. РСМ няма никакъв напредък по копенхагенските критерии за членство,които искат добри двустранни отношения. Щом те налагат,преговорите с ЕС да станат преговори с БГ, ОК! Ако не искат,най-лесно е да се откажат,но македонизма няма да мине!!!
  • 14 До ЕС

    50 1 Отговор
    Какво става? 600 000 сръбски комуниста побъркаха цяла Европа. Това е бройката живееща и претендираща че са антични наследници на македонците.
  • 15 Чудно ми е

    54 0 Отговор
    зaщо не говореше тaкa зa Гърция?Пaк cъcеди aмa тaм нaведе глaвa. Дaно cлучим нa политици c топки.
  • 16 Русенец

    40 1 Отговор
    И мераците ти за ЕС не трябва да се превръщат в мераци към българската история.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    52 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментатор":

    А Македония имала ли е някакви претенции към историята на другите 26 нации?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо

    43 0 Отговор
    Тези,които се определят като българи в РСМ са в ЕС отдавна,заедно с паспорта и личната карта! Другите македонисти да духат таратора!

    Коментиран от #21

  • 20 Гърция ви бавиха 15 години

    28 0 Отговор
    Никой не я упрекна. Ние 20 г. Тъпанари не в Ес.
  • 21 Тираджия

    26 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Не си прав! Знаеш ли колко такива сме ги блъскали като шкембе у дувар в Швеция, когато са се правили на македонци и българомразци! Все пак е чужда държава (Швеция) иначе и паспортите да сме им обрали!
  • 22 Един Човек

    36 0 Отговор
    Македонските земи са изконна българска територия “Зайо”,ако не вЕрваш питай баба ти !
  • 23 Русенец

    30 0 Отговор
    Коце Ципушев, съобщава в своите спомени, че когато през 1902 г. приятели на Гоце го запитали защо се борим за автономия на Македония и Одринско, а не за обединение с България, той им отговаря:
    „ Другари, не виждате ли, че сега не сме роби на разпадащата се вече турска държава, а сме роби на европейскитѣ велики сили, предъ които Турция подписа своята пълна капитулация въ Берлинъ. Затова трѣбва да се боримъ за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазимъ въ тѣхната цѣлость, като единъ етапъ за бѫдещето имъ присъединяване къмъ общото българско отечество."
  • 24 Русенец

    21 0 Отговор
    Даме Груев се изказва в почти същия дух за изхода от автономията. В спомените си войводата Милан Матов пише:
    „Една фалшива мълва беше пусната в Македония около и след Илинденското въстание, че върховните комитети в София искали присъединяването към България, а ВМОРО иска автономия. По тоя повод през юни 1906 г. аз бях в София и се отнесох за разяснение до Даме Груев, който ми отговори следното: „Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче моментът за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род.“
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русенец

    10 0 Отговор
    През 1905 г. членът на ЦК на ВМОРО Борис Мончев пише:
    „ …Българското княжество, безспорно е, че то е принесло неоценими заслуги на Организацията и на освободителното дело. Безбройните доказателства, които българският народ е дал за пълната си с нас солидарност, не дават да се заличат тъй лесно чувствата на благодарност от страна на Организацията и на роба. Да се твърди противното, би било едно умишлено извъртане на истината, което всеки истински деец трябва да осъди."
  • 28 ФАКТИ

    21 0 Отговор
    МНОГО ПРОСТО ПЛЕМЕ са ИЗМИСЛЕНИТЕ северно македонци...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пере

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Дъвка Тутбо
  • 32 Двама клоуни ......

    8 0 Отговор
    С намордници - от тях нищо не зависи на практика!.........
  • 33 България

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментатор":

    Просто племе северно македонско
  • 34 Пенчо

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Полковник РУМНО":

    Пич, тая наша азбука е 80% гръцки букви; виж в Уикипедия примерно за първите варианти на кирилицата

    Коментиран от #47

  • 35 Горд Българин

    17 0 Отговор
    Първо лустрирате сръбските агенти и ликвидирате тяхното разузнаване у вас! Признавате българската идентичност на народа и криминализирате българофобията. Тогава може преговори!
  • 36 Да не забравя ме че България

    2 3 Отговор
    Е щат - държава членка в Европа и един от решаващите фактори. Когато преговаряте с България се спазват всички условия и изисквания
    От България и обединена Европа. По Проекта Федерална Конститжна Федерална Република България и Проект за подпомагане на страните кандидати за членки. Както договор за сътрудничество между България И Македония 2017 точки 2 и 3. УСПЕХ НА ПРЕГОВОРИТЕ.
  • 37 Да не забравя ме че България

    1 0 Отговор
    Е щат - държава членка в Европа и един от решаващите фактори. Когато преговаряте с България се спазват всички условия и изисквания От България и обединена Европа. По Проекта Федерална Конституция Федерална Република България и Проект за подпомагане на страните кандидати за членки. Както договор за сътрудничество между България И Македония 2017 точки 2 и 3. УСПЕХ НА ПРЕГОВОРИТЕ.
  • 38 Да не забравя ме че България

    1 0 Отговор
    37 Да не забравя ме че България
    Е щат - държава членка в Европа и един от решаващите фактори. Когато преговаряте с България се спазват всички условия и изисквания От България и обединена Европа. По Проекта Федерална Конституция Федерална на Република България и Проект за подпомагане на страните кандидати за членки. Както договор за сътрудничество между България И Македония 2017 точки 2 и 3. УСПЕХ НА ПРЕГОВОРИТЕ.
  • 39 Русе

    6 1 Отговор
    И не кой да е член, а най-бедният член, Бългерия
  • 40 Сашш

    17 1 Отговор
    Зайчо,това да не ти е Югославия ,Тито да нареди и готово.Само че ти крадеш от нашата история,нашият език и нашата култура ,а не крадеш всичко това от другите 26 държави.
    Обикаляй целият свят колкото си искаш ,жалвай се .Докато не ти уври Заешкият ти мозък ,че трябва да се разбереш с нас -----ще получаваш постоянно ВЕТО.
  • 41 Бегай !

    9 3 Отговор
    И Скопие и Тирана са българска територия .Там живеят българи и говорят български ! И не само там ! Нека не забравяме историята си и хората живеещи там !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 7335

    4 1 Отговор
    държава с няма и триисет години от създаването си има претенции за хилядолетна история.то и александър македонски е бил грък.
  • 45 Българин

    6 1 Отговор
    Зайко,налага се да се превърнат!Еуропско през крив макарон ке го гледате.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Роко

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Пенчо":

    Пич ми никой не го отрича това бе. Когато свети Климент я е създал е ползвал за основа гръцката която се използвала от векове в България за административни цели и той като български управител (между другото управител е на земите на днешната РСМ но тогава са й викали Кумитчевица) просто е обединил непрактичната глаголица с гръцката азбука и получил кирилицата. Така не му се наложило да обучава на нова азбука хиляди чиновници
  • 48 Зайо Байо

    7 0 Отговор
    Тоя е голям НАГЛЕЦ!!! През цялото време се мазни на всички и на всеки който види и като му кажат, че все още не стават за ЕС, започва старата песен на о-в глас. Представям си какво ще стане ако ги приемат в съюза, веднага ще се опитат да го помакедончат. За това в близките 50 години само зрители в дълбока резерва!
  • 49 ЪРП

    6 0 Отговор
    МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА СИ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ И ДА СИ ПРИЗНАЯТ ,ЧЕ СА ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ, А НЕ НЯКАКВИ ПАЛЯЧОВЦИ ОТ РОДАТА НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ!!!!!!

    МАКЕДОНСКИ СЪНАРОДНИЦИ, ВРЕМЕ Е ДА ПРИЗНАЕТЕ , ЧЕ СА ВИ ПРОМИВАЛИ МОЗЪЦИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД И ДА ОСЪЗНАЕТЕ ,ЧЕ ВИЕ СТЕ ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ, ЧЕ СМЕ ЕДНА КРЪВ!!!!!!!

    ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ ОТНОВО ДИРЕКТНО КЪМ БЪЛГАРИЯ, КАТО СИ РАЗРУШИТЕ МЕЖДИНТА ГРАНИЦА С БЪЛГАРИТЕ, ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ИЗМИСЛЕНАТА И НАТРАПЕНА ГРАНИЦА!!!!!

    НИЕ ВИ ЦЕНИМ И ОБИЧАМЕ!!!
    ОСЪЗНАЙТЕ СЕ И НЕ РОБУВАЙТЕ НА БЯСНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА, КОЯТО НИ РАЗДЕЛЯ С ГРАНИЦА ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ!!!!!!!!

    ВЕКОВЕ ПРЕДИ ТОВА СМЕ БИЛИ ЗАЕДНО ЕДИН РОД И РОДИНА!!!!!!!!!
Новини по държави: